Aziatische keuken in harmonie met Duitse wijnen

In 2015 ging ik voor het eerst op een wijntripje, naar de Mosel. Ik was direct verkocht. De prachtige omgeving en fantastische wijnen die ik nog nooit zo geproefd had. Hierdoor heeft Duitse wijn altijd een speciaal plekje in mijn hart. Maar het is ook super lekker én is goed te combineren met mijn favoriete keuken: de Aziatische.

De meeste Duitse wijnen bevatten frisse zuren die ook vaak voorkomen in de Aziatische keuken (denk aan limoensap of rijstazijn) waardoor ze een balans vinden. Maar de zuren kunnen ook direct door vette ingrediënten heensnijden (denk aan Korean Fried Chicken of buikspek).

Over het samenspel van mijn twee lievelingen kan ik zo een paar uur doorpraten. Maar om het  overzichtelijk te houden wil ik graag 4 ingrediënten pakken en daar bijpassende wijnen bij bespreken. Wijnspijs is een spel waarbij je rekening moet houden bij alle ingrediënten en elke wijn is natuurlijk anders, maar neem het als een grote richtlijn. Als het benoemde ingrediënt het hoofdingrediënt is en de wijn dezelfde stijl met de bijbehorende aroma’s dan kan het nooit helemaal mis gaan.

Ingrediënt 1: Kokosmelk

Dit is het hoofdingrediënt van vele currys. De melk is romig en bevat redelijk wat vet wat werkt als een filmend laagje in de mond. Super lekker en onmisbaar maar het kan hierdoor ook wijnen overschaduwen. Hoewel je er ook voor kan kiezen om hier met een zure wijn doorheen te knallen, is het soms veiliger om voor een wijn te gaan met genoeg body. Zo zet je een wijn met behoorlijk wat kracht tegenover de kracht van de kokosmelk. Denk aan wijn met houtrijping maar zorg voor een balans met wel wat frisse zuren.

De Grandpa’s Residence van Geierslay (links) is een Weiβburgunder die redelijk wat houtrijping heeft gehad. Dit geeft hem iets boterigs met aroma’s van lychee en banaan wat heel fijn aansluit bij de kokosmelk. De rechtse wijn is een Duitse Chardonnay, een druif die van zichzelf al wat voller is. Dit geeft hem direct wat body. Door hem op te voeden in een koud klimaat blijft hij frisser. Dit geeft weer precies de overeenkomsten maar ook contrasten waar je op hoopt in een gerecht.

Kokosmelk en Duitse wijnen combineren

Ingrediënt 2: Chilipeper

In de Aziatische keuken worden veel verschillende pittige ingrediënten gebruikt met de chilipeper als basis. Denk aan sambal, gochujang, shichimi togarashi, chili olie, etc. Eigenlijk zijn er 2 keuzes bij deze ingrediënten. Wil je het vuur opstoken en nog meer hitte creëren? Kies dan voor houtrijping en veel tannine. Echter komt het het gerecht vaak ten goede als er een balans wordt gecreëerd en hier niet voor wordt gekozen.

De Spätburgunder is de rode wijn waar je de stevige zuren direct in herkent. Dit maakt hem een prettige partner met chilipeper (zeker in combinatie met sojasaus). Ook omdat hij niet veel tanines bevat. Deze Duitse variant van de Pinot Noir wijn is vol van smaak en wordt daardoor niet overschaduwt door alle smaak van de chillipepers. De Feinherb (halfdroge)  Scheurebe heeft ook nog frisse zuren maar ook redelijk wat restsuiker. Zoet zorgt er direct voor dat pittigheid afneemt (denk aan chilisaus). Deze druif heeft sterkere aroma’s van  waardoor het goed aansluit bij aromatische (en dus de Aziatische) keukens.

chili en Duitse wijnen combineren

Ingrediënt 3: Gember

De gemberwortel is zo aromatisch dat het goed is om deze niet teveel te overschaduwen. Ga juist voor zuivere wijnen met flinke zuren en mineraliteit als aanvulling op de aroma’s. Vooral wijnen met aroma’s van limoen kunnen zorgen voor mooi samenspel. Kies voor heel weinig dan wel geen houtrijping, die aroma’s gaan teveel botsen om harmonie te kunnen vinden.

De Riesling uit de Mosel staan bekend om mineraliteit. De linker wijn (Goldtröpchen van Hain) is hier geen uitzondering op. De gelijknamige helling in de Mosel bevat veel leisteen en resulteert daarom in wijnen met nog meer mineralen. De bloemige aroma’s complimenteren die van de gember. De Gewürztraminer van Geierslay heeft van zichzelf al aroma’s van gember. Dit geeft direct harmonie in de wijnspijs combinatie. Daarnaast heeft het vanuit (hetzelfde) gebied ook de aroma’s van limoen en mineraliteit in zich.

Gember en Duitse wijn

Ingrediënt 4: Sojasaus

Hiermee geef je je gerecht direct een umami smaak mee. Umami maakt je gerecht heel smaakrijk maar kan er hierdoor ook voor zorgen dat je wijn wat dunner overkomt. Dit voorkom je met zuren, zowel in je gerecht als in je wijn. Vaak gebruik je sojasaus in combinatie met een van de bovenstaande ingrediënten. Dan is het echt aan jou, welke smaak denk je dat er overheersend gaat zijn? En is er een wijn die bij beiden aansluit?

Laat de Duitse Rieslings nou net veel limoenaroma’s in zich hebben en is daardoor met veel meer uit bovenstaande lijst te combineren. Door wat limoensap in je gerecht toe te voegen heb je een kruising met het umami en een aromatische brug in je wijnspijs combinatie. Dit geldt zeker voor de Riesling van Prieβ met veel groen fruit en limoen. Ook de Silvaner van Raddeck heeft deze frisse zuren in zich, wederom zorgt groen fruit voor een fijne tegenhanger van het umami.

Sojasaus en Duitse wijnen

Vragen of verder praten over wijn spijs?

Met heel veel plezier heb ik je zo veel mogelijk proberen te vertellen over mijn favoriete wijnspijs categorie. Nog vragen? Of wil je andere dingen weten over wijnspijs? Stuur me vooral een DM op Instagram! Mijn account Smaakmakende vind je hier.

Bronnen:

  • De wijn-spijs bijbel van Victoria Moore
  • Smaakstof van Huib Edixhoven en Evelijn van Heuven

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

+ posts

Mijn leven bestaat uit heel veel voedselprojecten, het enige constante is dat daar altijd wijn bij betrokken is. Ik kan geen genoeg krijgen van oude Rielsings en vakanties zijn voor mij een grote boodschappentrip. Ik neem je graag mee op mijn culinaire avonturen op mijn Instagram @smaakmakende.

Deel met vrienden
Scroll naar boven