Een aantal weken geleden bracht de postbode weer leuke wijnpost langs. Dit keer stuurde Vino dei Colli mij twee flessen wijn van Azienda Agraria Guerrieri toe om te proeven. Dat kwam mooi uit, want vlak daarna gingen we een weekje weg en zo had ik mooi wat nieuws mee om tijdens de vakantie te ontdekken.

Over Azienda Agraria Guerrieri

Wijnhuis Azienda Agraria Guerrieri is gevestigd in Piagge in de regio Le Marche (Centraal Italië) vlakbij de rivier de Metauro en ook dichtbij de Adriatische Zee. Ik ken wijnland Italië niet goed qua regio’s en hun ligging, dus voor degenen waarvoor dat ook geldt, hieronder een kaartje waardoor je een beter idee hebt waar in Italië dit wijnhuis te vinden is.

Azienda Agraria Guerrieri wordt al 5 generaties door familie  Guerrieri gerund waarbij vader Luca en zoon Alberto op dit moment de leiding hebben. Hun land bestaat uit 207 hectare waar niet alleen wijnstokken aangeplant staan maar ook graan en olijfbomen want naast wijn produceren ze ook olijfolie, pasta en honing waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Zo wordt er o.a. volop zonne-energie gebruikt en wordt er bijvoorbeeld ook zo min mogelijk sulfiet in de wijnen gebruikt. Op die manier proberen ze de wijnen zo puur mogelijk te houden.

De familie verbouwt verschillende witte en rode druivenrassen. De witte druiven zijn: Chardonnay, Verdicchio, Sauvignon, Moscato en Bianchello. Qua rood groeit er Sangiovese, Montepulciano, Merlot en Cabernet Sauvignon. Ik ken alle druivenrassen wel, behalve Bianchello. Maar dat is niet gek want dit is een inheems druivenras.

Meer over de familie en het wijnhuis kun je ook zien in deze video:

Tijd om te gaan proeven!

Wijn proeven #1 Galileo Pesaresi Sangiovese Riserva DOC

In het begin van de week is het nog niet zo zomers als later tijdens onze vakantie voorspeld wordt, dus als eerste gaat de rode wijn open. Deze Galileo bestaat voor 85% uit Sangiovese, de rest is Merlot. Na het maken van deze wijn, heeft deze nog 12 maanden rijping in grote tonnen van Italiaans eiken gehad, daarna nog 12 maanden op de fles.

De wijn heeft een mooie donkerrode kleur maar het belangrijkste is natuurlijk de geur en smaak. En dat zit bij deze Italiaan helemaal goed! Rijpe kersen komen duidelijk naar voor en verder wat kruidige tonen. De wijn is heerlijk zacht van smaak. Het viel me ook op dat de wijn de tweede dag nog lekkerder was. Zuurstof kan wijnen goed doen, zoals bij deze zeker het geval is. Een fijne wijn!

Wijn proeven #2 Celso Bianchello del Metauro Superiore DOC

Deze wijn bestaat uit 100% Bianchello, een druivenras waar ik nog niet eerder van gehoord had. Hij wordt ook wel Biancame of Biancale genoemd en groeit voornamelijk in de Italiaanse wijnregio’s Marche en Emilia-Romagna.

Over deze wijn ben ik het meest enthousiast. Het begint al bij het inschenken, waarbij de aroma’s je vanuit het glas al meteen flink tegemoet komen. Een intense geur van iets van groene appel. Dat belooft veel goeds.

Ook tijdens het proeven is deze wijn vrij intens. De wijn heeft veel smaak, is lekker fris en heeft ook mooie zuren die me in de verte aan grapefruit doen denken. Deze inheemse druif scoort goed! We genieten er echt van en het zonnetje wat de tweede helft van de vakantie heel goed zijn best deed maakte het helemaal af. Deze wijn is dan ook een goede keuze als je komende zomer een keer wat anders wilt proberen dan een Verdejo ofzo.

Over Vino dei Colli

Iris en Stephan zijn in mei 2017 begonnen met Vino dei Colli. Zij hebben een goede band met de familie  Guerrieri opgebouwd en importeren de 15 wijnen van dit wijnhuis naar Nederland. Ze hebben niet alleen rode en witte wijnen in het assortiment maar ook rosé, dessert -en mousserende wijnen. Meer informatie vind je op hun website.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Facebook Reacties
(Visited 40 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.