De beste Belgische wijn proeven bij 3 wijndomeinen in België

Na een mooie huwelijksreis naar Sicilië was mijn koffer maar heel even leeg. Want een paar dagen na thuiskomst ging ik weer op pad. Dit keer voor een persreis. Op naar onze zuiderburen want ik ging voor Ongewoonlekker.com en mijn eigen wijnblog Wijntjes met Esther  Belgische wijn proeven in Wallonië. Op het programma niet alleen bezoeken aan Belgische wijndomeinen, maar nog veel meer. Zoals je begrijpt was ik natuurlijk vooral nieuwsgierig naar de Belgische wijn!

Belgische wijn in Wallonië

Aan de combinatie wijn en België had ik eigenlijk nog nooit gedacht. Des te leuker om mee te mogen op deze trip en zo meer te weten te komen over dit voor mij onbekende wijnland. De reis zou 3 dagen duren, met elke dag een bezoek aan een wijngaard in de omgeving Namen (in de provincie Wallonië) op het programma. Op naar de Belgische wijnstreek Wallonië dus!

Na een treinreis met de Thalys naar Brussel, reden we (een groep Belgische, Nederlandse en Engelse bloggers en journalisten) in een bus meteen door naar de eerste wijngaard; Domaine du Chenoy in La Bruyère.

Domaine du Chenoy

Bij wijnhuis Domaine du Chenoy worden we ontvangen door een oude rot in de wijnwereld, maar ook iemand die nog helemaal niet zo lang bezig is als wijnmaker. Philippe Grafé zat 40 jaar in de wijnhandel en besloot op zijn 65e om echt zijn hart te volgen. Hij kocht 10 hectare grond en begon dit domein met 10 verschillende druivenrassen.  Uit zijn enthousiaste verhalen en tijdens de rondleiding over de wijngaard merk je duidelijk dat dit zijn passie is. Intussen is Philippe 80 jaar maar aan stoppen denkt hij nog lang niet.

Belgische wijn: domaine du chenoy
Belgische wijn: Domaine du Chenoy

Wijnproeverij met kaas: een top lunch!

Naast de wijnproeverij word ik ook heel blij van kaas! En waar bestond onze lunch uit? Belgische wijn met een uitgebreid assortiment lokale kazen. Geweldig! Er was zo veel keuze. Ik heb denk ik niet eens alle kazen kunnen proeven. Helaas! Maar wel de wijnen. Het ontvangst met een glas Perle de Wallonie is een goed begin. Een heerlijke mousserende wijn die volgens de traditionele methode gemaakt wordt en bestaat uit 3 vrij onbekende druivenrassenJohanniter (40%), Bronner (30%) en Merzling (30%). De druiven worden trouwens handmatig geplukt.

Belgische wijn: lunch met kaas
Oh hier maak je me blij mee! Kaas 🙂

Daarna gaat de wijnproeverij verder met de witte wijn Combes aux Hérons 2011 (gemaakt van Merzling en Helios), La Foliette 2015 (100% Solaris). Dan worden de rode wijnen Taille aux Renards 2010 en 2011 (Pinotin en Cabertin) en Butte aux Lièvres 2013 (Regent en Rondo) in het glas geschonken. We sluiten af met de Muscat Bleu dessertwijn.

Belgische wijn: Chenoy wijn
De verschillende wijnen van Domaine du Chenoy die we proefden

Zoals je hebt kunnen lezen zijn alle wijnen van druiven gemaakt die je misschien niet zo goed kent. Mij zeiden ze in ieder geval niet zo veel. Dit zijn druiven die het goed doen bij het Belgische klimaat en die resistent zijn. Hierdoor proef je (vond ik) heel wat verschillende smaken. Ik was hier het meest enthousiast over de mousserende wijn en de witte wijnen. En de enthousiaste wijnmaker niet te vergeten!

Château de Bioul

Wow, wat een gaaf wijnhuis is Chateau de Bioul! De volgende Belgische wijnmaker is namelijk gevestigd op een oud kasteel (uit de elfde eeuw) met een mooi park waar ook een van de wijngaarden gelegen is. François Vaxelaire kocht het kasteel in 1906 en sindsdien is het steeds van vader op zoon over gegaan. Tot nu. Want op dit moment zwaait Vanessa Wyckmans-Vaxelaire de scepter en is tevens de wijnmaker. Zij ontvangt ons en vertelt ons meer over deze mooie plek, de wijngaard en de wijnen.

Belgische wijn: Château de Bioul
Belgische wijn: Château de Bioul

Belgische wijn: Château de Bioul wijngaard

Druiven kiezen

Voordat Vanessa begon met wijnmaken heeft ze goed onderzoek gedaan en is hiervoor naar Zwitserland, Nederland en Oostenrijk geweest. De bekende, standaard druiven zouden het niet goed doen in België dus om Belgische wijn te kunnen maken is Vanessa op zoek gegaan naar druiven die het klimaat en de omgeving wel aankunnen. Die heeft ze gelukkig gevonden en ondanks dat ze het goed doen en ze resistent zijn op dit moment noemt ze dat het van belang is om alles in de gaten te blijven houden en daar ook de tijd voor te nemen. Voor de druiven die zij heeft staan is er vooral veel licht nodig, maar niet perse veel warmte. Te veel zon zal namelijk de druiven verbranden. Daarom laten ze de bladeren lang hangen tot zo’n 3 weken voordat er geoogst wordt.

Belgische wijn: wijnflessen

Belgische wijn: chateau de bioul wijnglas

De wijnproeverij

Voor de wijnproeverij bij dit wijndomein proeven we de Terre Charlot (Johanniter en Solaris), Batte de La Reine (Johanniter, Cabernet Blanc en Solaris), Terre Charlotte (Muscaris en Johanniter) en de Brut des Houillères (Pinotin). Een voor een wijnen die goed smaken al is de Terre Charlotte voor mij iets te fruitig. De verrassing vind ik de Brut, een mousserende rosé wijn. En dat terwijl ik geen rosé liefhebber ben. Deze heeft veel bubbels en een smaak van aardbeien is  niet te fruitig maar ook zeker niet te droog.

Domaine du Ry d’Argent

Dan is de laatste dag van de reis aangebroken en bezoeken we nog een wijngaard voor we met de bus weer richting Brussel rijden. Na twee dagen geluk te hebben gehad met het weer, is het nu tijd voor grijs, druilerig weer. Dit wijndomein is weer heel anders dan de andere 2. We worden hier ontvangen door een jonge wijnmaker  Jean-François Baele (32 jaar). Hij is 10 jaar geleden begonnen en duidelijk een echte ondernemer. Zijn focus is op de mousserende wijn, allemaal gemaakt volgens de traditionele methode. 90% van zijn productie bestaat uit bubbels.

Niet zo traditioneel is het maken van een mousserende wijn van Dornfelder. Als dit druivenras je al iets zegt, dan is het waarschijnlijk van de rode wijn.

Belgische wijn: wijntonnen

Belgische wijn: Rose bubbels

De wereld van de Belgische wijn blijkt klein want deze wijnmaker heeft veel van het vak geleerd van Philippe Grafé. Juist de wijnmaker die we als eerste bezochten tijdens deze reis!

We proeven hier na de rondleiding 3 wijnen; Rosée d’Audrey (Dornfelder), Brin de Paille (Solaris) en Rosé Osez (Regent). Deze wijnen zijn niet mijn smaak. Zoals ik al eerder aangaf ben ik geen rosé fan en deze kunnen me ook niet het overtuigen dat wel te worden. De witte Solaris is het ook niet voor mij. Jammer! Maar het is wel interessant om hier weer een hele andere wijnmaker aan het werk te hebben gezien.

Een geslaagde kennismaking met Belgische wijn

Ik vond het een geweldige persreis! Het was een mooie kennismaking met Belgische wijn. De bezoeken aan de wijngaarden waren alle drie heel verschillend, evenals de wijnmakers en de wijn.

Hoe leuk is het tenslotte dat in alle restaurants waar we geweest zijn ook de lokale wijn geserveerd worden? De wijnen waarmee we eerder op de dag voor het eerst kennis maakten, komen we later weer tegen tijdens de lunch en het diner. De Belgen zijn duidelijk trots op hun wijn!

Belgische wijn: diner
Wijn van Château de Bioul tijdens het diner bij Le Moma in Annevoie-Rouillon

Wijnreis tips?

Voor een bezoekje aan de wijngaarden hoef je niet ver te reizen. Ook in Nederland kun je zo tussen de wijnstokken lopen en Nederlandse wijnen uitproberen. Wijndorp Groesbeek bijvoorbeeld (in het oosten van het land) is echt een bezoekje waard! Of ga op wijnreis naar de Duitse Ahr.

Wel het vliegtuig in voor een wijnreis? Dan zou ik je zeker aanraden eens een keer een bezoekje te brengen aan Sicilië. Echt een geweldige plek met veel wijngaarden en leuke restaurants waar je kunt genieten van fantastisch eten en mooie lokale wijnen.  In Siciliaanse wijn proeven? 3x te gekke wijnhuizen op Sicilië! lees je welke wijnhuizen ik als tip geef.

Voor deze reis was ik uitgenodigd door Wallonië België Toerisme

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven