4x tips: heerlijke witte wijnen voor de lente

De lente is begonnen en de afgelopen dagen kregen we alvast een heel fijn voorproefje! Zon, lekker lang licht en dat af maken met een heerlijke lente wijn. Welke wijn past goed bij de lente? Ik geef je 4 tips!

Voor de 4 tips die ik je zo geef, liet ik me inspireren door de “wijnswap”. Een initiatief wat ik startte op Instagram en waar afgelopen maand de eerste editie van was. Maar liefst 93 wijnliefhebbers ruilden mee binnen het thema ‘witte lente wijn in de categorie €10 – €15’. Hoe het werkt? Je stuurt een wijn naar iemand (ik koppelde iedereen) die tot het openen van de wijn niet weet van wie de wijn afkomstig is en je krijg top die manier ook weer een wijn terug. Op die manier wordt je verrast en ontdek je een nieuwe wijn.

Ik had vooraf wel gedacht dat er wijnen dubbel zouden worden verstuurd maar dit is niet gebeurd! Er zijn dus echt 93 verschillende witte lente wijnen geruild! Wel kwamen er wat wijnen (lees: druiven/landen) vaker voorbij. En dat zijn meteen ook mijn tips. Hier komen ze!

1. Riesling

Ik ben al jaren fan en drink graag Riesling vooral uit Duitsland. En zeker voor de lente is dit een hele toepasselijke wijn. Een (droge en niet te oude) Riesling heeft veel zuren en is lekker fris daardoor. En frisse wijn dat is wat we fijn vinden in de lente (en zomer!). Wat ik altijd interessant vind aan Riesling is dat het niet alleen maar zuren zijn, maar dat je vaak ook wel iets van wat ‘zoeter’ fruit tegen komt. Dus bijvoorbeeld steenfruit of appel/peer. En vaak ook wat mineraliteit.

Als Riesling liefhebber vind ik het heel leuk dat binnen het thema ‘lente wijnen’ meer ‘wijnswappers’ voor Riesling zijn gegaan. Ik zelf verstuurde deze Riesling in het kader van de #wijnswap actie op Instagram. Bij Riesling denk ik als eerst aan Duitsland maar ook in Oostenrijk, Frankrijk (Elzas), Luxemburg en buiten Europa vooral in Nieuw-Zeeland, Canada, Australië en de VS groeit deze druif en wordt er wijn van gemaakt. En last but vooral not least, ook in ons eigen land! Zeker de moeite waard om eens een fles Nederlandse Riesling te kopen.

De Riesling van de foto hieronder kocht PP bij een online webshop waar de wijn nu uitverkocht is. Maar met dank aan Google zie ik dat deze ook te koop is bij wijnservice.nl. De Markus Molitor Haus Klosterberg kost €14,99.

Riesling lente wijn

2. Nederlandse witte wijnen

Nederlandse wijnen zijn duidelijk bezig met een opmars. Op zich al wel een tijdje, maar ook het grotere publiek ontdekt intussen dat Nederlandse wijnen top kunnen zijn en dat je dicht bij huis kunt blijven wat betreft de keuze van je wijn. Ik vind het dan ook te gek om te zien dat er tijdens de #wijnswap op Instagram naast Riesling ook aardig wat Nederlandse wijnen werden verstuurd! Leuke keuze en logisch ook wel, want veel Nederlandse wijnen hebben dat frisse en passen goed onder de noemer ‘lente wijn’. Er wordt meestal ook niet voor houtrijping gekozen dus dat frisse blijft dan ook goed behouden (al zijn er zeker ook mooie witte houtgerijpte Nederlandse wijnen!)

Veel druiven die voor Nederlandse witte wijnen gekozen worden resulteren ook in frisse wijnen. Denk aan  bijvoorbeeld Auxerrois, Riesling, Johanniter en Rivaner.

Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan eens een van de volgende webshops: Nederlandse Streekwijnen, Bobwijn of De Nederlandse wijnwinkel. De Thorn Auxxerrois hieronder op de foto zie ik voor €13,50 op de website van Bobwijn.

Nederlandse wijn lente

3. Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland

Een wijn die ook zeker uitstekend in het rijtje lente wijnen past is de Sauvignon Blanc. ook die kwam regelmatig voorbij als wijntip op Instagram voor de #wijnswap. En dan wel de Nieuw-Zeelandse variant. Ik dronk zelf niet vaak Sauvignon Blanc, omdat het voor mij vooral een wijn is waar de zuren de boventoon voeren. Dat vind ik nog steeds, maar dan vaak bij de Franse Sauvignon Blanc. Intussen ben ik de Nieuw-Zeelandse SB enorm gaan waarderen. Welke ik ook open het maakt niet uit, ik word er steeds erg vrolijk van.  Wat voor mij het verschil maakt is, dat naast die zuren die er ook in dit geval in zitten, er ook altijd wat tropisch fruit bij zit.

Het doet mij heel vaak denken aan de green apple mojito’s die ik graag dronk in de tijd dat ik op een tropisch eiland (de Kaaimaneilanden) woonde. Mijn favo cocktail daar met ook een combinatie van zoet en fris.

Hou je van hele frisse wijnen dan kun je dus het beste voor de Franse SB gaan, maar anders is de Nieuw-Zeelandse misschien ook iets voor jou!

De Sauvignon Blanc op de foto hieronder is top, ik heb deze ook al wel eens gehad. Je kunt ‘m o.a. voor €11,95 scoren bij Wineandgifts.nl 

Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland
4. Albariño/Alvarinho

Tot slot de 4e tip voor een fijne lente wijn; Albariño zoals de druif in Spanje heet en Alvarino in Portugal. Ook dit is een druif met veel zuren waarvan mooie frisse wijnen gemaakt kunnen worden.

De druif voelt zich het best in een redelijk koel, bij voorkeur wat nat klimaat. Hij heeft een dikke schil, die de druif goed beschermt tegen allerlei ziekten. Dat is een reden waarom de druif het zo goed doet in natte klimaten.

Deze druif kom je in Portugal tegen in de Vinho Verde regio, in Spanje is de Rias Baixas (Galicië) het gebied voor de Albariño.

En terwijl ik er over aan het lezen ben voor dit artikel kom ik er achter dat deze druif verwant is aan….de Riesling!

De Albariño op de foto kun je volgens Google o.a. kopen bij Mondovino.nl voor €12,30 per fles. Een Albariño die ik zelf kan aanraden is de Pulpo van Gall & Gall (€9,99 per fles).

Albarino lente wijn

De ideale lentewijn

Wat de bovenstaande wijnen gemeen hebben; ze zijn lekker fris, hebben geen houtrijping gehad, zijn vrij licht (qua alcoholpercentage) en hebben veel zuren. Ze kunnen best aromatisch zijn maar zijn niet onwijs vol of super complex van smaak. Kunnen goed zo gedronken worden op het terras, in de tuin/het park of op het strand maar ook bij eten. Denk dan aan aan alles uit de zee of allerlei salades.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook echt wijn ontdekken? Neem ook een kijkje in mijn wijn webshop Wijn van Esther Ook daar zijn heerlijke lente wijnen (Riesling, Alvarinho, Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland) te vinden!

 

 | Website

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven