De afgelopen tijd heb je vast gemerkt dat het iets rustiger was op Wijntjes met Esther. Weinig wijn en vooral veel bezig met inpakken voor de verhuizing. Want ja, ik na 10 jaar ging ik Den Haag verlaten! En dat is intussen gebeurd. Ik woon nu in Voorhout (vlakbij Leiden) en terwijl de verhuisstress wegebt, kan de wijn weer meer in the picture komen! Zo kreeg ik vlak na de verhuizing een wijnbox met 6 wijnen van Grapejuice.nl toegestuurd die ik mocht gaan testen. De eerste dagen in ons nieuwe huis, werden de proefglazen meteen al goed gebruikt. 

Wat is Grapejuice.nl

Grapejuice.nl is opgezet door Tim & Camilo, 2 vrienden die daarvoor het idee kregen tijdens de cursus voor hun wijnbrevet in 2016. Geïnspireerd door de verhalen over wijngaarden, makers en liefhebbers besloten ze samen zelf op zoek te gaan naar wijnen en zich daarbij niet tegen te houden door regels of ‘hoe het allemaal hoort’. Grapejuice.nl staat voor wijn drinken zonder pretenties en geeft je op die manier ook advies op hun site.

De wijnen van Grapejuice.nl

Wat zit er in de doos die ik toegestuurd kreeg? 6 wijnen (3x wit, 3x rood):

  • Verdicchio dei Castelli di Jesi, Pievalta 2016 uit Italië
  • Lamblin & Fils Petit Chablis uit Frankrijk
  • Vaccaro Catarratto-Zibibbo uit Sicilië
  • Weingut Eckehart Gröhl Spätburgunder uit Duitsland
  • Azul y Garanza Garciano uit Spanje
  • Fabiano Valpolicella Classico Superiore 2013 uit Italië

Leuk detail; om de hals van elke fles hangt een kaartje met suggesties waarbij de wijn goed past.

Gröhl Spätburgunder

Alleen het zien van de flessen beloofd al veel goeds want dit zijn (voor mij in ieder geval) geen standaard wijnen. Altijd leuk om iets nieuws te ontdekken.  Al is de Spätburgunder zeker wel een bekende voor mij. Maar daar ben ik gek op, dus ook blij dat deze aan de box toegevoegd is! Snel proeven maar.

Hoe zijn de witte wijnen?

Lamblin & Fils Petit Chablis

Na het in elkaar zetten van onze terrasmeubels ploffen we neer in het zonnetje en trek ik als eerste de Petit Chablis open. Vorig jaar was ik nog bij een hele gave verticale Chablis proeverij in het de L’Europe van Laroche, maar zelf drink ik eigenlijk nooit Chablis. Zonde eigenlijk!

Chablis komt uit de Bourgogne en is vernoemd naar het stadje Chablis. Deze wijn is altijd gemaakt van Chardonnay, maar verwacht zeker geen standaard Chardonnay wijn.

Als ik deze wijn ruik, moet ik eigenlijk meteen aan Champagne denken. Geen verkeerde vergelijking toch? Wat ik bijzonder lekker vind bij Champagne is die smaak/geur van brioche, noten en gist. Dat meen ik nu dus ook te ruiken bij deze Chablis.  Verder proef ik eerst een klein zuurtje daarna is de wijn ‘romig’ en zacht van smaak. Mij doet het ook aan honing denken. Heerlijk, ik moet toch echt vaker Chablis drinken!

petit chablis grapejuice.nl

Verdicchio dei Castelli di Jesi, Pievalta 2016

Dan door naar de Verdicchio dei Castelli di Jese, een biologische wijn uit de Italiaanse wijnregio Marche. Deze wijnregio is dé regio waar Verdicchio het beste groeit. Een druivenras die zijn naam te danken heeft aan de kleur van de druif ‘verde’.

Deze Italiaanse wijn is licht van kleur en fris van smaak. Ik vind het geen hele uitgesproken wijn, maar een toegankelijke wijn die je makkelijk drinkt bijvoorbeeld bij de borrel buiten op het terras zoals wij deden.

Vaccaro Catarratto-Zibibbo

Sinds mijn vakantie naar Sicilië vorig jaar ben ik groot fan van wijnen die van dit Italiaanse eiland afkomstig zijn, dus een goede zet van Grapejuice.nl om deze voor mij te selecteren. Van de Catarratto druif had ik al wel gehoord, maar van Zibibbo nog niet. Maar dit blijkt een andere benaming voor Muscat (d’Alexandrië) te zijn.

Deze wijn heeft een heerlijke geur, vrij uitgesproken en ik herken meteen duidelijk abrikoos en iets bloemigs. Ik proef deze na de Verdicchio en dit is echt iets heel anders. Qua smaak is de wijn vrij fruitig maar niet te door een heel klein zuurtje in de afdronk. Een mooie zachte wijn die wat mij betreft zeker naar meer smaakt!

Leuk dat er 3 hele verschillende witte wijnen zijn geselecteerd, waarbij vooral de Siciliaanse en de Franse mij bijzonder verrassen. Dat zijn dan ook de 2 wijnen die ik zelf zeker nog eens zou willen drinken.

wijnen proeven

Hoe zijn de rode wijnen?

Weingut Eckehart Gröhl Spätburgunder

‘’Yes, ook een Spätburgunder!’’ dacht ik toen ik de doos opende en zag dat deze erin zat. Spätburgunder is de Duitse benaming voor Pinot Noir en een paar maanden terug kon ik er een heleboel testen tijdens een wijnreis naar de Ahr.  Die wijnen waren zo goed! En eigenlijk de meesten wel die ik verder ook thuis proef.

Dit was dan ook de eerste rode wijn die ik wilde proeven. En ja, dit is een typische Spätburgunder! Veel rood fruit (aardbei en framboos) en in de verte ook iets van leer (jaja, wat je allemaal wel niet kunt proeven in wijn :P). en een smaak die me aan jam deed denken. Een fijne, vrij lichte  en toegankelijke wijn die hier goed in de smaak valt.

Azul y Garanza Garciano

Deze wijn is gemaakt van Garnacha en Graciano. De eerste druif ken ik wel (die ken je misschien beter als Grenache, maar in Spanje heet deze druif Garnacha) Graciano zegt me helemaal niets. Via Google kom ik er achter dat dit best logisch is omdat dit een vrij zeldzaam druivenras is. Deze druif wordt vaak gebruikt in een blend.

In deze rode wijn vind je wat meer donker bosfruit. Hij is wat steviger dan de Spätburgunder en is ook voller van smaak met wat tannine in de wijn op het eind. Een leuke, wat krachtigere Spaanse wijn.

Fabiano Valpolicella Classico Superiore 2013

Wat leuk, een Valpolicella om te testen! Ook daar keek ik naar uit, ik hou namelijk wel van dit type wijnen.

Deze Valpolicella, gemaakt van de druiven Corvina, Molinara, Negrara, Rondinella, ligt voor de fermentatie eerst een tijd in stalen tanks en rijpt daarna voor meer dan een half jaar op Sloveens eikenhout.

Deze wijn maakte me het best lastig om er een duidelijke mening over te vormen. Doordat ik wist dat het om een Valpolicella ging, had ik vooraf al helemaal bedacht hoe de wijn zou zijn en moest ik dus eventjes omschakelen toen het toch wat anders smaakte. Deze verfijnde wijn is nog vrij mild, fruitig met duidelijke tonen van kers.  Verder vind ik de wijn toegankelijk en mooi in balans. Hij had van mij persoonlijk nog wel wat geconcentreerder mogen zijn. Ik vermoed dat wat extra rijping de wijn nog mooier zal maken.

Valpolicella

Conclusie over de wijnen van Grapejuice.nl

Ik ben zeker enthousiast over deze wijnen van Grapejuice.nl! Ik vind het heel leuk dat je kunt kiezen voor wijnen die je zelf wellicht niet of in ieder geval niet vaak in huis hebt. Zo kun je via deze site leuke nieuwe wijnen ontdekken. Mocht je er niet uit komen hebben ze ook verschillende wijnboxen samengesteld waaruit je kunt kiezen. Daarmee kun je je helemaal laten verrassen.

Mijn favorieten waren de Petit Chablis, de Catarratto en de Spätburgunder. Lijkt het je wat om ook eens wijnen van Grapejuice.nl te bestellen? Bezoek dan de website.

Deze blog is een samenwerking met Grapejuice.nl die me deze wijnen toestuurde.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