Voordat ik 2 jaar geleden aan de vinologen opleiding begon had ik eigenlijk helemaal geen wijnboeken. Maar ter ondersteuning van de lesstof en omdat ik toch wat meer informatie wilde voor zowel het leren als het proeven ben ik me er meer in gaan verdiepen. En ja, als je eenmaal aan wijn(boeken) begint ben je niet meer te houden. Inmiddels heb ik een leuke collectie, mét ruimte voor uitbreiding, en zijn er een aantal boeken die ik er regelmatig bij pak.
De wijn-spijs bijbel
De wijn spijs bijbel van Victoria Moore is echt met stip mijn favoriete wijnboek. Leuk en vlot geschreven en vol tips voor dé perfecte wijnspijs combinatie. Het boek is opgedeeld in twee delen: ingrediënten waarbij wordt aangegeven welke wijn er het beste bij past en wijnen waarbij wordt aangegeven welke ingrediënten er het beste bij passen. Zelf gebruik ik het boek van allebei de kanten. Soms begint het met een fles een wijn die als souvenir is meegekomen van een reis en hier zoek ik dan een gerecht bij. Maar het is ook heerlijk om door dit boek te bladeren en door verschillende tips bij verschillende ingrediënten uiteindelijk de juiste fles wijn te kiezen. Mijn beste combi tot nu toe? Gebraden eendenborst met een sinaasappel- en sojasaus gecombineerd met de pinot gris (grand cru Spiegel) van Domaines Schlumberger. Of misschien de ananas crumble met een Sélection de Grains Nobles van Riesling?
The Worlds Atlas Of Wine
Het is een flink dik boek, maar dan heb je wel een fantastisch naslagwerk. In dit boek van Hugh Johnson en Jancis Robinson vind je informatie over verschillende bekende wijnen en wijngebieden. Daarnaast zijn de kaarten super gedetailleerd. Ik heb dit boek veel gebruikt (en moet hem nog gebruiken voor het laatste examen) voor het leren van mijn examens van de vinologenopleiding. Maar ook als je ‘gewoon’ wat wilt weten over een bepaald wijngebied of een wijnsoort is dit boek echt een aanrader. Ik heb de 7e editie en inmiddels is er alweer een 8e editie.
Wine Trails
Een reisgids van Lonely Planet gaat altijd mee op reis dus dit boek moest ik hebben. In dit boek staan 52 uitgelichte wijngebieden over de hele wereld voor een perfecte wijntrip. Per wijngebied kun je wat algemene informatie lezen over het gebied, worden de leukste wijnhuizen uitgelicht en staan er tips in waar je kunt slapen en overnachten. Oh, wat zou ik al deze wijngebieden graag bezoeken. De teller staat op 8 dus ik heb nog wat wijngebieden te gaan.
Sinds april dit jaar is er trouwens eenzelfde soort boek, maar dan met alleen maar wijnroutes in Europa. Deze staat op mijn wishlist! (en het is misschien iets makkelijker om alle 40 gebieden uit dit boek te bezoeken).
Wine Folly Masterclass
In dit boek van Madeline Puckette en Justin Hammack vind je in het eerste gedeelte informatie over wijn maken, proeven serveren en combineren. Alles verduidelijkt met de sprekende tekeningen die altijd gebruikt worden door Wine Folly. Daarna komen de druiven aan bod. Meer en minder bekende druiven krijgen minimaal een pagina per druif de ruimte. Per druif kun je onder andere zien hoe de druif zou moeten smaken, wat je zou moeten ruiken in de wijn en welke druif je ook eens zou moeten proberen als je deze lekker vindt. Vooral de genoemde aroma’s zijn heel handig om een smaakbibliotheek in je hoofd aan te leggen. Soms ruik je van alles, maar kun je er geen naam aan geven en dit boek kan je daar een beetje bij helpen. Achterin het boek komen verschillende wijnlanden aan bod met uitleg over de bekendste wijnsoorten en streken en tips voor wijnen die je kunt proberen. Ik vind dit een heel overzichtelijk en sprekend naslagwerk en fijn om er bij te pakken als je aan het proeven bent of als je snel iets wilt weten over een wijn, druif of land.
Godforsaken Grapes
Chardonnay, Pinot Noir, Riesling en Cabernet Sauvignon: die kennen we allemaal wel! 80% van onze wijn wordt gemaakt van 20 bekende druiven. Maar al die andere 1400 druivensoorten dan? Daar gaat dit boek Godforsaken Grapes over. Schrijver Jason Wilson neemt je mee in zijn ontdekkingstocht door het land van de onbekende druiven. Je leest over waarom sommige druiven uit het wijnbeeld zijn verdwenen of er nooit in zijn voor gekomen en welke factoren ons wijndrink-gedrag beïnvloeden. Tip: doe een proeverij met wijnen van onbekende druiven. Kies een paar obscure soorten uit het lijstje in dit boek en speur wijnwinkels af naar deze wijnen. Leuk om te doen en leuk om weer eens wat nieuws te proeven.
Wishlist
Zoals ik in het begin zei is er ruimte voor uitbreiding. Er zijn een aantal boeken die nog op mijn wishlist staan. Sowieso de Wine Trails Europa natuurlijk, maar ook het boek Champagne van Gert Crum staat hoog op de lijst. Daarnaast zou ik heel graag het boek Wine Grapes van Jancis Robinson toe willen voegen aan mijn collectie. Zijn er nog boeken die ik zeker ook op mijn wishlist moet zetten?
Benieuwd naar de verdere wijn avonturen van Chantal? Volg haar via Instagram.
Dit artikel bevat enkele affiliate links (zie disclaimer voor meer info).
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.
Zeeuwse vinoloog in opleiding en gek op wijn, reizen en lekker eten (in die combinatie ook graag). Werkt als winkelmanager in een slijterij en ontdekt zowel zelf (@chantalkoster91) als samen met haar broer de wijnwereld (@siplings.nl).