Inspiratie/ Proeven/ Wijn

10x budget alternatieven voor champagne

budget alternatieven voor champagne

Langzamerhand gaan we weer richting het einde van het jaar. Sinterklaas heeft ons verlaten, nu is het  tijd voor de feestdagen eind deze maand. Gezelligheid met vrienden en familie, heerlijk eten en drinken natuurlijk! Voor de kerst en helemaal voor oud en nieuw horen daar vanzelfsprekend ook bubbels bij. Champagne is meestal vrij prijzig, maar er zijn ook allerlei andere betaalbare opties. In dit artikel testte ik 10 budget alternatieven voor champagne.

Om echt rekening te houden met de portemonnee, was €15 het maximale budget per fles. Ik kocht de meeste flessen.  Daarnaast schakelde ik ook wat vrienden in, die ieder ook een fles kochten en meenamen ook binnen dit budget. Tot slot stuurde Wijnpakhuis nog een aantal flessen toe voor de test.

Hou je van droog of juist eerder fruitig? Wat meer uitgesproken of juist eenvoudig en makkelijk te drinken? Het zit er allemaal tussen En daar gaan we dan, hier komen de alternatieven voor champagne. Plop, plop, plop!

1. Cava Palau Brut

Dit is een cava die is geproduceerd volgens de traditionele methode, dus daar verwachtten we iets van. Opvallend aan deze cava zijn de mooie kleine bubbels. Dat kunnen we niet over alle mousserende wijnen die in deze test aan de orde komen zeggen. Dat deze cava zo mooi bubbelt ligt aan de traditionele productiewijze, waarbij het koolzuur in de fles is gevormd.

De cava ruikt fris, met een groene appel, en heeft een fruitige zelfs iets citrusachtige smaak. Frisheid voert de boventoon en wij stellen ons voor dat deze cava fantastisch is op een warme dag in Spanje. Dat er geen hele verrassende smaakelementen aanwezig zijn vergeven we deze cava vanwege zijn extreem scherpe prijs graag.

Als je niet bang bent voor iets meer zoet in je brut dan je misschien verwacht is deze cava een hele goede vangst voor als je op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitverhouding in een cava.

Deze bubbles koop je voor €5,95 bij het Wijnpakhuis

2. Arestel Cava Brut

Deze cava valt ruim binnen het budget en is net als de eerste cava volgens de traditionele methode gemaakt en dus mag je weer mooie bubbels verwachten. De bubbels zijn  groter dan die van de Palau, minder subtiel. Voorzichtig inschenken dus, hij schuimt behoorlijk!

Deze cava is licht van kleur. Wij vinden hem wederom vrij zoet voor een brut. Maar eerlijk gezegd is hij helemaal niet slecht als je ziet dat hij maar 3,99 euro kost! Hoe kan dat? Wij vermoeden dat het iets te maken heeft met de schaal waarop deze cava geproduceerd wordt. Maar evengoed: dat voor deze prijs zo’n cava in de markt gezet kan worden is bijzonder!

Deze bubbles koop je voor €3,99 bij Lidl

arestel cava

3. Villa Conchi Cava

Op naar de volgende! Voorzichtig openen en schenken maar. Deze cava van Villa Conchi schuimt er, net als de cava van Arestel, flink op los. Dit bevalt ons wel: er zit veel leven in!

Hoewel ik niet met zekerheid kan vaststellen of deze cava volgens de traditionele methode is gemaakt, valt de voor dergelijke mousserende wijnen kenmerkende geur van brioche op. Ook ruiken we wat fruit zoals een groene appel en peer. Dat eerste komt in de smaak ook terug. Fris en zeker een heel aardige cava.

De fles ziet er ook nog eens chique uit. Dat zegt niks over de smaak natuurlijk, maar is wel leuk meegenomen als je deze cava aan je bezoek presenteert!

Deze bubbles koop je voor €8,25 bij het Wijnpakhuis

villa conchi cava

4. Pere Ventura Cava

Bij het ruiken valt gelijk op dat deze cava een gistgeur afgeeft. Dat bedoel ik positief: het is iets dat je bij champagne ook tegen kan komen en deze cava doet me daarom van de vier cava’s nog het meest aan champagne denken.

De smaak gaat meer in de richting van de groene appel en iets van citrus. Frisheid voert de boventoon. Gelukkig heeft deze cava van de vier die we proeven de minste zoetigheid. Het valt ook op dat de smaak van deze cava lang blijft hangen. In de nasmaak proef je in de verte wat honing, lekker!

Van de 4 cava’s die we proeven is dit degene die het beste in de smaak valt.

Deze cava koop je voor €9,99 bij Gall&Gall

5. Allini Prosecco di Treviso

Dit is een eenvoudige prosecco gemaakt van de Glera druif. Erg fruitig! Voor mij persoonlijk wat te zoet, maar als je op zoek bent naar iets betaalbaars en niet te droog is dit een prima optie voor jou. Ons proefpanel is unaniem in het oordeel dat dit niks voor ons is.

Deze bubbles koop je voor €4,99 bij Lidl

vier flessen

6. Pinot Grigio Vino Spumante Brut

Van deze mousserende wijn werd niet veel verwacht, maar uitendelijk was dit wel de beste van de Lidl wijnen. Deze spumante heeft veel bubbels, is vrij droog en een verademing na de prosecco die we hiervoor proefden. Een mooi bubbel, zeker voor dit bedrag!

