In mijn wijnvoorraad had ik nog een onbekende wijn. Deze wijnfles had ik al een tijd geleden gekregen van een vriendin met een opdracht: blind wijn proeven. Echt een grote uitdaging, maar het werd tijd om deze maar eens aan te gaan. Inmiddels was ik ook erg nieuwsgierig geworden naar wat er onder het inpakpapier verstopt zat.

Blind wijn proeven: lastig!

Al eerder proefde ik een wijn blind voor mijn blog, dat kun je hier teruglezen. Nu ging het zo:

De kurk verklapte in dit geval al het een en ander over de wijn. Verder toch erg lastig om meer over de wijn te zeggen. Zeker zaken als waar de wijn vandaan komt en wat voor druif het is. Door blind wijn proeven ben je wel echt bewust bezig met het proeven en sta je nadrukkelijker stil bij wat je ziet, ruikt en proeft. Zo maak je echt goed kennis met de wijn en laat je je niet (af) leiden door het etiket, land, druivensoort e.d. Oefening baart kunst toch? Gelukkig heb ik met een wijnblog een goed excuus om regelmatig te proeven 😛

Hoe pak je blind wijn proeven aan?

Op Winefolley vond ik een mooie checklist die zeker goed zou kunnen helpen, de zogenoemde wine tasting grid ofwel een lijst met eigenschappen van wijn die je kunt zien, proeven of ruiken. Door deze langs te gaan en te benoemen krijg je wat meer houvast. Die ga ik een volgende keer zeker gebruiken, samen met het aromawiel.

Oh, misschien ben je nog benieuwd naar de wijn die ik blind proefde, dat was dus de Torres Coronas 2013. Gemaakt van Tempranillo en een klein beetje Cabernet Sauvignon. Tijdens het proeven dacht ik  er uit te halen dat dit een wijn is die niet op hout heeft gerijpt, maar ik zat er dus naast! Ik vind vaak wijn die op hout gelegen heeft erg lekker, maar herkende die typische hout smaak hier niet in. Ik vond de tannine wel wat duidelijk naar voor komen. Misschien iets te naar mijn zin. Intussen heb ik nog wat meer geproefd en vind ik hem wel lekkerder dan toen ik de wijn voor het eerst proefde. Ik denk ook dat het de wijn zeker ten goede komt als die een tijdje open staat en er wat zuurstof bij komt.

blind wijn proeven

Inspiratie nodig?

Het is erg leuk (en leerzaam) om verschillende wijnen blind te proeven. Ben je op zoek naar interessante wijnen om blind te kunnen proeven? Als je al wat gevorderd bent is het een mooie uitdaging om te kijken wat je kunt proeven in bijvoorbeeld Belgische wijn of Turkse wijn. En als je het lastig vind om te kiezen kan je de keuze ook voor je laten door je aan te sluiten bij een wijnabonnement. Ik beschreef er een aantal en geef advies over welke goed bij kan passen. Veel succes!

Ben jij een echte wijnliefhebber? Dan wil je vast geen enkele update missen. Zorg dan dat je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt!

 

Facebook Reacties