Getest: Bag in box wijn van Le Bon BIB

Ik proef heel wat af, maar bag in box wijn (BIB) is voor mij echt iets nieuws.  Tot nu toe nog nooit een wijn uit een ‘zak’ geproefd, wel over gelezen en ook wel eens online voorbij zien komen maar meer niet. Intussen is verandering in gekomen! Want Gregor van Le Bon BIB vroeg of ik een van hun bag in box wijnen zou willen uitproberen. Mooie kans, dus tijd voor een kennismaking met dit voor mij nog onbekende concept!

Bag in Box wijnpost

Een tijdje geleden werd er dus wijnpost bezorgd maar in de doos dit keer geen flessen maar nog een doos met daarin de zak met Domaine des Chanssaud, AOP Côtes du Rhône 2017. Niet alleen bag in box wijn maar ook nog eens biologisch en verder gemaakt van de druivenrassen Grenache (80%), Syrah, Carignan, Cinsault en Mourvèdre.

Domaine des Chanssaud ligt in het zuidelijke deel van de Rhônevallei, vlakbij Orange. Hier wordt al vanaf 1826 wijn gemaakt door de familie van eigenaar Patrick Jaume! Zij hebben 46 hectare met wijngaarden in hun bezit waarvan 20 hectare tot de AOP Châteauneuf-du-Pape behoort. Op de resterende 26 hectare wordt Côtes du Rhône gemaakt.

En met die informatie wordt het hoog tijd om eens een proefglas te vullen.

Tijd om te proeven

En bij een fles weet je precies hoe je die opent. Heel makkelijk met een schroefdop of met een wijnopener in het geval van een kurk. Bij deze bag in box wijn is het niet zo vanzelfsprekend hoe deze open gaat. In ieder geval niet voor een BIB groentje zoals ik! Er staat nergens aan welke kant je de doos open moet maken maar dat blijkt de bovenkant, te zijn. Daarmee wordt het kraantje zichtbaar en door die er uit te halen, komt deze vrij voor gebruik. En zo tap ik voor het eerst een proefglas wijn uit een BIB!

En hoe is die wijn? De geur is vrij intens, de aroma’s kun je duidelijk proeven zonder dat je je neus al in het glas hoeft te stoppen. De wijn heeft veel rood fruit en iets kruidigs wat je ook terugproeft bij het nemen van een slok. Ik proef ook wat tannines die van mij nog wel ietsje soepeler hadden gemogen.  Verder een wijn met veel smaak en die ook goed bij wat te eten zou passen. Tot slot heeft de wijn een vrij lange en kruidige afdronk.

Bag in a what?

In tegenstelling tot Scandinavië of Frankrijk is in Nederland de bag in box wijn nog niet echt goed ingeburgerd. Voor mij was het de eerste keer, zo’n BIB maar grote kans dat jij dit concept ook nog niet geprobeerd hebt. Of wel? Dan vind ik het leuk om jouw ervaring in de comments hieronder te lezen!

De BIB is dus een zak van folie of plastic die wordt verpakt in een doos. De zak bevat een kraantje waaruit je kunt tappen. Tijdens het tappen zuigt de zak zich vacuüm waardoor er geen lucht bij de wijn komt.

Ik ben ook best wel traditioneel wat dat betreft. Wijn hoort in een fles! En zo’n fles heeft ook gewoon echt z’n charme. Dat vind ik bij een BIB toch wel iets minder.

Maar er zijn zeker voordelen, waar ik me ook in kan vinden waardoor een BIB op z’n tijd een goed plan kan zijn. Die voordelen van een bag in box wijn zijn o.a.:

  • De grotere hoeveelheid: Smaakt de wijn naar meer dan kun je er volop van blijven genieten! In de box die ik ontving zat 3 liter. Ook een mooie hoeveelheid voor een feestje!
  • De prijs; Glas is duurder dan een BIB en ook het transport van deze dozen ook goedkoper. Uiteindelijk ben je bent dus minder kwijt voor dit concept.
  • De langere houdbaarheid: Zodra je een fles wijn opentrekt, heb je maximaal een paar dagen om hier van te genieten. Met een vacavin kun je de tijd nog iets rekken, maar bij een BIB is er geen haast. De wijn is na opening nog 6 weken houdbaar! Dat is een groot voordeel vind ik wel. En je kunt de wijn dus altijd helemaal opmaken. Dat moet wel lukken toch in 6 weken 😉
  • Duurzaamheid: Wijn in BIB geeft een stuk minder CO2-uitstoot dan wijn in flessen.

Over Le Bon BIB

Gregor en Jean zijn de oprichters van Le Bon BIB. Met Le Bon BIB willen zij kwaliteitswijnen (in een milieuvriendelijke verpakking) introduceren en Nederland laten zien (en proeven) dat er wel degelijk goede wijnen uit een BIB kunnen komen.

De kwaliteit is daarbij echt belangrijk. Vaak kennen ze de wijnproducenten persoonlijk en selecteren ze wie de BIB’s mogen leveren. Heeft een producent een lekkere wijn maar is dit nog geen bag in box wijn? Dan wordt de wijn speciaal alsnog tot een BIB gemaakt!

Meer informatie over le Bon BIB? Check de website.

Dit artikel is een samenwerking met Le Bon BIB

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven