Vasse Felix: (12!) Australische wijn proeven met Virginia Willcock

Geschreven door gastblogger Bart

Australische wijn proeven en wel uit de Margaret River region! Ik weet hoe lekker de wijn daar is, want ik was daar afgelopen februari op vakantie. Ik was dus als een kind zo blij toen Esther vroeg of ik namens haar naar de proeverij van Vasse Felix wijnen wilde gaan en mijn ervaringen wilde delen als gastblogger.

Wijn paradijs

Margaret River wordt een wine paradise genoemd en daar ben ik het volledig mee eens. Deze regio ligt in het Zuid-Westen van Australië en heeft een mediterraans klimaat. Het grenst aan de Indische Oceaan en aan de Zuidelijke Stille Oceaan waardoor er altijd een frisse zeebries is. De druiven worden er geteeld op aloude grond. Dit maakt de regio uniek volgens Virginia Willcock, de chief winemaker van het wijnhuis Vasse Felix. Virginia heeft meer dan 20 jaar ervaring in het wijnmaken en is in 2012 uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar in Australië en al haar kunsten proef ik in de maar liefst 12 wijnen tellende proeverij!

Australische wijn proeven: beginnen met Cabernet

We proeven vandaag Cabernet Sauvignon en Chardonnay wijn die Vasse Felix produceert in drie categorieën; de toegankelijke Filius, de elegante Premier, en de absolute toppers: de Icons. We beginnen verassend genoeg met de rode wijnen. De eerste flight bestaat uit de Filius wijnen en we krijgen de Cabernet Sauvignon (2014, 2015) en de Cabernet Merlot (2013). De kleur van de wijnen is mooi ruby rood en ruikt naar rode vruchten (maar niet al te sterk bij de ‘Cab Sav’).

Het grappige is dat de eerst slok van de Cabernet Sauvignon niet echt overeenkomt met wat je ruikt. De geur en smaak zitten weliswaar in het rode vruchten palet, maar in de smaak proef je meer een hint van bramen. Ik vind het een heerlijke wijn, die tegelijkertijd ook een fris karakter heeft. Deze frisheid houdt de wijn ook erg lang vast op fles, want deze is terug te proeven in de daar voorafgaande jaren. De rode vruchten in combinatie met het frisse karakter maakt deze wijnen toegankelijk, maar toch bijzonder. Dit belooft veel goeds voor de volgende flights.

Australische wijn proeven: rode wijnen

Over de regio

Tussendoor vertelt Virginia wat over het terroir van Margaret River. De vruchtbare grond is er relatief dun zodat wortels niet erg diep de grond kunnen. Daarnaast zorgt de frisse zeebries er ook voor dat het niet te warm wordt. Hierdoor blijven de wijnstronken relatief klein en kunnen de druiven niet woekeren, maar is de groei beheerst. Het aantal druiven dat aan de ranken komt blijft hiermee beperkt. De Margaret River Region is goed voor 3% van de wijnproductie in Australië, maar voor 20% van de premium wijnen!

Premium wijn

Hoogste tijd dus om aan zo’n premium flight te beginnen met de Premier klasse van Vasse Felix. Deze wijn heeft een diepere rode kleur dan de Filius en heeft 18 maanden op vat gelegen (french oak). We proeven wijnen uit 2007, 2010 en 2014.  De aroma van de wijn komt je al vanaf de tafel tegemoet. Hier is de geur een mooie voorbode van de smaak. De smaakt van braam is nu sterker en wordt vergezeld met zwarte bessen en een hint van ceder hout. De smaakt ontwikkelt zich ook heel mooi in je mond. ”Een mooie smaakexplosie” hoor ik mijn buurman zeggen. Dit klopt helemaal! De tannine geeft de wijn een extra kick. Lekker! Ook hier staan verschillende jaren van deze wijn voor onze neus en de smaakt ontwikkelt zich fantastisch; die karakteristieke “stoffige” smaak die ik ook ken van ouder donker speciaal bier herken ik. Heerlijk!

Een jubileum wijn

Vervolgens wordt de absolute topper uitgeschonken, de Tom Cullity, vernoemd naar de oprichter van Vasse Felix en is in z’n eentje flight #3. De wijn is sinds mei van dit jaar op de markt en 2017 is tevens het 50e jaar dat Vasse Felix bestaat. De wijn bestaat uit 76% Cabernet Sauvignon, 20% Malbec en 4% Petit Verdot, ligt 19 maanden op Frans eiken vaten, en een deel van de wijn wordt spontaan gegist. Virginia houdt duidelijk van ‘funky’ wijnen! Waar de vorige wijnen weliswaar een smaak explosie vormde, zijn de smaken in deze wijn dieper (hints van pruim, rijp donker fruit) en de wijn vormt geen explosie die snel over is, maar juist een geweldig gebalanceerde lange afdronk. Subliem.

Australische wijn proeven: Bart en Virginia Willcock
Australische wijn proeven: Bart en Virginia Willcock

Chardonnay

Vervolgens wordt de Chardonnay geïntroduceerd. Als moeder van de wijnen heeft Virginia natuurlijk geen favoriet, maar over haar Chardonnay’s is zij helemaal lyrisch. En terecht! Ze legt uit waarom ze de rode wijnen eerst heeft laten proeven, namelijk omdat anders het smaakpalet zou zijn beïnvloed door de ‘acidity’ in de witte wijn. Het kan perfect want de Chardonnay’s hebben meer dan genoeg karaker om de rode wijnen op te volgen.

Ik word erg enthousiast van de Filius en de Premier Chardonnay’s. Ze zijn gelukkig niet zo botervet als een Chardonnay soms kan zijn, maar hebben smaken van appel en citrus. Een fijne zuurgraad zorgt voor een frisse afdronk. De klapper is de flight met de Icon wijnen genaamd Heytesbury Chardonnay uit 2010, 2011, 2012, 2014, 2015. Deze hebben negen maanden op Frans eiken gelegen. Uniek om uit zoveel jaren hetzelfde type wijn te mogen proeven.

De geur van de Heytesbury uit 2015 is fris en sterk en gaat richting grapefruit. De frisheid die ik proefde in de voorgaande flight is ook in deze wijnen aanwezig, maar je proeft hier ook meer diepgang, wat meer kruidige smaken zelfs. De smaak blijft ook geweldig lang hangen. Over de jaren heen proefde ik meer een hint van (wat mij deed denken aan) rijpe ananas. Een leuke smaak die ik nog niet vaak ben tegen gekomen.

Australische wijn proeven: Vasse Felix wijn
Australische wijn proeven: Vasse Felix wijn

Conclusie

Het credo waar Vasse Felix in 1967 mee begon was: to make the best possible wine. Dat is zeker geslaagd, de Vasse Felix wijnen zijn heerlijk! De proeverij was geweldig georganiseerd door Roderick van wijnimport J. Bart. Veel dank voor de uitnodiging, Australische wijn proeven was een traktatie.

Ook heb ik van een heerlijke lunch genoten in het mooi verbouwde restaurant Lt. Cornelis in de Voetboogstraat, waar de proeverij werd gehouden. Ben je in de buurt van het Spui in Amsterdam, ga dan zeker daar eens langs en probeer een wijn van Vasse Felix! Cheers!

Meer lezen over bijzondere wijn?

Gastblogger Bart schreef eerder een heel interessant artikel over Turkse wijn. Zelf bezocht ik wijnland België voor een kennismaking met Belgische wijn.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Website | + posts

Gastblogger voor Wijntjes met Esther. Wijnliefhebber maar ook gek op speciaalbier. Drinkt graag Verdejo, Syrah, Cabernet Sauvignon maar proeft graag eigenlijk van alles. Meest recent bezochte wijngebied: Margaret River, Australië. Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven