Dat Nederlandse wijnen in opkomst zijn, wist je vast al wel. Maar wist je ook al dat je diverse Nederlandse wijngaarden kunt bezoeken? En niet alleen in Limburg. In alle 12 de provincies zijn wijngaarden te vinden. Op sommige plekken kan je prachtig wandelen, op andere plekken kun je zelfs blijven slapen. En uiteraard moet je de Nederlandse wijnen proeven. De kwaliteit is echt top!
In 2020 heb ik diverse Nederlandse wijngaarden bezocht. Daarom in deze blog; 5 Nederlandse
wijngaarden voor op jouw bucketlist! Stuk voor stuk aanraders om te bezoeken!
Tip 1: Lunchen bij wijngaard St. Catherinadal
Ondanks dat ik al heel wat jaartjes in Rotterdam woon, ben ik geboren en getogen in Breda. Toen ik
hoorde over wijngaard St. Catherinadal in Oosterhout was ik natuurlijk meteen nieuwsgierig. In het
Brabantse Oosterhout geniet je van Nederlandse wijnen op het terras of restaurant aan de wijngaard.
De wijngaard is gevestigd bij een klooster van 750 jaar oud en is echt prachtig! De nonnen wonen nog steeds in het klooster en zijn enkele jaren terug in de wijn gestapt als ‘verdienmodel’ om het hoofd boven water te kunnen houden. Bij de wijngaard is tevens een erg goed restaurant; Wijnhuis de Blauwe Camer. In deze prachtige verbouwde oude koeienstal geniet je van een heerlijke lunch, diner of borrel.
Wij genoten van een heerlijke driegangen lunch met bijpassende wijn. Ook is het mogelijk om een rondleiding te krijgen en te overnachten. In de Kloosterwinkel koop je vervolgens de geweldige wijnen voor thuis. Toen ik in juli 2020 de wijngaard bezocht waren er drie wijnen beschikbaar. Een frisse witte wijn van Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris, een houtgelaagde Chardonnay en een rosé van Gamay en Pinot Noir. De rosé en de houtgelaagde Chardonnay gingen mee terug naar Rotterdam.
Tip 2: Picknicken bij het Betuws Wijndomein
In de zomer van 2020 las ik op social media over picknicken in de wijngaard bij het Betuws Wijndomein. Samen met een vriendin ben ik richting Erichem gereden en hebben we het concept
uitgeprobeerd. Helaas was het die dag niet echt zomers, maar daar had de wijnmaker een oplossing
voor. Onder een overkapping (met terrasverwarming!) hebben we onze picknickmand uitgestald en
heerlijk genoten van het uitzicht en de lokale lekkernijen.
In de wijnwinkel kies je een begeleidend flesje naar keuze. Wij gingen voor LingeWit Cuvée Barrique. Een blend van Johanniter, Solaris en Souvignier Gris met vinificatie op eikenhouten barriques. Lekker hoor!
Tip 3: Slapen bij Domein Holset
Ben je meer van de bubbels? Dan is Domein Holset iets voor jou! Domein Holset is namelijk hét
Nederlandse wijndomein dat gespecialiseerd is in bubbels. En het allerleukste; je kan er ook nog blijven slapen. In oktober 2020 werd ik door een vriendin voor mijn verjaardag meegenomen naar deze plek. Het is een stukje rijden.. maar dan heb je ook wat!
Er zijn diverse tweepersoonskamers aanwezig, maar ook aparte huisjes. Wij sliepen in de leemschuur. Dat is een apart huisje, met uitzicht vanuit je bed op de wijngaarden.
Domein Holset heeft momenteel vier mousserende wijnen in het assortiment. Dit zijn Bruut, Dame, Prins en Dot. Onze favoriet? De Dame! Heerlijke bubbels proeven en vervolgens met dat uitzicht wakker worden. Wie wil dat nou niet?
Esther heeft overigens ook al eens een blog over dit domein geschreven.
Tip 4: Rondleiding en proeverij bij Wijndomein St. Martinus
Ga je een wijnroute uitstippelen door Zuid-Limburg? Vergeet dan zeker Wijndomein St. Martinus in Vijlen niet. Het wijndomein is gelegen in het zuidelijkste puntje van Nederland, tussen de uitlopers van de Ardennen. Op innovatieve en duurzame wijze produceren zij witte-, rode-, rosé-, dessert- en mousserende wijnen van Limburgse bodem. Ze geven hele uitgebreide rondleidingen (door zowel de wijngaarden als de kelder) met afsluitend een heerlijke proeverij.
Bij mooi weer kan je op het prachtige terras zitten, ook in de proefruimte binnen heb je een geweldig uitzicht. De meeste wijnen zijn gemaakt van blends van ‘hybride’ druivenrassen zoals Cabernet Cortis, Regent, Souvignier Gris en Solaris. De krachtige Gris de Villare (gemaakt van Souvignier Gris en Pinot Gris) was bij ons favoriet!
De wijnen van St. Martinus hebben overigens bijzondere namen met een verhaal. ‘Josefien’ is
bijvoorbeeld de dochter van wijnmaker Stan Beurskens. De dessertwijnen ‘Zusje’ en ‘Lief’ vond ik zelf erg leuk om cadeau te geven.
Tip 5: Vergeet ook de kleine wijnboeren niet!
Niet bij alle Nederlandse wijndomeinen is zoveel te doen, maar neem vooraf even contact op, dan is er vaak veel mogelijk. Zeker doen als je toch in de buurt bent! Ik ben zo bijvoorbeeld ook wel eens bij Domein de Wijngaardsberg (Ulestraten) geweest.En wat ik ook een echte aanrader vond;
Wijnkasteel Genoelselderen voor topbubbels uit Riemst in België. Hier smokkel ik even want dit is natuurlijk geen tip voor een Nederlands wijndomein, maar als je toch in Zuid-Limburg bent, kun je hier ook makkelijk een bezoekje aan brengen. Je bent er zo!
Wat is jouw favoriete Nederlandse wijngaard? Ik ben heel benieuwd! Zodra het weer kan ga ik in
ieder geval Wijnhoeve de Kleine Schorre en Domaine de Brabantse Wal bezoeken.
PS Plannen om naar Limburg te gaan maar de organisatie van je wijntrip uit handen geven? Dan kun je Maurice van Vinteur inschakelen!
Benieuwd naar de verdere (wijn) avonturen van Tessy? Volg haar dan via Instagram account Klein Druifje. Of lees haar eerdere gastblogs, bijvoorbeeld: Toffe tips voor je wijnreis naar de Elzas, Hongaarse wijnmakers, van alle markten thuis en Portugese wijn, veel meer dan Port
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Tessy is de bedenker en oprichter van KleinDruifje. Naast het delen van wijnweetjes en ervaringen op haar Instagramaccount organiseert zij wijnproeverijen en -belevingen op maat in de regio Rotterdam en Breda.