Rosé op het terras in de zon is iets waar menig wijnliefhebber warm van wordt. Zeker in de lente en de zomer is rosé een van de meest gedronken soorten wijn. Na al die rode wijn in de winter is het leuk om weer eens wat anders open te trekken. In deze blogpost geef ik je de ideale voorbereiding voor als de eerste zonnestralen weer door komen!
Is rosé wijn alleen voor op het terras?
Nee, rosé is niet alleen maar een borrelwijn voor op het terras maar gaat ook goed samen met eten. Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op. Het heeft wat meer dan een lichte witte wijn en is wat minder zwaar dan de meeste rode wijnen. Ik combineerde Spaanse rosé eens met gevogelte rilette tijdens een wijn spijs proeverij die ik organiseerde in Amsterdam. Bij dit gerecht zat ook een abrikozengel, wat gekarameliseerde appel en een gevogelte noten jus. Ging uitstekend samen!
Verder zijn er ook wel wat vollere en meer uitgesproken rosé wijnen die je misschien wat meer aanspreken om ook buiten het rosé ‘seizoen’ te drinken.
Wordt rosé gemaakt door witte en rode wijn te blenden?
Dat wordt wel eens gedacht, maar is eigenlijk niet de bedoeling. Het is in Europa zelfs verboden om een rosé op deze manier te maken en te verkopen. Buiten Europa gebeurt dit wel eens, vooral in Nieuwe Wereld landen.
Hoe het wel hoort? Rosé maak je van (voornamelijk) blauwe druiven, vaak van bijvoorbeeld Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre en Tempranillo. Maar het kan ook van Pinot Noir, Merlot, Nebbiolo. Al kan er geen witte wijn bij rode wijn gedaan worden, witte druiven toevoegen aan blauwe druiven mag wel.
Bij rosé champagnes is het trouwens wel toegestaan: daar wordt op het einde van de productie rode wijn aan de witte champagne toegevoegd!
Hoe krijg je die kleur van rosé wijn?
De kleur van rosé komt dus van blauwe druiven en om precies te zijn van de schil. Het sap van de druif heeft namelijk geen kleur, dus dat schilcontact is noodzakelijk. Afhankelijk van hoe licht of donker de wijnmaker voor ogen heeft voor de wijn, is de duur van het contact met de schilletjes. Hoe langer het contact hoe donkerder de rosé wijn. Het is trouwens een vooroordeel dat een donkere kleur zou betekenen dat de wijn zoeter is.
Heeft rosé houtrijping nodig en kun je deze wijn lang bewaren?
Rosé wijn is bedoeld als een lekkere frisse, fruitige wijn en zul je vaak kopen om direct open trekken. Het is meestal geen wijn om jaren in je wijnrek te laten liggen daar doe je de wijn geen plezier mee. En jezelf ook niet 😉
Dit type wijnen heeft geen extra complexiteit nodig en al zijn er wel wat vollere rosé’s je zult niet snel een houtgerijpte rosé tegenkomen.
Komt rosé alleen uit Frankrijk?
Als je aan rosé denkt denk je in eerste instantie meteen aan Frankrijk. Maar nee rosé wijn is niet alleen afkomstig uit Frankrijk, meer wijnlanden kunnen er wat van! Zo schenk ik tijdens mijn proeverijen wel eens een Spaanse rosé van de Tempranillo druif. Heel tof, want bij Tempranillo denk je in eerste instantie gelijk aan rode wijn, maar dat is in dit geval een verkeerde gedachte.
Er zijn nog heel veel meer wijnlanden waar mooie rosé wijnen vandaan komen. Denk eens aan Duitsland, Chili, Portugal, Italië en Nieuw-Zeeland.
Is rosé wijn alleen voor op het terras?
Nee, rosé is niet alleen maar een borrelwijn voor op het terras maar gaat ook goed samen met eten. Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op. Het heeft wat meer dan een lichte witte wijn en is wat minder zwaar dan de meeste rode wijnen. Verder zijn er ook wel wat vollere en meer uitgesproken rosé wijnen die je misschien wat meer aanspreken om ook buiten het rosé ‘seizoen’ te drinken.
Is rosé altijd zoet?
Ik vind van wel, haha… Naja, er zit altijd wel een mate van fruitigheid in en vaak is voor mij is het al snel wat te fruitig. Intussen weet ik wel sinds ik dit blog heb, dat er echt wel wat drogere varianten zijn maar kies ik liever toch voor rood of wit.
Kijktip
De Keuringsdienst van Waarde heeft het ook eens over rosé gehad! En over dat mengen van witte en rode wijnen. Kijk maar hoe daar op gereageerd werd. Aanrader!
PS
Een van de eerste evenementen in 2017 waar ik voor werd uitgenodigd toen ik net gestart was met mijn wijnblog in 2016 was de lancering van de 2016 AIX rosé. Vandaar de 2 AIX foto’s, gewoon omdat ik de foto’s leuk vind, niet omdat deze blog gesponsord is of dat ik een voorkeur heb voor dit wijnmerk 😉
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!