7x Leidse restaurants ontdekken met de WijnSpijs wandeling

Ik woon vlakbij Leiden en vind het een super toffe stad waar ik dus ook regelmatig kom. Een stad met veel leuke restaurants waarvan je mijn tips voor leuke restaurants in Leiden kun je dan ook terugvinden op mijn blog. Maar ik ken nog lang niet alle restaurants die Leiden rijk is. Dus een uitnodiging van WijnSpijs om mee te wandelen tijdens hun editie in Leiden nam ik graag aan.

Restaurant #1 Crabbetje

Net als wij gek op vis? Dan ben je bij visrestaurant Crabbetje aan het juiste adres. Hier speelt vis de hoofdrol. En kregen wij een mooi opgemaakt bordje met daarop makreelsalade met appel en een bitterbal van paling. Heerlijk! Daarbij schonken ze de Solms Delta Chenin Blanc 2016 uit Franschhoek Zuid-Afrika en die paste er uitstekend bij. Wat een goed begin van de middag! Ook een kennismaking die naar meer smaakt, dus hier gaan we zeker nog eens terug naar toe.

Meer informatie? Check de website.
Crabbetje Leiden

Restaurant #2 Bree 56

Door naar de Breestraat voor Bistro Bree 56. Hier krijgen we in ons glas de Terres Fumées Gascogne Gros Manseng-Sauvignon Blanc 2017 met daarbij een tomaten tarte tatin met gepofte quinoa en ijs van lavendel. Als het gerecht ons omschreven wordt, ben ik niet meteen enthousiast maar des te verrassender is het gerecht als ik het proef. Wow, wat een smaken! Onder de tomaat zit iets krokant, de tomaat heeft veel smaak (is gegaard in o.a. karamel en rozemarijn) en de combinatie met lavandel is ook heerlijk. Echt niet verwacht, maar wat een top gerecht. De keuken heeft er echt iets heel smaakvols van gemaakt!

De wijn vind ik vrij hoog in de zuren, voor mij wel iets te. Maar ik ben überhaupt niet zo’n liefhebber van Sauvignon Blanc en 80% van de wijn bestaat uit deze druif. De combinatie met het gerecht is op zich wel prima. Het is een fris gerecht en dat is deze wijn zeker ook.

Benieuwd naar de menukaart? Of de openingstijden? Check de website.

wijn bij bistro Bree 56
Bistro Bree56

Restaurant #3 The Bishop

We lopen weer een stuk verder naar The Bishop. Een restaurant waar ik vaker over gehoord heb en op mijn lijstje staat om eens te eten maar wat er tot nu toe nog niet van gekomen was. Dit restaurant vind je in een mooi historisch pand met een open keuken op de begane grond en een groot deel van de tafels boven, waar wij ook plaats namen.

Ze serveerden hier hun ‘ signature dish’ met buikspek maar dat is aan mij niet besteed dus voor mij werd het een gerechtje van makreel met freekeh salade en een wijn van Weingut Hans Wirsching uit Franken, Duitsland de Scheurebe 2018. De fles had ik al in het restaurant gespot bij binnenkomst en deed me al een belletje rinkelen. Met een aantal wijnen van Hans Wirsching heb ik toevallig kennisgemaakt in Duitsland tijdens een wijnreis afgelopen augustus. Ik was erg enthousiast over deze wijnen dus helemaal top dat ik deze wijn kreeg bij de makreel.

De Scheurebe is trouwens een kruising van Riesling en Silvaner en deze is lekker fris en ook zacht met tonen van perzik. Mijn favoriete wijn van deze wandeling kan ik alvast verklappen!

Nieuwsgierig geworden naar The Bishop? Check de website voor meer informatie.
The Bishop LeidenThe Bishop Leiden

Restaurant #4 De Klok

Van The Bishop wandelen we door naar de Kloksteeg, intussen wel in de regen, dus in een wat sneller tempo. Bij de Klok gaan ze voor klassiek met een knipoog naar nu. En dat merk je ook wel aan de inrichting.

Passend bij de tijd van het jaar krijgen we hier borstfilet van fazant, sous-vide gegaard met rillettes van de bout met huisgefermenteerde zuurkool en jus met cranberry, daarbij de Terrasse du Moulinas Rouge du Soir 2014 Domaine Paul Mas, een blend van Grenache, Carignan, Cinsault, Merlot, Syrah uit de Pays d’Oc, Frankrijk.

Het lichte vlees smaakt goed en gaat goed samen met de wijn.

Wil je meer weten over dit restaurant? Verdere informatie vind je op hun website.

De Klok Leiden
Restaurant #5 Puur

Dit restaurant kende ik al wel en staat ook in de blog 11x leuke restaurants (+terras) in Leiden. Ik at hier afgelopen juni voor mijn verjaardag. Dat beviel goed (anders had ik dit ook niet als tip in mijn blog gezet) en dus leuk om hier weer langs te gaan.

In ons glas kregen we de Cramele Recas Legendary Estate Series Merlot uit Transylvanie, Roemenië en daarbij een mooi opgemaakt bordje met Filet Americain met kwarteleitje, kappertjes, augurkjes, groene tomaatjes. Een plaatje en erg smaakvol.

De wijn is niet mijn ding, ik vind deze Merlot vrij vlak.

Meer informatie over Puur vind je op de website.

Puur Leiden

Restaurant #6 Prentenkabinet

Nog 2 restaurants te gaan. Onze een na laatste stop is bij het Prentenkabinet. Ook hier ben ik voor het eerst. Al snel wordt ons glas gevuld met de Pinot Blanc Terroir D’Alsace 2017 van Cave de Turckheim. Als ik de wijn ‘los’ proef vind ik de wijn vrij fruitig (te fruitig naar mijn zin) met het gerecht terrine van huisgerookte zalm met inktviscrème, wakame salade en gebakken scampi gaat het wel wat beter.

Voor meer informatie over het Prentenkabinet, kun je de website checken.

Prentenkabinet

Restaurant #7 Kitch&

Meestal wandel je tijdens zo’n WijnSpijs wandeling langs 6 restaurants maar wij hadden deze keer nog een 7e stop en sloten af bij Kitch&. Het begon goed met de Grüner Veltliner ‘FUNdament’ van Weinwurm uit Niederösterreich,  Oostenrijk. Het gerechtje van heilbot met olijvenkorst, tomaat en bladspinazie zag er goed uit maar viel jammergenoeg wel een klein beetje tegen. Het was allemaal vrij vlak, met weinig smaak en het was ook niet heel warm meer.

Check de website voor meer informatie over Kitch&.

Kitch&

Ook Wijn Spijs wandelen?

Wat leuk om weer nieuwe leuke restaurants in Leiden ontdekt te hebben! En ook was het weer volop genieten van mooie wijn spijs combinaties. Mijn favoriete combinatie deze middag was de wijn spijs combi van ‘t Crabbetje. De wijn die het beste in de smaak viel dronk ik bij de Bishop.

Ook zin om leuke restaurants te ontdekken en om te genieten van heerlijke wijnen en bijpassende gerechtjes in een toffe stad? Deze wandelingen kun je in heel veel steden doen. In de agenda kun je zien welke wandelingen er allemaal nog op het programma staan.

Wijntjes met Esther ontving een uitnodiging om mee te doen aan deze wandeling

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! Niet alleen lezen over wijn maar ook genieten van wijnen die ik speciaal geselecteerd heb? Dat kan via mijn wijn webshop Wijn van Esther

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven