Getest: 4x Vernatsch uit de Alto Adige

Af en toe staat er hier een koerier aan de deur met vaak hele leuke post. Wijnpost dus! Met in de dozen steeds hele verschillende wijnen. Want, dat is ook een van de dingen die ik leuk vind aan wijn, het is heel divers! Er is zoveel! Je bent dan ook nooit uitgeproefd. Zo zaten in de doos die ik recent toegestuurd kreeg 4 wijnen allen gemaakt van een nogal onbekende druif uit een de Alto Adige.

Die wijnen kreeg ik toegestuurd door Rejoice wijn.

Het gezicht achter Rejoice wijn is Pieter van den Burg, wijnliefhebber (met sommelier diploma op zak) en Bourgondiër die begin dit jaar besloten heeft om niet alleen hobbymatig met wijn bezig te zijn maar er ook zijn werk van te maken. Herkenbare stap!

Al sinds 1976 komt hij regelmatig in Sud Tirol/Alto Adige o.a. vanwege de wintersport. En deze regio is dan ook waar Rejoice in gespecialiseerd is. Alle wijnen komen uit Alto Adige én het grooste deel van het assortiment bestaat uit wijn gemaakt met de lokale druiven: Vernatsch & Lagrein (samen vormen ze ook nog St. Magdalener) aangevuld met lokaal populaire witte wijnsoorten als Pinot Grigio, Weissburgunder, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Ken jij Vernatsch?

Vern_wat? Vernatsch! Je zag ‘m in de alinea hierboven al even voorbij komen. Vernatsch is een traditionele druif uit Zuid-Tirol ook wel bekend als Schiava of Trollinger. Maar dan nog, niet gek als je deze druif (nog) niet kent.  Tot de (pers) reis naar de Alto Adige in november vorig jaar, had ik er nog nooit van gehoord. Maar intussen zegt het me dus wel wat. In het buitenland noemen ze wijnen die van deze wijn gemaakt zijn vaker naar de wijngaarden waar de wijn wordt verbouwd in plaats van de druif prominent te noemen. Voorbeelden zijn Kalterersee en St. Magdalener.  Aan die wijnen wordt dan nog wel iets van Lagrein of Pinot Noir toegevoegd.

De wijnen van Vernatsch gemaakt zijn vaak licht van kleur, zo tussen rosé en Pinot Noir in (qua kleur). Het zijn makkelijk te drinken wijnen, mild en fruitig.  Perfect dus ook voor in de zomer! Als je geen zin hebt in weer een witte wijn of rosé.

Pieter van Rejoice wijn is helemaal enthousiast over deze druif, dus stuurde hij me een pakket met Vernatsch in de hoofdrol. Niet alleen 4 verschillende wijnen maar om de Zuid-Tiroolse beleving compleet te maken ook de verse ingrediënten voor de Sudtiroler ‘Marende’: Schüttelbrot, Sudtiroler Speck en zachte schapenkaas. Daarnaast ook verse groene pesto wat ook goed samen schijnt te gaan met het Schüttelbrot. ⁣⁣

Die Marende is een begrip en traditie in Sudtirol en dat is wat men vaak eet en drinkt aan het einde van de middag om van de ‘Freizeit’ te genieten.

4x Vernatsch uit de Alto Adige

Alte Reben – Franz Gojer Gögglhof

Gögglhof is een klein familiebedrijf gelegen in het hart van St. Magdalena gerund door familie Gojer. Ze maken wijnen van de inheemse druiven Vernatsch en Lagrein en Weissburgunder, Sauvignon Blanc en Kerner (een kruising tussen Shiava en Riesling). In de wijnen willen ze graag de afkomst van de wijn duidelijk naar voor brengen.

Gögglhof zelf bestaat al sinds de 14e eeuw!

“Less is more”

Dat ”less more” is heeft betrekking op het ingrijpen in het proces van het maken van de wijnen wat ze het liefst zo min mogelijk doen. Dit om zo te zorgen dat de wijnen authentiek blijven en zo puur mogelijk.

De eerste keer dat ik deze wijn proef ben ik niet direct enthousiast. De wijn is wat simpel en niet heel uitgesproken. Maar…. ik weet dat je wijn altijd een tweede kans moet geven, zeker rode wijn! Sommige wijnen hebben het contact met zuurstof nodig waarna de aroma’s wat duidelijker tot hun recht komen. Bij deze wijn vond ik dat zeker het geval. De wijn, die heel licht van kleur is, vond ik in de herkansing helemaal niet verkeerd. De wijn heeft meer karakter dan ik in eerste instantie proefde. Nog niet heel uitgesproken maar wel interessanter en met wat meer fruit.

Deze Vernatsch kost €12,-.

Antheos St. Magdalener Classico – Ansitz Waldgries

Ook bij dit wijnbedrijf zit het wijnmaken in de familie. Al vele generaties gingen Christian Plattner (de huidige wijnmaker) voor.

Deze Antheos St. Magdalener Classico is een ode aan het onstaan van dit wijnbedrijf lang geleden. Zoals in het verleden wordt deze wijn van 8 verschillende type Vernatsch gemaakt (zij hebben het zelf over Schiava) o.a. van Schiava gentile, Schiava grigia, Schiava piccola, Schiava media en tenslotte aangevuld met wat Lagrein. Deze traditionele wijn is pas weer sinds 2010 op de markt.

Het bijzondere aan deze wijn is dat 20% van de druiven die voor het maken nodig zijn, niet geperst en ontsteelt worden. Nou ben ik niet zo’n geoefende proever dat ik dat er uit zou halen maar toch interessant om te weten! Wat ik er wel uit haal? De wijn is donkerder dan de voorganger en heeft zeker wat meer smaak. Er is rood fruit maar ook een fijne kruidigheid, waarin ik specifiek laurier/drop herken. Een smaakvolle wijn!

Deze Vernatsch bestel je voor €18,50.

Kalterersee Auslese Classico – Weingut Muri Gries

Leuk, ook een wijn van Muri Gries! Daar ben ik ook geweest tijdens die wijntrip. En Muri Gries is niet zomaar een wijnbedrijf, dit is ook een klooster. Een plek met veel historie maar ook met een klooster dat nog steeds actief is. Daar in Bolzano, wonen dus monikken die het kloosterleven combineren met het werken in een wijnbedrijf.  Met de opbrengst van deze (35 ha) wijngaarden produceren ze gemiddeld 650.000 flessen wijn per jaar. Daarvan is 80% rood.

Tijdens mijn bezoek destijds proefde ik een aantal van hun wijnen gemaakt van Pinot Bianco, Pinot Nero en Lagrein. Geen Vernatsch dus.

Qua kleur is deze Vernatsch weer wat lichter dan bijvoorbeeld die van Griesbauerhof. Ik vind de wijn niet heel intens qua geur maar qua smaak best wel iets krachtiger dan de andere wijnen. Ook ietwat tannines, maar zeker niet veel. Ik proef een kruidigheid en in de afdronk ook rood fruit. Goedgekeurd!

Deze Vernatsch kost €9,75.

Santa Maddalena Classico – Weingut Griesbauerhof

Sinds 1785 is dit wijnbedrijf uit Bolzano in handen van de familie Mumelter. Al vele generaties hebben aan het roer gestaan en op dit moment is dat Georg Mumelter samen met zijn vrouw Margareth en zonen Michel en Lukas. George vertaalt de ervaring van eerdere generaties naar de moderne tijd.

Deze Santa Maddalena Classico bestaat uit 95% Vernatsch, aangevuld met Lagrein en rijpt op rvs en houten vaten.  Ik vind deze wat zachter dan die van Muri Gries. Ik proef veel rood fruit waaronder kers en herken ook wat aardse tonen. Heerlijk! Mijn favoriet van deze 4!

Deze kost €13,-.

Franz Gojer Vernatsch

En?

Wat een leuke en uitgebreide kennismaking met deze onbekende druif! 4 wijnen die toch weer stuk voor stuk net wat anders zijn ondanks dat ze van dezelfde druif gemaakt zijn en uit dezelfde regio komen. De Sudtiroler ‘Marende’ maakte het proeven een echt feestje!

Die schapenkaas is trouwens wel echt voor de gevorderde kaasliefhebber. Gelukkig ben ik dat! Stinkkazen zijn dan ook helemaal aan mij besteed. Deze kaas ruik je heel duidelijk, zelfs nog terwijl die in de koelkast ligt. En toch werden de wijnen niet overschaduwd door de wijn, wat ik eigenlijk wel verwachtte.

Zo werden de tannines in de Vernatsch van Muri Gries wat ‘milder’. Zoveel zaten er al niet in, maar na de kaas vond ik ze iets minder aanwezig. In combinatie met de Griesbauerhofer vond ik die wijn juist iets fruitiger worden na een hapje van het Schüttelbrot met de kaas. Allebei positieve invloeden van spijs op wijn.  Leuk om te ervaren.

Ook benieuwd naar de wijnen van Vernatsch of naar andere wijnen uit de Alto Adige? Zeker leuk om er eens mee kennis mee te maken!  Check de website van Rejoice wijnen hier.

Dit artikel is een samenwerking met Rejoice wijn

 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven