7x wijnen van Le Nez getest!

Mijn proefkunsten konden recent weer flink getraind worden. Ik mocht namelijk maar liefst 7 wijnen van wijnmerk Le Nez testen. Best een klus! Maar de proefglazen hebben dus overuren gedraaid en ik ben intussen een stuk wijzer geworden over deze Franse wijnen met Argentijnse passie.

Le Nez: Franse wijnen met Argentijnse passie

Het wijnmerk Le Nez is namelijk een samenwerking tussen Argentijnse wijnmaker José “Pepe” Galante van Bodegas Salentein en vooraanstaand Frans wijnmaker Vincent Chansault.  Met de wijnen uit die samenwerking wil Le Nez zich onderscheiden door te streven naar de  prachtige smaak van de wijn maar ook door het doorbreken van tradities. Dat zie je al aan de etiketten op de flessen. Le Nez wil de wijn zo leuk en toegankelijk mogelijk houden en de koper niet afleiden met allerlei wijntermen en ingewikkelde informatie.

Bij het openen van de doos en het bekijken van de wijnen vallen de etiketten van de flessen inderdaad direct op. Dit zijn bij alle wijnen verschillende illustraties, leuke en grappige teksten en anekdotes, maar ook wel wat beknopte wijninformatie.

Het proeven van de Le Nez wijnen

Ik mag wijnen uit de drie verschillende series proeven; de Moments serie, de Le Nez Français serie en de Imperium serie.

Moments serie

De wijnen uit deze serie zijn toegankelijk en gemaakt zonder enige houtlagering.

  • Syrah 

Als eerste wordt de Syrah geopend en in de proefglazen geschonken. In deze rode wijn is het duidelijk kers wat de klok slaat. Niet alleen in de geur maar ook in de smaak. Daarnaast herken ik wat kruidigheid. Ik heb de wijn een paar keer geproefd en elke keer smaakt de wijn steeds weer beter. Het contact met zuurstof doet deze wijn dus heel goed. Een goed begin!

  • Grenache Rosé

Deze wijn heeft geen intense geur, maar ik herken in de verte wel framboos en aardbeien. Dat fruit komt ook heel duidelijk in de smaak terug. Ondanks dat de wijn ook wel een zuurtje heeft blijft de wijn voor mij te fruitig. Mark, waarmee ik proef is het niet helemaal met mij eens. Hij proeft ook nog een bittertje en vind de wijn daardoor wel prima in balans. Nu weet je als je me al wat langer volgt dat ik een lastige ben wat rosé betreft. Er zijn zeker aardige rosés maar ik ben toch altijd eerder voor een witte of rode wijn. Maar hou jij wel van rosé en mis je de zomer? Met deze wijn kun je daar zeker aan terug denken.

  • Viognier 

Dan door naar de Viognier. Deze witte wijn heeft een vrij intense (maar heerlijke) geur. Ik ruik perzik en abrikoos en proef dat ook als ik een slok van de wijn neem. Naast het steenfruit proef ik peer en citrus. Dat laatste maakt de wijn fris waardoor deze Viognier wat mij betreft perfect in balans is. Deze wijn is echt heerlijk! Wat een topper, echt een wijn die naar meer smaakt!

Kosten voor wijnen uit deze serie liggen rond de €7,95 en zijn binnenkort via Vivino beschikbaar.

Le Nez Viognier Moments

Le Nez Français serie

In deze premium serie van Le Nez hebben alle wijnen houtlagering gehad en zijn ze tevens allemaal biologisch.

  •  Classique Blanc

Deze witte wijn bestaat uit verschillende druiven en is een blend van Grenache Blanc/Gris, Maccabeu, Marsanne, Roussanne en Chenin Blanc.  De wijn heeft geen hele intense geur en is verder ook vrij subtiel van smaak. In de verte wat tonen van hout en een klein bittertje (grapefruit) wat de wijn zo toch ook weer wat spannend maakt.

Deze wijn kun je kopen via Vivino voor €12,99.

  • Classique Rouge

Ook de rode variant is een blend en wel van de volgende druiven: Syrah, Grenache Noir, Carignan en Mourvèdre. Als je de namen van deze druiven een beetje door elkaar husselt en er de eerste letters van neemt, krijg je GSM + C. Een goed ezelsbruggetje om te onthouden omdat deze blend vaker voorkomt. Ik vind deze blend heel vaak erg geslaagd, dus ben blij dat er een wijn als deze bij de selectie zit. Eens kijken of deze ook goed in de smaak gaat vallen!

De Classique Rouge heeft een typische geur, wat aards en ik denk zelfs aan stalgeur. Maar de geur zegt niet alles! Want misschien vind je stalgeur niet heel aantrekkelijk klinken de geur is zeker niet een voorbode van de smaak. Ik proef onder andere sappig bosfruit en de wijn heeft ook wat tonen van drop en zoethout. Ja, weer een geslaagde GSM wijn!

  •  Cabernet Franc

Na de twee blends nu naar de laatste wijn uit deze serie. Deze rode wijn bestaat voor 100% uit Cabernet Franc. Deze wijn heeft best een intense geur en verder veel bosfruit en wat kruiden, ook in de smaak. Op het einde ietwat tannine. Een wijn met pit!

Deze wijn kun je kopen via Vivino voor €16,99.

De wijnen uit deze serie zijn verkijgbaar op Vivino en bij Hocras in Bussum.

Le Nez Imperium

Het einde komt in zicht. We gaan naar de Grenache & Syrah 2014 Imperium. Met de naam Imperium wordt verwezen naar de regio’s waar de druiven uit deze blend vandaan komen: Roussillon (Grenache) en La Livinière (Syrah). Leuk weetje is dat deze regio’s favoriet waren bij de Romeinen in de tijd van Julius Cesar. Door de naam alleen al zijn mijn verwachtingen al hooggespannen. Daarnaast heeft deze wijn heeft 20 maanden houtlagering gehad. Dat is een hoop! Ik hou wel van wijnen met houtrijping dus ook dat zorgt dat ik vooraf al veel van deze wijn verwacht.

Snel openen dus deze mooie fles! En ja, dit is een feestje! De wijn ruikt heerlijk en je kunt zeker ook al ruiken dat de wijn houtrijping heeft gehad. Dan het proeven, de wijn is krachtig en vol van smaak maar ook mooi in balans. Er is veel donker fruit maar ook wat kruiden te herkennen. Een wijn waar we geen genoeg van krijgen en ook een wijn die naarmate die langer open staat, nog lekkerder wordt.

Binnenkort verkrijgbaar op Vivino en bij Hocras in Bussum. Adviesprijs € 29.95

Le Nez Imperium Grenache Syrah

Conclusie

Dat was een mooie proefsessie zeg! Veel verschillende wijnen en ook heel divers. Eigenlijk zit er voor ieder wel wat wils tussen en daarnaast is er ook voor elke gelegenheid wel een passende wijn. Voor mij persoonlijk springen de Viognier uit de Moments serie en de Barrique uit de Imperium serie er nog extra uit. Dit zijn mijn 2 favorieten uit deze selectie wijnen die mocht proeven. Maar ook de andere wijnen zijn zeker een goede aanwinst voor je wijnrek.

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar dit wijnmerk en de wijnen? Meer informatie kun je vinden op de website van Le Nez.

Dit artikel is een samenwerking met Le Nez.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! 

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Scroll naar boven