Altijd leuk, wijnpost! En dit keer kreeg ik 3 Amerikaanse wijnen toegestuurd van Best of Wines. Best of Wines is een onderneming opgericht door wijnliefhebbers en -specialisten met de focus op zeldzame en exclusieve wijnen.
Ik zie wel eens posts van ze op Instagram voorbij komen, maar heb er zelf nog nooit iets besteld. Leuk om zo te mogen kennismaken. In deze blog neem ik je mee naar wijnland Amerika en deel ik meer over de toegestuurde wijnen.
Wijnland Amerika
Mijn eerste kennismaking
Eerst over het land waar deze 3 wijnen vandaan komen; Amerika!
Mijn eerste kennismaking met Amerikaanse wijnen was in 2004, toen ik zelf voor het eerst naar Amerika ging. De reden dat ik daar was? Mijn stage in het 4e jaar van de Hogere Hotelschool, bij het sjieke Ritz-Carlton in Atlanta. Een hele ervaring!
In 2015 maakte ik nog wat nader kennis met Amerika. Wij waren er 3 weken voor vakantie en hebben vooral Amerikaanse wijn gedronken en ook Sonoma Valley bezocht. Niet heel veel wijnhuizen bezocht (3 maar…) maar zou zeker nog eens terug willen voor een uitgebreidere rondreis in deze wijnregio. In 2015 was ik nog niet bezig met mijn blog en nu zou ik echt wel wat meer willen bezoeken en proeven. Voor dat proeven hoef je gelukkig niet perse naar het land waar het vandaan komt. Amerikaanse wijn vind je intussen ook in de supermarkt of bij wijnspeciaalzaken zoals ook Best of Wines.
Een aantal feiten en wat meer informatie over wijnland Amerika
Amerika heeft verschillende wijnregio’s (o.a. Washington State, Oregon) maar de bekendste is toch wel Californië. Californië is goed voor bijna 90% van de totale wijnproductie in de Verenigde Staten. Als het een onafhankelijk land was, zou Californië ‘s werelds vierde wijnproducent zijn, na Frankrijk, Italië en Spanje.
Omdat de 3 ontvangen wijnen uit deze wijnregio komen zoom ik even extra in op dit gebied:
- In Californië staan allerlei druivenrassen aangeplant. De Frans georiënteerde Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Syrah. Maar ook de Amerikaanse trots: Zinfandel, een druif die ook in Italië te vinden is als Primitivo.
- De warmte, vele zonuren en de koele invloeden van de Oceaan en de bergen maken Californië tot een uitermate geschikt wijngebied.
- De wijngebieden van Californië worden doorgaans ingedeeld in vier grote regio’s:
-
- Noordkust (North Coast): de kuststreken ten noorden van San Francisco, inclusief Wine Country (Napa, Sonoma en Mendocino).
- Centrale kust (Central Coast): de kuststreken ten zuiden van San Francisco tot aan Santa Barbara County.
- Zuidkust (South Coast): de kuststreken van Zuid-Californië ten zuiden van Los Angeles tot aan de grens met Mexico.
- Centrale Vallei (Central Valley): de grootste wijnregio van de Verenigde Staten naar productievolume; omvat de hele Central Valley en de Sierra Foothills.
Deze regio’s zijn elk weer onderverdeeld in wijnbouwgebieden, de American Viticultural Area’s (ofwel AVA’s). Californië kent inmiddels ruim 90 AVA’s. Een AVA zegt alleen iets over het gebied. 85% van de druiven die in de wijn verwerkt zijn, moet dan uit dat gebied komen. Verder is er geen specifieke regelgeving voor de wijnmakers.
De waardering voor Amerika als wijnregio was eerst niet heel groot maar daar kwam uiteindelijk na de stopzetting van het alcoholverbod verandering in. De Judgement of Paris in 1976 zette Amerika als wijnland helemaal op de kaart.
Judgement of Paris
In 1976 organiseerden wijninkoper Steven Spurrier en collega Patricia Gallagher deze beroemde (blinde) wijnproeverij. Een wedstrijd waarbij een Franse jury in twee verschillende rondes blind de beste Franse en Californische wijnen proefden. De verwachting was dat de Franse wijnen de hoogste ogen zouden gooien maar nee de Californische wijnen scoorden in beide rondes het best!
Ronde 1: Wit – hoge kwaliteit Chardonnay’s – Winnaar Chateau Montelena 1973
Ronde 2: Rood – Bordeaux wijnen en Californische Cabernet Sauvignons – Winnaar Stag’s Leap Wine Cellars 1973
De Franse wijnwereld was in shock door deze uitslag! Spurrier mocht een jaar niet meedoen aan andere prestigieuze wijnproeverijen als een soort ‘straf’ voor de aangerichte ‘schade’ door deze wedstrijd die hij georganiseerd had. Maar deze wedstrijd heeft veel betekend voor wijnland Amerika en vooral de Californische wijnen.
De naam ‘Judgement of Paris’ verwijst trouwens naar een oude Griekse mythe. Lees maar.
Tijd om te proeven
Je weet zo al wat meer over het wijnland, nu door naar de 3 wijnen:
- Wester Reach Russian River Valley Chardonnay 2019 – DuMOL Winery
- Bodyguard 2018 – DAOU Vineyards
- Todos 2016 – Jonata
Wester Reach Russian River Valley Chardonnay 2019 – DuMOL Winery
Over het wijndomein
DuMOL Winery is opgericht in 1996 door drie vrienden en is te vinden in Russian River Valley in Sonoma County. Dit is een ‘cool climate’ wijngebied waardoor Pinot Noir en Chardonnay het hier uitstekend doen. Dit zijn dan ook druivenrassen die een grote rol bij dit wijnhuis spelen en waar ze de meest prachtige wijnen van maken. Maar het zijn niet de enige rassen, zo zijn o.a. Viognier, Syrah en Cabernet Sauvignon ook te vinden in hun wijngaarden.
De wijngaarden (zo’n 25 hectare in totaal) van DuMOL liggen op een oostelijke helling en kunnen zo goed profiteren van de ochtendzon. Het blijft er koel vanwege de mist die regelmatig van zee komt. Naast eigen druiven, werken ze samen met verschillende wijnboeren die ook druiven voor hun telen. Dat doen ze in Russian River Valley, Sonoma Coast en Carneros.
Over de wijn
De Chardonnay druiven voor deze wijn zijn afkomstig van stokken die al 45 jaar oud zijn en de pluk gebeurt handmatig. De druiven komen van wijngaarden op verschillende locaties, elk met unieke eigenschappen. De 2019 Wester reach is een veelzijdige weerspiegeling van deze specifieke regio.
Na vinificatie heeft de wijn 11 maanden houtrijping gekregen in nieuwe Franse houten vaten en daarna nog 3 maanden in RVS tanks. Het alcoholpercentage is 14,1 %.
De wijn heeft 91 Parker punten en Winespectator/James Suckling scoort deze wijn met 94 punten.
Hoe is de wijn?
Parker en Suckling vinden de wijn top, nu eens kijken wat ik van de wijn vind! Want smaak blijft persoonlijk. Mijn smaak hoeft natuurlijk niet gelijk te zijn aan die van hen. Voor het proeven van de wijn heb ik nog geen informatie opgezocht over de wijn dus ik heb geen voorkennis over wat ik allemaal tegen zou kunnen komen. Ik weet op dat moment ook niet of de wijn houtrijping heeft gehad, maar vanwege de regio verwacht ik dat al wel.
En die verwachting komt ook uit. Na het inschenken en het ruiken van de wijn herken ik duidelijk dat de wijn houtrijping gehad heeft. Het is niet heel uitgesproken (wat je soms ook wel eens kunt hebben bij Chardonnay´s uit Californië. Je kent ze wel die klappers vol boter en power) maar deze wijn is wat dat betreft iets subtieler. Naast wat boterige, romige tonen heeft deze Chardonnay wat mineraliteit maar ook behoorlijk wat frisheid. Denk citrus maar ook perzik en een niet al te zoete appel en peer. Een hele fijne wijn om te drinken!
Prijs: €54,45 incl. BTW en hier te vinden op de website van Best of Wines.
Bodyguard 2018 – DAOU Vineyards
Over het wijndomein
Dit wijndomein ligt in Paso Robles in San Luis Obispo County (Central Coast) en is in handen van de broers Georges & Daniel. Zij woonden als kind in Libanon maar zijn vanwege oorlog daar naar Frankrijk gevlucht. Hun moeder, Marie Daou, bleef ondanks alle tegenslagen moedig en sterk voor haar gezin en zorgde dat ze in Frankrijk veilig een nieuw leven konden opbouwen. Deze tijd uit de jeugd van beide broers heeft veel impact gehad en ze geinspireerd tot het maken van de Bodyguard wijn.
De wijngaarden zijn gelegen op een heuveltop met een unieke bodemsamensteling. De bodem bestaat voornamelijk uit kalkhoudende klei, wat perfect is voor de Cabernet Sauvignon. Koele wind van zee zorgt dat het niet te heet wordt hier.
Het domein bestaat uit 86 hectare aan wijngaarden en er staat vooral Cabernet Sauvignon, maar ook Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Zinfandel aangepland. Daarnaast ook een klein deel Petit Verdot en Petite Sirah. Dat zijn de druiven waarvan de Bodyguard wijn gemaakt is.
Over de wijn
Deze Bodyguard is een blend van 65% Petit Verdot en 35% Petite Sirah. Voor de vinificatie van de rode wijnen worden er Franse houten vaten gebruikt. De rijpingsduur verschilt per jaargang en per wijn. Het alcoholpercentage is 15%.
De wijn heeft 95 Parker punten en Winespectator/James Suckling scoort deze wijn met 93 punten.
Hoe is de wijn?
Voor mij meteen al een interessante wijn omdat ik niet zo bekend ben met deze druiven. Ik koop in een winkel nooit een Petit Verdot en bestel het ook niet in een restaurant of wijnbar. Na deze kennismaking wellicht wel!
Ik schenk de wijn in en zie een mooie intens granaatrode kleur in het glas. Vanwege het alcoholpercentage van 15% verwacht ik dat de wijn stevig zal zijn en dat klopt inderdaad. Er is veel te ruiken en proeven bij deze Bodyguard. Wat er bij me op komt qua aroma’s? Ik heb chocolade, aardse tonen, kruidigheid, leer, nat bos, karamel, tabak, donker bosfruit (bessen, bramen) en pruim opgeschreven. De wijn is vol van smaak, geconcentreerd en zeker krachtig. Hij heeft (vooral in het begin) wat zuren en ook wel wat tannines. De afdronk duurt ook wel even. Ik ben positief! Een stevige wijn maar geen over de top krachtpatser, een wijn om lekker van te genieten.
Prijs: €50,76 incl. BTW en hier te vinden op de website van Best of Wines.
Todos 2016 – Jonata
Over het wijndomein
Dit wijndomein vind je in Ballard Canyon gelegen in de AVA Santa Ynez Valley en is momenteel onder leiding van wijngaardmanager Ruben Solarzano, wijnmaker Matt Dees en assistent wijnmaker Drew Pickering.
De naam Jonata is een eerbetoon aan het Spaanse Rancho San Carlos de Jonata. Deze naam werd door de eerste pioniers geleend van de lokale Chumash-indianen en betekent “hoge eik”. Van de 586 hectare die Stan Kroenke destijds heeft verworven, zijn er vandaag de dag slechts 84 met wijnstokken aangeplant.
Jonata focust vooral op rood (en dan vooral Syrah, Sangiovese en andere Bordeaux rassen) al worden er ook enkele witte wijnen gemaakt.
Duurzaamheid staat bij dit wijnbedrijf ook hoog in het vaandel. Zo zorgt de aanwezigheid van vee (kippen, kalkoenen, geiten, varkens en schapen) dat de bodem van de wijngaard op natuurlijke wijze wordt verbetert. Ook hebben ze een grote moestuin en een boomgaard met olijfbomen om zo olijfolie te produceren. Daarnaast worden er bijen gehouden, voor productie van honing. Water wordt niet zomaar gebruikt herbiciden en pesticiden sowieso niet.
De bodem van het Jonata domein is bijzonder en bestaat uit zand, dat Careaga-zandsteen wordt genoemd.
Over de wijn
De Todos heet Todos met een reden, Todos is Spaans voor ‘allemaal’ en niet dat alle druiven in deze blend zitten maar er zitten wel veel verschillende druiven in. Namelijk; 50% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon, 11% Petite Sirah, 8% Petit Verdot, 5% Sangiovese, 2% Merlot, 2% Cabernet Franc, 1% Viognier, 1% Sauvignon Blanc en 1% Sémillon. Met al die druiven verwacht je chaos, maar Jonata heeft gezorgd dat er een goede balans is tussen alle rassen en maakt deze wijn al jaren.
Het alcoholpercentage is 14,9%
De wijn heeft 92 Parker punten.
Hoe is de wijn?
Jeetje, wat een hoop verschillende druiven! Dat maakt me meteen nieuwsgierig. Ik proef ‘m na de Bodyguard en zie dat deze wijn nog wat donkerder en intenser is van kleur. Maar qua geur is deze juist wat lichter en iets minder in mijn straatje vergeleken met de vorige. Deze Todos heeft ook wat zuren, tannines en wat meer aardse en bloemige tonen. Ik herken wat gedroogd fruit, tabak en kruidigheid. De smaak spreekt me meer aan dan de geur. Hierin komt wat meer fruitigheid naar voor. Een stevige en zeker ook interessante wijn.
Prijs: € 48,40 en hier te vinden op de website van Best of Wines.
En?
Tijd voor The Judgement of Voorhout….
Te gek dat ik aan de hand van deze bijzondere Amerikaanse wijnen kennis mocht maken met Best of Wines. Als ik een favoriet moet noemen, kan ik niet kiezen tussen de Wester Reach en de Bodyguard. Het zijn twee hele verschillende wijnen maar allebei vielen ze erg goed in de smaak. Gelijke stand dus! Met daar vlak achteraan de Todos.
Wat ik leuk vind van de 2 rode wijnen, is dat het geen ´standaard´ wijnen zijn. Beide wijnen zijn verrassend vanwege de samenstelling. Voor mij blends die ik niet eerder gedronken heb.
Wil je dus een keer wat bijzonders en unieks in huis halen dan ben je bij Best of Wines aan het juiste adres. Naast Amerika hebben ze ook een heleboel wijnen uit andere wijnlanden. Zo zie ik bijvoorbeeld bijzondere Duitse wijnen (denk Großes Gewächs, maar ook bijzondere (wat oudere) jaargangen) op de site maar ook o.a. Portugal, Frankrijk (uiteraard), Zuid-Afrika en zelfs Israël zijn vertegenwoordigd met de mooiste wijnen.
Dit artikel is een samenwerking met Bestofwines.nl (zie disclaimer voor meer info over samenwerkingen)
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!