Doen/ Haarlem/ Uit eten, drinken en reizen

Fine dining restaurant Fris by Rick May is verrassend!

fine dining restaurant fris by rick may

Om het 1-jarige bestaan van fine dining Restaurant Fris by Rick May te vieren, was ik samen met andere pers uitgenodigd om het speciale jubilieum menu (met signatuur- en favoriete gerechten van de chef ) uit te proberen.

Het is deze maand namelijk precies 1 jaar geleden dat chef Rick May deze zaak overnam van vorige eigenaren Lex en Sophia Gasseling. Sinds 2014 werkt hij al bij dit restaurant maar als eigenaar heeft hij het afgelopen jaar de tijd genomen om ook echt zijn eigen kookstijl en identiteit te vinden. Leuk om daar kennis mee te mogen maken!

We worden ontvangen een heerlijk glas Pommery bubbles en wat hapjes waarvan we  buiten in het zonnetje kunnen genieten. Daarna nemen we binnen plaats en worden we welkom geheten door Rick May. Ook ontmoeten we de rest van zijn team.

Wat typisch Rick May is? Het gebruik van allerlei specerijen en de combinatie van Nederlandse producten met Aziatische maar ook klassieke Franse invloeden.  Dit levert verrassende gerechten op met bijzondere en interessante smaak combinaties. En dat is iets waar we tijdens het diner mee kennis zullen maken.

exterieur restaurant fris

Als het niet te fris is, kun je ook heerlijk buiten zitten bij Fris

Rick en zijn team gaan aan de slag in de keuken en sommelier Jane zorgt voor de bijpassende wijnen. Bij elk gerecht krijgen we uitleg van de chef.

Thom Kha kai maar dan anders

We beginnen met een amuse die meteen de creativiteit van Rick laat zien. Thom Kha kai ken je natuurlijk als een soep uit Thailand. Voor ons geen kop dampende soep, maar een glas met daarin de thom kai kai als een soort schuim, koriander en daaronder de kip. Bijzonder en leuk bedacht dit. En ja je herkent de soep hier inderdaad in.

amuse thom kha kai

Bijzondere presentatie van Thom Kha Kai!

Geweldige gamba

Als voorgerecht krijgen we de Argentijnse geroosterde gamba met avocado, Tandoori Masala en filodeeg gevuld met tartaar van gamba gepresenteerd.  Op de eerste foto boven aan dit artikel zie je hoe dat er uit ziet. Een plaatje! Rick vertelt dat India de inspiratie is voor dit gerecht.  Hoe het smaakt? Fantastisch, je proeft allerlei verschillende structuren; krokant, zacht en knapperig maar het past allemaal uitstekend bij elkaar. (Ik verklap het alvast, dit is mijn favoriete gerecht van de middag!)

Bij dit voorgerecht serveert Jane de Craggy Range te muna Sauvignon Blanc 2016. Een wijn uit Nieuw-Zeeland, klassieke stijl gemaakt. Vanwege het klimaat aan de zuidkant op het Noordereiland heeft de wijn aardig wat citrus, maar niet te veel. Ook heeft de wijn 5 maanden op oud hout gerijpt. Qua geur niet heel intens, wel een wat lange afdronk. Een prima combi.

sauvignon blanc

Favoriet van de chef

Dan volgt de favoriet van Rick; croissant met gebakken eendenlever, Pata Negra en vijgenijs. Inspiratie voor dit gerecht heeft hij opgedaan tijdens zijn stage in Catalunya, Spanje. Het vinden van de perfecte croissant was nog een ware zoektocht! Na het proeven en testen van heel veel croissants kwam Rick uiteindelijk uit bij een bakker in Rotterdam die ze speciaal voor hem maakt. In dit gerecht ook veel specerijen en wel in de savora mosterd. Dat is een mosterd die bestaat uit 11 verschillende specerijen.

Ik zelf eet geen eendenlever, dus ik proefde een andere mooie variant op dit gerecht (croissant met steak tartare, eidooier en vijgenijs). Maar mijn tafelgenoten waren in ieder geval erg te spreken over deze favoriet van de chef! Ik ook over mijn alternatief trouwens.

Bij dit gerecht dronken we de Montemassi Le Focaie Sangiovese 2015. Een frisse, elegante rode wijn uit de Toscane met veel rood fruit. Een wijn met pit. Lekker!

croissant eendenlever

Scholfilet met pit

We gaan door naar het volgende gerecht; gegrilde scholfilet met een in sambal gegaarde oester, beurre blanc met sereh en cantharellen.  Dit gerecht is ontstaan na een vakantie aan Bali  waar Rick een cursus sambal maken heeft gevolgd. Terug in Nederland werden ook potten sambal gemaakt totdat de perfecte sambal tot stand gekomen was. Die zit nu bij dit gerecht, wat het weer iets anders dan anders maakt. De vis is heerlijk, de sambal geeft de oester en het gerecht wat pit, maar het is zeker niet overheersend. Je proeft ook nog steeds de ziltigheid van de zee.

Hierbij drinken we de Allram Grüner Veltliner Gaisberg 2015 die Jane vooraf gekaraffeerd heeft om de rijpere tonen in de wijn goed naar voor te laten komen. Een wijn die het pittige en ziltige gerecht goed aan kan.

scholfilet

‘Tante Door’ kip

Tijd voor het hoofdgerecht; Zacht gegaarde rouleau met krokante huid, zwarte knoflook, groene asperge, dimsum met bouillon van gevogelte en Vadouvan. De ‘Tante Door’ kip is een scharrelkip uit Brabant die een goed leven heeft gehad. Voor een hoofdgerecht denk je niet meteen als eerste aan kip, maar Rick vindt het daarom des te interessanter om er iets bijzonders van te maken. En dat is gelukt! Het gerecht is erg smaakvol. Heerlijke krachtige jus met anijs en droptonen die weer erg goed bij de wijn past; Rust en Vrede Shiraz 2014.

De wijn komt uit Stellenbosch, Zuid-Afrika en is vooraf gedecanteerd om de zuren wat te verfijnen. De wijn heeft 18 maanden op Frans eiken gerijpt. Een mooie krachtige, volle wijn maar wel goed in balans. Veel (donker) rood fruit. Mijn favoriet van de middag. En je ziet rode wijn kan dus prima bij wit vlees!

tante Door kip

Exotische afsluiting

En dan zijn we bij het laatste gerecht aanbeland; ‘Sticky rice’ met mango, gezouten pinda, passievrucht en sorbet van mango. Een Aziatisch dessert op Nederlandse wijze met een rijstenbrij als sticky rice. Ook dit is weer genieten!

Als afsluitende wijn serveert Jane ons de Vajra Moscato d’Asti 2016, een dessertwijn met een klein bubbeltje die naar honing en perzik smaakt. Voor mij had de wijn nog wel wat meer smaak mogen hebben maar het past op zich prima bij het dessert.

mango dessert

En?

Zo, dat was nog best een ‘klus’, 5-gangen en bijpassende wijnen! Zeker een geslaagde manier om kennis te maken met de creativiteit van de chef. Je kunt bij dit restaurant volop genieten van heerlijke gerechten, mooi opgemaakt en toch net wat anders dan anders door de (vooral) Oosterse invloeden. Fine dining restaurant Fris by Rick May is echt een aanrader als je eens een avond (of middag) uitgebreid en goed uit eten wilt gaan! De rest van deze maand kun je trouwens zelf ook van hetzelfde jubileummenu uit dit artikel genieten.

wijn line up

De wijnen die geserveerd worden bij het jubileum menu

Nog meer tips voor Haarlem?

Lees mijn artikel: 3x Tips voor een hapje en drankje in Haarlem!

Ben jij een wijnliefhebber? Dan wil je vast geen update missen! Zorg daarom dat je wijn blog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! 

Facebook Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie