Geschreven door gastblogger Annick

Sporters hebben coaches, acteurs hebben een agentschap en druiven hebben een consortium. Een consortium is een groep van toegewijde mensen die een bijdrage leveren aan de bekendheid, ontwikkeling en verbetering van het druivenras. Voor Barbera is bijvoorbeeld het Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato opgericht. Hun hoofddoel is het verbeteren van de condities in de wijngaard, maar ze zijn op dit moment ook bezig met het identificeren van een inheemse gist op lokale Barbera druiven. Zoveel toewijding hebben voor één druif kon ik na de masterclass ‘My name is Barbera’ een heel stuk beter begrijpen!

Aan de voet van de berg

Het Consorzio Barbera bood ons samen met het Promotional Consortium – I Vini del Piemonte en twaalf producenten een kijkje in prachtig Piëmonte. De wijnstreek ligt aan de voet van de Alpen in het Noord-Westen van Italië. Dit wijngaardlandschap is een Unesco erfgoedlocatie. Hier komen wereldberoemde wijnen als Barolo en Barbaresco vandaan. Trouwens, andere beroemdheden als Nutella, Fiat en Lavazza vinden hier ook hun oorsprong! In de regio Monferrato liggen de wijngaarden voor de Barbera (v) druif. Dit is geen kleine speelster in het Italiaanse team; ze is na Sangiovese het meest aangeplante blauwe druivenras in Italië. Het is een druif die zorgt voor wijnen met een hoog alcoholpercentage en goede zuren.

Inmiddels heeft Fred Nijhuis, Italië-expert, het woord genomen en vertelt over de drie DOCG’s: Monferrato, Asti en Nizza. Die laatste was voorheen een subzone van Asti, maar door de hoge kwaliteit van dit stukje land mag het nu onder eigen naam wijnen produceren. Deze moeten overigens altijd uit 100% Barbera bestaan. In Piëmonte wordt er veel aandacht besteed aan kwaliteit. Dit zie je terug in het hoge percentage (85%) wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming. Om zo’n label te krijgen moeten de wijnen in Piëmonte aangeplant, verwerkt en geproduceerd worden.

Mag het een procentje meer zijn?

Tijdens Fred zijn verhaal mogen we twaalf verschillende wijnen proeven die geoogst zijn in de jaren 2008 – 2016. Ik probeer een rode wijn …eh lijn te ontdekken zodat ik de volgende keer Barbera wat beter kan herkennen, maar de wijnen hebben allemaal zo’n eigen identiteit dat ik daar een beetje moeite mee heb. Wat wel opvalt is dat ik eigenlijk altijd iets in de categorie van rijp zwart fruit proef. Dan die zuren! Heerlijk! Vaak goed in balans, soms wat zachter door een malolactische vergisting en soms pas na een paar seconden merkbaar. Barbera staat erom bekend een hoog alcoholpercentage te hebben.

Met mijn ervaring in een wijnwinkel en de terugkerende opmerkingen van klanten over het (steeds hoger wordende) alcoholpercentage stel ik de vraag aan Fred hoe dit nou komt. Volgens Fred zijn de belangrijkste redenen klimaatverandering en de verbetering in wijngaardmanagement. Het lukt wijnmakers met nieuwe technieken steeds beter hogere opbrengsten te genereren en dit sap heeft meer concentratie en meer suikers. De meningen over een hoog alcoholpercentage zijn wat verdeeld onder de aanwezigen, maar uiteindelijk zijn we het er wel over eens dat het allemaal draait om balans. Teveel zuren en te weinig fruit in een wijn is net zo vervelend als teveel alcohol. Bij Barbera kan je meestal rekenen op zo’n 14-15%, maar dat hoge percentage alcohol krijgt geen kans in mijn proefnotities.

Piraterij

Na de masterclass ga ik met het proefboekje in de hand langs de producenten. Ik heb zojuist al 12 Barbera geproefd, waar moet ik dan nu beginnen? Ik ga aan de tafel van wijnhuis Castagnero staan. De vorm van de wijnflessen valt mij als eerste op. Het zijn kleinere flessen met brede schouders. Hij vertelt dat deze fles gekozen is door zijn neefje van 5, want die vond zo’n Captain Jack Sparrow fles (rum) wel gaaf. De fles heeft wijntechnisch niet zoveel voordelen, maar hij staat stabiel, is kleiner, heeft vanwege zijn vorm een bepaalde commerciële aantrekkelijkheid en is bedoelt voor de jongere consument. De wijn smaakt goed, maar dit kan ook komen door het enthousiaste verhaal van de wijnmaker.

Ik proef daarna op aanraden nog de ‘Galileo’ van wijnmaker Vigne dei Mastri. Een duurzaam en milieuvriendelijk opererend wijnhuis. Voor de rijping van de wijn gebruiken ze houten vaten van verschillende leeftijden: 30% nieuw, 30% van een jaar oud en 30% van twee jaar oud. Na het derde jaar worden de vaten van de hand gedaan. Het resulteert in een super zachte wijn die mijn smaakpapillen lang bezig houdt. Met de gedachte ‘stoppen op je hoogtepunt’ stap ik daarna op de fiets richting huis. Één ding is zeker; Barbera komt bij mij vaker op tafel!

P.S.: op zondag 27 mei vindt in het Kurhaus te Scheveningen Het Nederlands Kampoenschap Blindproeven plaats, met als hoofdprijs € 1000,-. Het winnende team gaat door naar de internationale finale La Revue du Vin de France. Informatie en inschrijven kan door te mailen naar fred@fred-nijhuis.nl (organisator van het evenement).

Annick volgen? Check haar Instagram en website

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Facebook Reacties