200 nieuwe Jumbo wijnen: Voor elk wat wils!

Dit najaar lanceert Jumbo een nieuwe selectie van 200 wijnen in hun assortiment. Om dat feit te vieren en om mensen kennis te laten maken met wijn waar de keuze op is gevallen organiseerde deze supermarkt een aantal weken geleden een wijnproeverij met de nieuwe Jumbo wijnen in Amsterdam. 

Een hele opgave!

Wijnen selecteren voor een grote supermarktketen lijkt me een hele opgave. Je uitdaging is dan om een selectie wijnen aan te bieden aan een zeer breed publiek: iedereen moet iets van zijn eigen smaak kunnen vinden. Aan de ene kant moet je mee in de prijzenslag, terwijl je tegelijkertijd je klanten een mooi product wilt meegeven. Jumbo heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan vernieuwing van het wijnassortiment.

alle Jumbo wijnen

Prijs-kwaliteitverhouding is het belangrijkste

Tijdens de proeverij legt Bart Schilperoort, de assortiment-manager wijn bij Jumbo, uit dat de prijs-kwaliteitverhouding het belangrijkste criterium is bij de selectie van nieuwe Jumbo wijnen. We blijven natuurlijk Nederlanders en dus gek op koopjes. Ook wordt aan de hand van marktonderzoek beter gekeken naar wat klanten per regio willen. In het Oosten van het land zijn klanten bijvoorbeeld meer geneigd om wat zoetere wijnen te kopen, terwijl in Amsterdam de droge witte wijn populair is.

Niet alleen wordt meer maatwerk per regio geleverd, je kan zelf ook je wijnkeuze meer op maat laten zijn. In Wijnvinder, een onderdeel van de Jumbo-app, kan je een aantal vragen beantwoorden waardoor je uitkomt bij de wijn die Jumbo je aanraadt. Dit lijkt me een heel goed idee want ik kan me goed voorstellen dat mensen zich wat verloren voelen bij zo’n enorme muur vol wijnflessen in een supermarkt!

Proeverij van een aantal nieuwe Jumbo wijnen

Onder leiding van topsommelier Lendl Mijnhijmer kregen we 6 van de nieuwe Jumbo wijnen uitgeserveerd. Er werd heel goed voor ons gezorgd, want de wijn werd gecombineerd met een hapje dat goed bij de wijn past. De opzet was om telkens twee wijnen naast elkaar te proeven en deze met elkaar te vergelijken.

De eerste wijn is de Trentham Chardonnay uit Australië. Best een elegante en ietwat fruitige wijn. Een prima wijn wat mij betreft maar ik zou deze zelf niet zo snel kopen. Als ik dan toch voor Chardonnay ga heb ik hem liever wat meer uitgesproken. Ik spreek de wijnmaker nog even aan tafel en hij legt uit dat de subtiliteit past bij het wijnhuis. Kwestie van smaak dus! De pompoenravioli die we ernaast krijgen is ondertussen om je vingers bij af te likken…

proeverij Jumbo wijnen

De wijn die we naast de Trentham Chardonnay dronken was de Famiglia Bruno Roero Arneis uit de Piemonte regio in Italië. Leuk om een wijn van de relatief onbekende Arneisdruif bij de Jumbo aan te treffen. De wijn is heel licht zuur door citrus en er komt ook anijs en noten in de smaak terug. Een hele leuke wijn!

De volgende wijn die we proeven is de Flor de Zalin Rosé Jumilla, een Spaanse wijn gemaakt van de Monastrell druif. De regio waar deze wijn vandaan komt is Levante. Ik kan deze rosé wel waarderen: hij heeft de aardbeismaak die je vaker tegenkomt bij rosé, maar deze heeft ook een lichte kruidigheid wat hem speciaal maakt. Het is geen zoete rosé. Zeker een aanrader voor tijdens een warme dag in de zon.

Naast de rosé kregen we een Kūku Kūku Pinot Noir voor onze neus. Een rode wijn uit Nieuw-Zeeland, uit de regio Marlborough. Ook dit is weer een prima wijn, met duidelijke kersen en een pepertje als opvallende smaken. Ik ben de laatste tijd (eigenlijk sinds mijn bezoek aan de Ahr in Duitsland) de smaak van Pinot Noir steeds meer gaan waarderen. De aangename kruidigheid van deze wijn spreekt me dus zeker aan. Ik kan trouwens niet onvermeld laten dat we naast deze wijn een kaasgerechtje met pure chocolade kregen. Echt een perfecte combinatie!

Terra Pura Carmenere van Jumbo

Op naar de laatste Jumbo wijn combinatie. We proefden de Terra Pura Selection Carmènere uit Chili. Dit is duidelijk een hele gave wijn! De geur is niet zo heel aangenaam: een beetje een stalgeur. Maar laat je hier niet door afleiden. De wijn heeft een krachtige kleur. De smaak is heel goed met braam en wat zoethout. Dat de wijn zo goed smaakt komt misschien ook wel door de toelichting van de Chileense medewerker van de wijnmaker. Hij vertelt dat deze druif heel Chileens is en dat ze er enorm trots op zijn. Aan tafel praten we nog even na en vertelt hij over het bedrijf, hoe hard ze hebben gewerkt om het te laten groeien en hoe mooi het is geworden. Door zulke verhalen gaat de wijn nog iets meer leven en smaakt hij nét nog iets beter. Deze wijn is duidelijk mijn favoriet van de geproefde Jumbo wijn.

De laatste wijn de we proeven is de Three Thieves Cabernet Sauvignon uit de VS, Californië. Deze wijn is in het begin vrij stevig, maar vlakt snel uit en heeft niet de wow-factor die de Carmènere uit Chili wel heeft. Ik proef er kersen en wat eikels of kastanjes in.

Conclusie over de nieuwe Jumbo wijnen

Al met al een hele leuke kennismaking met het nieuwe assortiment van Jumbo wijnen. Het lijkt me een slimme keuze om de wijnselectie wat meer op de individuele klant af te stemmen. Ik ga zeker naar de winkel om (tot 6 november) met 25% korting een aantal flessen van de Terra Pura Selection Carmènere in huis te halen!

Voor deze proeverij ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! Heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

 | Website
Deel met vrienden
Scroll naar boven