Deze bubbles koop je voor €5,99 bij Lidl

7. La Baume Saint Paul ICE Chardonnay

Dit is een demi-sec wat betekent dat deze mousserende wijn wat zoeter is dan brut. Gemaakt van 100% Chardonnay en afkomstig uit de Languedoc. De naam geeft het al weg, deze La Baume drink je ijskoud! Het liefst nog echt met ijsblokjes dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Zo proefden wij deze wijn ook en de ijsblokjes zijn inderdaad een goede toevoeging. Wel even wennen, om dit zo te drinken! Het is een mooie optie voor iedereen die zijn bubbels graag fruitig drinkt. Ik zelf kies nog steeds toch echt liever voor brut.

Deze bubbels koop je voor €8,95 bij het Wijnpakhuis

8. Terres Burgondes Crémant de Bourgogne

Crémant vind ik zelf heel vaak een goed alternatief voor champagne. Dus toen ik deze fles (met mooi etiket) bij de Hema tegen kwam vond ik dat deze niet kon ontbreken bij de proeverij.

Wat we zien is een crémant met een mooie strogele kleur. Hij bevat niet heel veel bubbels. Hij ruikt naar rijp fruit en geeft een frisse indruk. In de smaak komt gist terug, wat we erg leuk vinden omdat het past bij een goede mousserende wijn. Dit is een goede brut, hij is namelijk niet te zoet. De afdronk heeft een  klein zuurtje, wat bijdraagt aan de frisse en verfrissende indruk die deze crémant ons al vanaf het begin gaf. Heerlijk!

Deze mousserende wijn van Chardonnay wordt trouwens op maar 80 km van de Champagne gemaakt. Kunnen we deze wijn best stieken een champagne noemen, vind je niet?

Deze bubbles koop je voor €13 bij  Hema

crémant

9.  Martin Zahn Crémant de Alsace

Dit is een wijn die een vriend mee nam naar de proeverij. Een met goed herinneringen aangezien dit op zijn  bruiloft werd geserveerd!  Deze crémant is top! Weer een fijne, frisse bubbel gemaakt van de Pinot Blanc druif en nog wat droger dan de vorige van de Hema. Heerlijk en echt een goed alternatief voor champagne.

Martin Zahn is trouwens niet de wijnmaker maar de Benedictijnse monnik met adellijk bloed die eeuwen geleden verantwoordelijk was voor de beste wijngaarden in het plaatsje Ribeauvillé waar deze crémant vandaan komt.

Deze bubbles koop je voor €14,95 bij Lekkerflesjewijn.nl

10. Groot Geluk Brut ‘Methode Cap Classique’

Last but not least, een mousserende wijn uit Zuid-Afrika; Groot Geluk die gemaakt wordt volgens de methode cap classique. Deze Groot Geluk kregen we kado op onze trouwdag. Een passende wijn dus, want het was zeker een dag met groot geluk! We hebben de fles niet op de locatie geopend maar later thuis een keer (buiten de proeverij met vrienden om dus).

In deze mousserende wijn vind je Chardonnay, Pinot Noir en Pinotage. Je ruikt de subtiele brioche en gist die is ontstaan door 18 maanden gisting op fles. Er is een mooie balans tussen wat citrus, een groen appeltje, noten en wat mineraliteit in de nasmaak.

Dit is mijn persoonlijke favoriet! Ik vind het echt een kwalitatief mooie bubbel, helemaal voor deze prijs. Ik zou er zo meer voor betalen.

De fles die wij kregen was gekocht bij de Vughtse wijnkoperij maar ik kon deze Groot Geluk niet in hun webshop vinden. Even verder gezocht en online kun je hem wel vinden voor €11,50 bij Siersma wijnadvies

groot geluk cap classique

Een eervolle vermelding

Domaine La Louviere La Blanquette de Limoux

Tijdens de proeverij proefden we ook nog de Domaine La Louviere La Blanquette de Limoux die vorig jaar in de december wijnbox van Baltazar zat en die een vriend nog in zijn wijnrek had liggen. Ik had deze vorig jaar ook al geproefd en vond het toen al een mooie bubbel voor de feestdagen. Helemaal voor die prijs! Helaas heeft Baltazar de wijn niet meer in zijn assortiment en is deze in Nederland verder niet te verkrijgen. Jammer want het is een topper! Echt een fijne en frisse wijn van de Mauzac en Chenin Blanc druif.

Omdat deze mousserende wijn ook op de foto’s  staat wilde ik ‘m toch wel even noemen.

einde proeverij

De ‘schade’ na een middag bubbels proeven


En wat vind jij van deze budget alternatieven voor champagne? Zit er iets bij wat jou lekker lijkt en wat je wilt gaan proberen? Leuk als je dat laat weten! Of heb je zelf nog een goede tip? Ik hoor het graag! Cheers!! 

Meer bubbels?

Mousserende wijnen passen goed bij de feestdagen maar je kunt ook eens voor een andere gelegenheid iemand eens goed mee verrassen met deze feestelijke wijn. Bijvoorbeeld door het te combineren met een ontbijt! Lees mijn blog over hoe je een champagne ontbijt verzorgt!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast 🙂!

Facebook Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie