Op avontuur met Kaiken wines (3x Malbec)

Wijnhuis Kaiken heeft nieuwe wijnen! Deze ‘Aventura’ lijn, bestaat uit 3 wijnen. Voor dit project zijn ze op zoek gegaan naar de ultieme plek in het Andesgebergte om de eigenschappen van hun trots (de Malbec druif) zoveel mogelijk tot z’n recht te laten komen.

De druiven voor de 3 wijnen komen van drie verschillende plekken met ieder hun eigen, unieke microklimaat en bodem, die duidelijke verschillen in het karakter van de wijn laten zien. Dat is tenminste wat ik er over lees! En waar ik nu heel nieuwsgierig naar ben geworden.

Ik ben heel benieuwd namelijk of je die verschillen duidelijk kunt proeven. En dat heb ik uiteraard getest. Kom, ik neem je mee op avontuur!

Kaiken Aventura

Over Kaiken Wines en het nieuwe Aventura project

Misschien ken je dit wijnhuis al, maar mocht dat niet zo zijn dan eerst even wat algemene informatie over dit wijnbedrijf. Kaiken is de Argentijnse tak van het Chileense wijnbedrijf Montes. De focus ligt op rode wijn met een belangrijke rol voor Malbec.

De naam Kaiken verwijst naar Caiquén, een wilde gans afkomstig uit Patagonië in Argentinië. Die gans vliegt vaak over de Andes tussen Argentinië en Chili. De oprichter en eigenaar van het Chileense bedrijf Montes heeft net als die gans vaak een vlucht over de Andes gemaakt naar Argentinië. Hij zag veel mogelijkheden in Mendoza en besloot in 2001 om te starten met Kaiken Wines.

Intussen is het een bekend wijnmerk en is de kans groot dat je weleens een wijn van Kaiken in je glas hebt gehad. De wijnen van het Aventura project zijn pas net op de markt dus de kans dat je die hebt geproefd is een stuk kleiner.

De Aventura wijnen hebben hun eigen branding die niet vergelijkbaar is met de andere wijnen uit het portfolio van Kaiken. Een tof etiket, maar ook een kaartje om de flessenhals met een QR code. Scan je de QR code, krijg je een video te zien waarin je meegenomen wordt naar de wijngaard en krijg je uitleg van de wijnmaker over desbetreffende wijn.

De wijnmaker heet Gustavo Hörmann. Sinds 2005 werkte hij voor Montes, vanaf 2016 is hij verantwoordelijk voor Kaiken.

Kaiken Aventura wijnen Malbec

Avontuur 1: Kaiken Aventura Chacayes Sur

Het eerste avontuur speelt zich af in Los Chacayes. De wijngaarden liggen op de zuidelijke hellingen van de Arroyo Grande, de rivier die het landgoed van Kaiken doorkruist. De bodem bestaat uit zand en leem en is bedekt met grote keien. De wortels van de wijnstokken kunnen tot diep in de grond groeien vanwege de ‘losse’ bodem.

De zomers zijn heet, maar de hoge ligging van de wijngaarden (ca. 1250 m) zorgen er voor dat het ‘s nachts flink afkoelt. Daardoor kunnen de druiven alsnog langzaam en gelijkmatig rijpen. Ook hun frisheid blijft zo behouden.

De wijn wordt op dezelfde manier gemaakt als de Chacayes Norte, maar heeft door de verschillen in ligging en bodemsamenstelling van de wijngaarden een  ander karakter.

De druiven worden handmatig geoogst en vergisten na een strenge selectie in betonnen vaten. Na de vergisting volgt een rijping van 12 maanden op betonnen vaten.

Avontuur 2: Kaiken Aventura Chacayes Norte

Ook het tweede avontuur speelt zich af in Los Chacayes maar dan op de noordelijke hellingen van de Arroyo Grande. De bodem van de wijngaarden hier bestaat uit zand, leem en kleine, kalkrijke stenen.

Ook voor deze wijn worden de druiven  handmatig geoogst en vergist in betonnen vaten. Na de vergisting volgt nog een rijping van 12 maanden op betonnen vaten.

Avontuur 3: Kaiken Aventura Chacayes Canota

Voor dit derde en laatste avontuur gaan we naar Valle de Canota. Dat is een vallei aan de voet van de Andes,  zo’n 35 kilometer ten noordoosten van Mendoza.

Het klimaat is hier warm en droog maar de druiven van deze wijn groeien weer op een andere bodem. De zandbodem in deze vallei is arm aan voedingsstoffen maar rijk aan zout. Dit resulteert in een hoge concentratie aan fruitaroma’s in de wijn, maar dankzij de koude nachten blijft ook hier de frisheid in de druiven bewaard.

Net als de twee wijnen uit Los Chacayes worden druiven handmatig geoogst en vergist op betonnen vaten. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende 12 maanden verder op beton.

Tijd om te proeven…

Genoeg informatie, tijd om te proeven!
Malbec wijnen zijn vaak krachtig en uitgesproken Komen ze uit Argentinië dan zijn ze vaak ook lekker soepel en de tannines mooi rijp. Eens kijken hoe dat bij deze wijnen is.

Ik begin met de eerste de Kaiken Aventura Chacayes Sur. Die is robijnrood van kleur en heeft een intense geur. Ik ontdek pruim, bramen en nog wat ander donker fruit. Verder ook zeker tannines maar die zijn mooi zacht. De wijn is sappig en kruidig met wat laurier en heeft ook zeker wat zuren in zich zodat de wijn ook frisheid heeft.

Het is in ieder geval een wijn die veel heeft en ook best geconcentreerd van smaak is.  Lekker!

En dan het vergelijken met de andere twee. Er zijn wel wat verschillen maar voor mij zijn het nuances en geen enorme verschillen. Het blijft natuurlijk wel dezelfde druif, dus je blijft wel in ‘hetzelfde straatje’. Misschien haalt de echte fijnproever er wel wat duidelijkere en grotere verschillen uit.

De tweede wijn Kaiken Aventura Chacayes Norte vond ik wat meer gesloten qua geur betreft, dus ook wat minder aromatisch. De Kaiken Aventura Chacayes Canota (wijn nummer 3) was weer wat kruidiger en uitgesproken.

Hoe dan ook, een leuk project! En de wijnen vielen hier sowieso goed in de smaak.

Binnenkort zijn ze ook te koop in de betere wijnspeciaalzaak.

 

Dit artikel is een samenwerking met Delta Wines, de Nederlandse importeur van Kaiken wines. (zie disclaimer voor meer info over samenwerkingen)

 

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven