fbpx

Hoe is de Brut de Zélande (bubbels uit Nederland)?

Heb je wel eens Nederlandse wijn gedronken? En Nederlandse bubbels? Hoog tijd om dat vooral eens te doen, want voor goede wijn hoef je echt niet perse de grens over. In ons land zijn er ook heel wat wijngaarden en wijnhuizen die mooie wijnen produceren. Het is dus echt een aanrader om eens een keer iets lokaals, van dichtbij huis te proeven. Dat wordt zeker genieten!

Bubbels uit Nederland?

Bij bubbels denk je vast meteen aan champagne, prosecco of cava, allemaal mousserende wijnen uit het buitenland. Maar ik proefde voor dit artikel de Brut de Zélande. Bubbels uit Nederland dus! Uit Zeeland om precies te zijn.

Begin dit jaar was ik een weekendje weg en toen ik ontdekte dat we in de buurt van de Kleine Schorre zaten, kon een bezoekje niet uitblijven. In de wijngaarden weinig te zien (logisch in februari), het proeflokaal was gesloten maar in de winkel konden we wel het een en ander proeven. Dat was meteen een fijne kennismaking! En dus gingen we niet met lege handen naar huis. We kochten onder andere die Brut de Zélande.

De Kleine Schorre uit Zeeland

Het verhaal van de Kleine Schorre begint in 2001 in het dorpje Dreischor (op Schouwen Duiveland) als de Zeeuwe wijnhoeve met wijngaarden wordt opgericht door 6 ondernemers.  Samen met het Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or worden de druivenrassen gekozen die oorspronkelijk uit de Elzas komen; Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois. De laatste 3 vind je ook terug in de Brut de Zelande! Het doel is dat de wijnen goed aansluiten op alle zilte heerlijkheden die deze provincie te bieden heeft (denk hierbij aan mosselen, oesters en bijvoorbeeld zeekraal).

Met de huidige 10 ha wijngaarden (met zo’n 42.000 stokken)  is de Kleine Schorre een van de grootste wijnbedrijven van ons land.

De Kleine Schorre houdt ook van een feestje! Elk jaar in augustus wordt het Zeeuwse wijnfeest georganiseerd.

Hoe smaakt deze Zeeuwse mousserende wijn?

Na het openen van de fles (stiekem toch ook altijd weer een kleine uitdaging) valt bij het inschenken van de wijn in de glazen al meteen wat op; de kleur.  Deze Brut met kleine, fijne bubbeltjes is erg donker, diepgoud en gaat bijna richting oranje. De geur is niet heel intens. Dan de smaak. Ik proef iets van noten en wat gist. Dat is te verklaren aangezien deze wijn volgens de traditionele methode gemaakt is. Ik hou wel van die smaak! Verder is de wijn ook fruitig en doet het me nog aan mandarijn of in ieder geval citrus denken.

Wat een leuke ontdekking is dit! Deze Nederlandse mousserende wijn doet het echt niet onder voor de bekendere varianten uit het buitenland.  Ik geef deze Nederlandse bubbels 4,5 druifjes. Zeker een wijn die ik ook zelf weer zou kopen! Met deze Brut haal je in ieder geval iets verrassends in huis. Ga jij het een keer proberen?

Druiven: Pinot Blanc, Auxerrois en Rivaner
Waar te koop: O.a. bij de Kleine Schorre zelf en Grapewine
Prijs: €24,95

 

 

Meer Nederlandse wijn?

De Kleine Schorre in Zeeland is zeker een bezoekje waard, maar ben je nieuwsgierig naar andere Nederlandse wijngaarden? Ga dan ook eens naar wijndorp Groesbeek.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar top