Proeven/ Wijn

Proeven: Rosso di Valpanera

Rosso di Valpanera

Het is weer een tijd geleden dat ik een wijn proefde voor mijn blog, terwijl er toch genoeg leuke wijnen in huis zijn waar ik erg benieuwd naar ben. Zo ook naar deze Italiaanse Rosso di Valpanera uit de Tasteclub wijnbox van november.

Als je lid bent van Tasteclub ontvang je elke maand een box met 6 wijnen. Je kunt zelf kiezen of je voor een doos met alleen wit, alleen rood of allebei gaat. In de eerste twee gevallen krijg je 2 flessen van 3 verschillende wijnen. In de doos vind je ook een beschrijving van de wijnen, waardoor je ook nog wat over de wijnen te weten komt. Interessant!

Maar terug naar deze Rosso di Valpanera.  Deze wijn is gemaakt van verschillende druiven; Refosco, Merlot en Cabernet Sauvignon. Van die eerste had ik nog nooit gehoord. Jij? Leuk om iets nieuws te proeven! Snel een glas in schenken… een donkerrode kleur.

Proeven van wijn doe je ook met je neus, dus eerst goed ruiken. Lastig te plaatsen wat ik nou ruik! De wijn is wat dat betreft dus niet heel uitgesproken en duidelijk. Heel vaag, doet het me aan kers denken. Dan maar eens de smaakpapillen aan het werk zetten. Erg lekker! Dit is geen zware wijn, maar wel erg smaakvol. Fruitig, weinig tannine en herken ik iets van paprika of peper? Misschien een hint daarvan. Het smaakt in ieder geval naar meer. Gelukkig had ik voor een box met alleen rode wijnen gekozen, en hadden we dus nog een tweede fles in huis 🙂

Ik vind deze wijn echt super lekker! Ook zeker een aanrader voor rond de feestdagen. Hij maakt het zelfs mijn favoriet Ironstone Zinfandel die ik het hoogste aantal druifjes tot nu toe gegeven heb (4,5) erg moeilijk.  Ik geef deze Italiaan 4 druifjes (van de maximaal 5).

Refosco is een lokale druivensoort uit de wijnstreek Friuli. Er zijn 4 varianten De Refosco Nostrano, de Refosco d’Istria, de Refosco del Terrano en de Refosco dal Peduncolo Rosso. Deze druif is goed geschikt voor houtrijping waardoor je in de wijn vaak kruiden en specerijen proeft. Ook rood fruit kun je er in herkennen. In het begin werd alleen de witte Refosco druif op waarde geschat en ging de aandacht van de wijnboeren daar ook hoofdzakelijk naar uit. Intussen doet de rode Refosco volop mee.

Waar te koop: Grapedistrict (ook online via http://www.grapedistrict.nl)
Prijs: €8,99

druiven

 

 

Als wijnliefhebber wil je vast geen enkele update missen! Zorg dus dat je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt!

Facebook Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie