Sicilië/ Uit eten, drinken en reizen

5x leuke wijnbarren in Modica, Syracuse en Palermo (Sicilië)

leuke wijnbarren op Sicilië

Sicilië is een van de wijnregio’s van Italië waar heerlijke wijnen gemaakt worden. En wat is leuker dan Siciliaanse wijnen proeven in een Siciliaanse wijnbar? Tijdens mijn vakantie heb ik verschillende wijnbarren bezocht in o.a. Modica, Syracuse en Palermo en een aantal waren favoriet.  5 leuke wijnbarren waar ik ben geweest deel ik graag met je in dit artikel. Ik noem ze in willekeurige volgorde:

1. Enoteca & Winebar Sapori Doc – Modica

Deze plek komen we toevallig tegen als we op zoek zijn naar een restaurant voor de lunch. Het zit dan ook een beetje verstopt. We zijn wat aan de late kant en net als in meer Mediterraanse landen merken we dat de meeste restaurants ’s middags nog een paar uur sluiten. Toevallig valt mijn oog op een bord met ‘enoteca’ en mijn aandacht is natuurlijk meteen getrokken. Dat betekent wijn! En gelukkig dit restaurant is niet gesloten!

Sapori Doc is niet alleen een restaurant maar dus ook een wijnwinkel. En die combinatie is iets wat we tijdens onze vakantie nog veel vaker gaan zien. Buiten zijn een aantal tafeltjes maar wij nemen binnen plaats (de wijnflessen hebben veel aantrekkingskracht!)

Deze enoteca wordt door een wat ouder stel gerund. Hij spreekt geen Engels en is wat meer op de achtergrond, zij heeft de leiding en vraagt ons of we hier voor echt eten komen. Geen pizza’s hier! Nou, dat is mooi, daar waren wij ook niet naar op zoek 🙂 Het menu is simpel, geen poespas hier maar de echte Siciliaanse keuken. We kiezen Caponata en een couscous met groentes en vis. Daarbij natuurlijk wijn! Lastig kiezen met zoveel wijnen om je heen. Aan een kant van de zaak staan alleen maar Siciliaanse wijnen, aan de andere kant nog andere Italiaanse wijnen, maar wij gaan voor Siciliaans (zoals we eigenlijk de gehele vakantie doen). Ik kies de Valcanzjria van Gulfi, een witte wijn van Chardonnay en Carricante. We genieten hier van de pure smaken van de gerechten, de heerlijke wijn en de leuke omgeving.

Naast deze wijnbar is Modica trouwens echt een aanrader. Een hele mooie stad!

Deze wijnbar vind je hier: Corso Umberto I, Modica

sapori doc

Valcanzjria

couscous

2. Soleria – Syracuse

Ook deze wijnbar ontdekken we toevallig en trekt meteen mijn aandacht. Logisch met al die flessen wijn in de etalage. Wij brengen vervolgens de hele avond door op het terras van deze wijnbar. En we zijn niet de enigen, het is er druk! Terwijl we regelmatig mensen voorbij zien lopen die ook wel in zijn voor een wijntje hier, gaat er maar niemand weg. Dat zegt wel wat over deze plek.

Ons ‘diner’ die avond is een mooie kaasplank met lokale kaasjes en bruschetta’s met zalm. Hier geen echte diner kaart dus maar wel passende hapjes voor bij de geweldige wijnen. Op de wijnkaart staan veel Siciliaanse wijnen maar na een Nero d’Avola maak ik hier een uitzondering op ons plan om alleen Siciliaanse wijn te proeven. Op de kaart namelijk ook een Amarone della Valpolicella. Tja, die kan ik niet negeren natuurlijk. Goede keus want hij was geweldig 🙂 Wat een topavond!

Deze wijnbar vind je hier: Via Roma 86, Syracuse

Soleria

interieur

3. Evoe Wine Bar Shop – Syracuse

Nummer 3 is nog een leuke wijnbar slash wijnwinkel in Syracuse. Hier besluiten we eens goed uit te pakken en die middag aan de bubbels te gaan. Het is tenslotte onze huwelijksreis en dat moet goed gevierd worden!

Binnen ziet het er gezellig uit en kun je aan een van de houten tafeltjes plaatsnemen of aan de hoge tafel met uitzicht op een heleboel flessen wijn (die je er ook kunt kopen). Buiten geen bijzonder terras en ook niet veel plek, maar de optie is er in ieder geval. Wij kiezen een tafeltje pal aan de straat.

Op de wijnkaart allemaal Siciliaanse wijnen, waarvan we de Milazzo Classico kiezen. Een brut van Chardonnay en Inzolia gemaakt volgens de traditionele methode. Inzolia is een inheemse druif van dit eiland. Leuk om steeds die lokale invloeden in de wijnen die we drinken terug te proeven. Na de bubbels hebben we er nog geen genoeg van. We nemen nog een glas Grillo Vigna di Pettineo.

Deze wijnbar vind je hier: Via della Maestranza 56, Syracuse

bubbels

interieur

4. La Nicchia – Palermo

Palermo is de laatste stad die we bezoeken en nog heel kort ook. We hebben hier maar een middag en avond. Eerlijk gezegd vinden we dat niet heel erg (concluderen we achteraf) aangezien de stad ons niet erg aanspreekt. Maar leuke wijnbarren hebben ze er zeker wel! Het is even zoeken maar uiteindelijk kwamen we bij La Nicchia terecht. Wat we precies bestelden heb ik niet onthouden maar de wijn was ook hier top.

Ik kan je zeggen dat we (op 1 plek na) eigenlijk nooit teleurgesteld zijn in de wijnen die we bestelden tijdens onze vakantie. Best bijzonder! Altijd goede en heerlijke wijn.  In combinatie met een mooi plankje kaas en charcuterie (ja, ook hier is alles weer lokaal) was het echt genieten hier.

Deze wijnbar vind je hier: Via Principe di Belmonte 75/77, Palermo

interieur

plankje vleeswaar en kaas

5. Vinodivino – Palermo

Na La Nicchia vinden we het nog veel te gezellig. Onze laatste uurtjes tikken weg maar we willen helemaal niet dat de vakantie er al weer op zit. Dus als we hier toevallig langs lopen, besluiten we naar binnen te gaan voor een laatste drankje.

Om het helemaal in stijl feestelijk af te sluiten neem ik nog een glas bubbels; een brut van Terrazze Dell’Etna. Mark kiest voor Passorosso, een krachtige en smaakvolle rode wijn van Nerello Mascalese. Ook hier gaan we voor de lokale wijnen. We hebben nog een beetje trek en denken met de bruschetta met gerookte zalm een klein hapje te bestellen. Kijk maar rechts op de foto achter de fles water of dat klopt 😉

Helaas is het op een gegeven moment toch echt tijd om naar ons hotel te gaan. Maar dit was een perfecte afsluiter!

Deze wijnbar vind je hier: Via S. Oliva 36, Palermo

vinodivino palermo

Meer Sicilië?

Lees dan ook mijn vorige artikelen Op vakantie naar Sicilië en Sherazade Donnafugata: waar wijn en kunst perfect samenkomen! Sicilië: voorpret en wijn proeven.

En ga je binnenkort ook naar Sicilië? Dan hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt! Probeer echt de lokale wijnen als je er bent, je zult echt niet teleurgesteld worden. En mocht je een van deze plekken bezoeken dan hoor ik het graag, ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring. Het is een geweldig eiland dus genieten wordt het zowieso.

Ik heb nog veel meer tips! Want ik ben niet alleen naar wijnbarren geweest tijdens mijn vakantie. Er zal nog een blog met allemaal leuke restaurant tips volgen. Hou de site in de gaten dus!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden die binnenkort naar dit eiland gaan? Dan hebben ze vast wat aan deze tips voor leuke wijnbarren op Sicilië, vergeet dit daarom niet te delen via social media! Bedankt alvast 🙂

Facebook Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie