Bij wijn uit de Beaujolais denkt men vaak meteen aan Beaujolais nouveau. De jonge wijn van een vroege persing. Deze vroege persing kan hele lekkere frisse wijn opleveren. Maar de Beaujolais heeft nog zoveel meer te bieden.

Sinds 2018 woon ik, Anne, samen met man en kinderen midden in de Beaujolais. Het is een prachtig gebied en ik kwam er al graag om wijn te proeven. Sinds de verhuizing ben ik zoveel meer te weten gekomen over dit gebied waar eigenlijk alles draait om druiven en wijn! We zijn zelfs zo enthousiast geworden dat we sinds dit jaar ook onze eigen druiven verbouwen en 2020 ons eerste wijnjaar is.

Beaujolais, villages en cru’s

Allereerst een stukje topografie. De Beaujolais kun je opdelen in 3 delen. In de zuid-Beaujolais worden de ‘gewone’ beaujolais wijnen gemaakt. In het noordelijke gedeelte vind je een aantal gemeenten die de appellation Beaujolais-villages voeren. Daarnaast zijn er 10 afzonderlijke cru’s. Zeven hiervan dragen de naam van het dorp waar ze aan liggen, 2 horen bij de Mont Brouilly en één is vernoemd naar een windmolen (Moulin-a-vent).

Overall gezien komen de meeste kwaliteitswijnen uit de 10 cru’s. Al zijn er natuurlijk ook pareltjes te vinden in de rest van de Beaujolais.

De meest bekende van deze cru’s zijn Fleurie, Morgon en Côte de Brouilly die wereldwijd bekend zijn. Over het algemeen zijn wijnen uit de Beaujolais fruitig en soepel en niet persé bedoeld om lang te bewaren. Maar inmiddels worden er ook goed aangeschreven bewaarwijnen gemaakt. Elke cru heeft zijn eigen karakter en ondanks dat de 10 cru’s relatief dicht bij elkaar liggen zijn ze toch allemaal anders. Dit heeft te maken met verschillen in de samenstelling van de grond, hoogteverschillen en het microklimaat dat ontstaat door de ligging van de wijnvelden.

Mijn persoonlijke favoriet is de Cru Juliénas. De wijnvelden in deze cru hebben een bepaalde granietsoort die door erosie uit elkaar is gevallen en ‘la roche pourrie’ wordt genoemd. Een aantal wijnen die ik hiervan geproefd hebt heeft naast donker fruit ook een bepaalde kruidigheid. Een interessante combinatie.

 

Beaujolais Villages

De prins van de cru’s

Zelf wonen wij in het dorp van de jongste Beaujolais Cru, namelijk Régnié (spreek je uit als Renn-Jee)  Sinds 1988 hebben de wijnen van de wijnvelden in en rond het dorp de appellation controlé status gekregen. Hij wordt ook wel de prins van de Beaujolais genoemd. Omdat hij er als laatste bijgekomen is natuurlijk, maar ook omdat hij jonge, frisse en fruitige wijnen oplevert. Een vrolijke wijn die altijd kan.

Dit kan ik beamen. Een Régnié (en de meeste Beaujolais wijnen) zijn makkelijker te combineren en passen goed tijdens de apéro in de zon maar kunnen ook prima bij een (lichte) maaltijd of een kaasplankje. En dan zijn er natuurlijk nog de wat stevigere Beaujolais wijnen die ook hun mannetje staan bij een rood vlees gerecht.

Onze wijnvelden liggen om ons huis heen in de gemeente Régnié. Het zijn vrij oude wijnstokken die (in onze ogen) niet altijd de meest respectvolle behandeling hebben gehad. Aan ons nu de taak om extra veel aandacht te besteden aan het snoeien, het onderhoud van het wijnveld, het verzorgen van de planten en een conversie naar biologisch werken (zonder pesticiden). Het mooie aan de Gamay druif is dat het een hele sterke plant is die ook onder moeilijke omstandigheden groeit.

Regnie Beaujolais

Gamay

De grond van de Beaujolais is arm en bestaat voornamelijk uit graniet en vulkanische grond. Hierop gedijt de druivensoort Gamay perfect. 95% van de wijnen uit de Beaujolais zijn dan ook rode wijnen van deze druif. Daarnaast wordt er beperkt Chardonnay verbouwd. De Beaujolais Blanc is veel minder bekend dan de rode Gamay maar er worden een aantal heerlijke witte wijnen gemaakt met vaak een hele goede prijs/kwaliteit verhouding.

De fruitige, frisse en ronde smaak van de Beaujolais wijnen is te danken aan de druivensoort, maar ook aan de vinificatie methode. ‘Maceration Carbonique’. Dit wil zeggen dat de druiventrossen meteen na de handmatige pluk in zijn geheel in een grote cuve gedeponeerd worden. De druk op de trossen zorgt er vervolgens voor dat de druiven onderin de tank natuurlijk geperst worden. Hierdoor komt de alcoholische gisting op gang. Na 2-3 weken vindt vervolgens een persing plaats. Daarna vind de tweede gisting (malolactische gisting) plaats voordat de wijn gebotteld wordt.

Dit is heel kort hoe de meeste wijnen in de Beaujolais gemaakt worden. In veel gevallen wordt er geen houtrijping toegepast of slechts heel beperkt. Teveel hout zou de fruitigheid van de wijnen overschaduwen.

Dit betekent niet dat er in de Beaujolais geen bewaarwijnen worden gemaakt. Een aantal wijnmakers maakt een Beaujolais die nog wel fruitig is maar zeker ook diepte en potentieel heeft om zich verder te ontwikkelen op fles. Dit vind ik bijvoorbeeld bij een aantal wijnen van de Côte de Brouilly.

Prijs/kwaliteit

De Beaujolais heeft best wel wat te leiden gehad van de reputatie dat er alleen jonge primeur wijnen gemaakt worden. Hier hebben veel wijnmakers nog steeds last van. Maar er is een grote bereidheid om aan de wereld te laten zien dat de Beaujolais nog veel meer te bieden heeft.

Zelfs onder de €15 kun je al hele mooie Beaujolais cru’s vinden die absoluut niet onderdoen voor hun ‘grote’ broers uit de Bourgogne. Het voordeel voor ons is dat ze nu nog zo betaalbaar zijn.

Als je de volgende keer bij jouw favoriete speciaalzaak komt, vraag dan eens naar een mooie Beaujolais!

De wijnavonturen van Anne in de Beaujolais volgen? Dat kan via Instagram! Benieuwd naar haar wijndomein Domaine Lachat? Check hier de website!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

Website | + posts

Ik ben Anne en woon samen met Thijs en onze twee jongens sinds de zomer van 2018 in de Beaujolais op Domaine Lachat. In onze oude wijnboerderij zijn wij weer begonnen met wijnmaken en verhuren we 4 luxe gîtes. Ik leer het vak van bevriende wijnboeren en in Beaune volg ik een opleiding tot wijnmaker.

Deel met vrienden
 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  13
  Shares