Op zoek naar een cadeau voor een wijnliefhebber? Ben jij net als ik soms uren aan het zoeken naar een perfect en origineel cadeau voor een verjaardag, moederdag, housewarming of als leuke attentie? Vaak geef je dan een fles wijn. Maar als je een origineel cadeau voor een wijnliefhebber zoekt spaart dit artikel je een hoop tijd! Lees snel verder want ik heb een lijstje voor je met 14 tips voor het perfecte wijncadeau. Ook handig in deze tijd nu waarbij je niet op bezoek kunt gaan om iemand te feliciteren maar je wel iets wilt doen om iemand in het zonnetje te zetten (voor een verjaardag, jubileum etc.). Gelukkig zijn er genoeg leuke cadeau’s om toe te sturen!

Wijn cadeau tip #1: Online wijnproeverij

Op dit moment is het het helaas niet mogelijk om bij elkaar te komen om samen wijn te ontdekken. Toch is het mogelijk om wijn te proeven met mijn persoonlijke toelichting erbij! Dat kan tijdens een online wijnproeverij. Leuk om te doen met de mensen die je mist zoals vrienden, familie of collega’s.

Goede wijn smaakt beter in goed gezelschap. Maar nóg beter als je het verhaal achter de wijn kent! Net als mijn blogs zijn de wijnproeverijen die ik doe toegankelijk en laagdrempelig. Ik wil er samen met jou en je gezelschap vooral een gezellig (wijn) feestje van maken met leuke en mooie wijnen en waarbij je ook zeker wat opsteekt over wijn.

Zo’n proeverij is ook een origineel cadeau en een mooie verrassing voor een wijnliefhebber! Een leuke manier om een verjaardag of jubileum te vieren.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: wijnproeverij thuis

Handig; het is compleet verzorgd (ik neem alles mee, dus ook glazen, servies etc. en neem alles na afloop weer mee terug) en ik regel alles!

Een proeverij is al mogelijk vanaf 6 personen en kost €35 per persoon. Meer info? Check deze pagina. Je kunt trouwens ook zo’n wijnproeverij cadeau doen. Dat laatste is natuurlijk de beste optie in tijden van Corona, want proeverijen op locatie bij mensen thuis kunnen op dit moment niet plaatsvinden. Met een cadeaubon geef je een proeverij in de toekomst cadeau.

wijnproeverij op afstand

Wijn cadeau tip #2: Wijnboek voor wijnliefhebber

Wijn drinken is leuk maar er meer over te weten komen ook. Als je eenmaal begint met leren kom je steeds weer interessante onderwerpen tegen waar je je verder in kunt verdiepen. Een wijnliefhebber doe je dan ook zeker een plezier met een boek over wijn als cadeau!

Een paar tips voor leuke wijnboeken:

 • Zelf kreeg ik een keer voor mijn verjaardag Wijnkenner word je zo van Ophélie Neiman. Makkelijk te lezen, veel informatie, leuk geschreven. Een originele aanwinst voor de boekenkast, ook om te geven aan iemand die al wijnkenner is!
 • Een ander wijnboek dat leuk is om cadeau te geven is Dat smaakt naar meer van Jan-Willem van der Hek. Ik schreef er eerder een review over!
 • Mij valt op dat veel wijnliefhebbers ook gek zijn op goed eten. Over de combinatie van die twee is een heel mooi en laagdrempelig boek geschreven: De wijn-spijsbijbel van van Victoria Moore. Ken je een wijnliefhebber die ook een smulpaap is? Maak hem of haar dan blij met dit boek!
 • Een leuk wijnboek voor de wijnliefhebber van elk kennisniveau die visueel is ingesteld, is Wine Folly van Madeline Puckette. De vormgeving van dit boek is net zo mooi als de infographics die je  die op hun website winefolly.com tegenkomt.
 • Een ander grafisch meesterwerk voor de wat serieuzere wijnliefhebber is de World Atlas of Wine van Hugh Johnson. Samen met Jancis Robinson maakte Hugh Johnson dit boek vol informatie over wijngebieden met gedetailleerde kaarten.
 • Voor de wijnliefhebber die op zoek is naar een naslagwerk vol informatie over ongeveer alles wat met wijn te maken heeft is er het standaardwerk The Oxford Compagnon to Wine van Jancis Robinson. Naar dit boek grijp ik heel regelmatig als bepaalde informatie wat is weggezakt of als ik meer wil weten over een druivenras of wijngebied waar ik nog weinig over weet. Dit is wel echt iets om te geven aan de meer serieuze wijnliefhebber; verwacht geen grappige plaatjes of visueel vuurwerk.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: wijnboek

Wijn cadeau tip #3: Fles champagne of andere bubbels

Een inkopper, maar wijnliefhebbers zijn gek op wijn dus is een fles wijn als cadeau altijd een goed idee! En om het extra feestelijk te maken kun je er ook voor kiezen om eens een fles bubbels te geven. En die mousserende wijnen zijn er voor ieders budget. Je kunt natuurlijk voor champagne gaan maar dan moet je wel aan minstens €30 denken. Heb je wat minder te besteden, dan zijn er genoeg andere heerlijke en feestelijke opties.

Inspiratie nodig? In mijn webshop heb ik een paar prachtige en feestelijke opties beschikbaar! Wat dacht je van deze:

Cava Wijn van Esther

Wijn cadeau tip #4: Een fles wijn met gepersonaliseerd etiket

Zoals ik bij de vorige tip al aangaf een fles wijn is altijd goed, maar een zelf gemaakt, gepersonaliseerd etiket maakt het helemaal af en het is heel origineel! Dus je koopt gewoon een fles wijn, zoekt een leuke foto en je maakt zo een etiket op de computer. Je hebt er niet eens een fancy Photoshop programma voor nodig. Ik doe het zelf gewoon in Word of Paint.

Ik heb het bijvoorbeeld eens als een kraamcadeau gegeven aan vriendinnen. Na 9 maanden niet drinken, mag het dan eindelijk weer! Wijn! Wel een bijzondere fles, want op de fles wijn had ik dan een label geplakt met een foto van de baby.  Leuk toch?

Hieronder zie je een foto van een fles wijn die ik zelf cadeau kreeg toen ik ging samenwonen (al weer heel wat jaar geleden intussen). Eigenlijk bijna te leuk om de fles te openen 😉 Kosten? Ligt aan de wijn die je uitkiest! Je hebt het helemaal zelf in de hand. Het etiket kost je verder niks. Stuur je het zelf op, dan heb je nog wel een doosje nodig en kost het je zo’n €7,25 om het doosje te verzenden.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: wijnetiket op fles

Wijn cadeau tip #5: Persoonlijk wijnglas

Weer een wijncadeau met een persoonlijke noot; een wijnglas met opdruk. Graveren kan ik niet, dus dit wijncadeau heb ik besteld. Ik deed dat hier. Mijn opa, ook een (vooral rode) wijnliefhebber vond het geweldig. Kosten voor zo’n origineel glas? Tussen de €12,95 en €21,95.

Wijn cadeau tip #6: Bedrukt wijnkistje

Dit is iets soortgelijks als het wijnglas met een opdruk. Ook een wijnkistje met eigen gekozen bedrukking is leuk om te geven. Het is tevens een originele manier om een fles wijn cadeau te geven. Ik liet het een keer  hier doen. Ook dit wijncadeau heb ik een keer aan mijn opa gegeven. Je bent zo’n €10,- kwijt (excl. verzendkosten).

Intussen heb ik in mijn wijnwebshop Wijn van Esther ook een tof wijnkistje met opdruk!  Een super leuke manier om je wijn te verpakken. Het wijnkistje vind je hier.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: wijnkistje

 

Wijn cadeau tip #7: WijnSpijs wandeling

Zo’n WijnSpijs wandeling is nou echt iets voor de wijnliefhebber! Een stad al wandelend ontdekken in combinatie met het proeven van allerlei lekkere wijnen en hapjes. Dat is toch een super invulling van het weekend? En zeker ook een geslaagd cadeau voor een wijnliefhebber! Koop meteen 2 kaartjes, dan kun je zelf gezellig mee 😉 Een kaartje is rond de €55,- voor 1 persoon. Daarvoor krijg je bij 6 restaurants een glas wijn en een bijpassend gerecht.

Op dit moment zijn er natuurlijk geen wandelingen maar je zou kaartjes kunnen kopen voor later dit jaar (bijvoorbeeld in het najaar) of kunnen gaan voor een cadeaubon.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: WijnSpijs
Dit is een van de wijn spijs combinaties tijdens de Wijnspijs wandeling in Amsterdam-West waar ik zelf een keer aan mee heb gedaan!

Wijn cadeau tip #8: Wijnabonnement 

Ook hartstikke leuk om cadeau te geven. Kies bijvoorbeeld voor een wijnabonnement van Baltazar of Tasteclub. Een proefbox is ook een optie. Zo kan er thuis kennis gemaakt worden met allerlei unieke wijnen in een wijnpakket. Over welk abonnement het best bij je (of degene aan wie je het geeft) past kun je het beste het artikel Wijnabonnement review en advies: 3x wijnabonnementen voor jou! lezen. Een wijnliefhebber maak je hier gegarandeerd blij mee.

De kosten zijn verschillend. Kijk voor de juiste prijs op de sites van desbetreffende wijnabonnementen.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: Wijnabonnement

Cadeautip #9: Wijn langer bewaren met Vacu Vin

Een wijnliefhebber proeft graag. En misschien de ene dag een witte wijn, de andere dag een rode wijn. Normaal gesproken kan dat bijna niet omdat je wijn maar een beperkt aantal dagen kunt bewaren. Zonde om dan twee wijnen open te hebben, aangezien je dan waarschijnlijk ook een deel van de wijn weg zult moeten gooien. Maar met de Vacu Vin kun je de houdbaarheid van de wijn een aantal dagen vergroten. Langer genieten van wijn: een perfect cadeau voor een wijnliefhebber!

Bij mij thuis gaat er altijd zo’n dop op zodra de kurk er af is (of de schroefdop). Voor maar €14,21 heb je het pompje en 4 Vacu Vin doppen.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: Vacu Vin

Wijn cadeau tip #10: Wijn nog langer bewaren met de Coravin

In de tip hierboven noemde ik hem al even: de Coravin. Dat is een bewaarsysteem, waardoor je de wijn langer kunt bewaren zonder dat de kwaliteit van de wijn achteruit gaat. Dat kan doordat de Coravin met een naald door de kurk heen prikt en de uitgeschonken wijn vervangt door argongas. Dit gas legt een beschermd laagje over de in de fles achtergebleven wijn, waardoor deze niet door zuurstofcontact wordt aangetast en in perfecte conditie blijft. Super handig, bijvoorbeeld als je maar een klein beetje uit een heel bijzondere fles wilt proeven of wanneer je bezoek ontvangt en uit verschillende flessen wilt laten proeven.

De Coravin is er in prachtige vernieuwde designs:

Zeker niet het goedkoopste cadeau maar absoluut iets waarmee je de echte wijnliefhebber heel gelukkig mee maakt! Je kunt het natuurlijk ook samen met een aantal mensen geven, zoals binnen de familie of met een groep collega’s. Wil je meer lezen over het gebruik van het Coravin bewaarsysteem? Lees dan deze blog.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: Coravin

Wijn cadeau tip #11: Wijn tijdschrift (abonnement)

Een wijnliefhebber drinkt niet alleen graag wijn, maar vind er over lezen ook al heel leuk. Zo ben ik zelf lid geweest van Winelife, maar je hebt ook nog het tijdschrift Perswijn.

Kosten?
– 1 nummer van Perswijn  is €7,95, een proefabonnement €24,50 (voor 3 nummers).
– 1 nummer van Winelife is €6,50, 3 nummers €15,- (op dit moment geldt er een korting van 30%)

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: Wijntijdschrift

Wijn cadeau tip #12: Wijn t-shirt

”Great minds drink wine”, “In wine we trust”, ”Save water, drink wine” Leuke wijnquotes toch? En hoe leuk is een t-shirt waarop zo’n wijnquote staat? Super leuk! En in mijn zoektocht naar zo’n wijnshirt kwam ik een toffe tegen met ”Wine, always a good idea”. Die vind ik zo leuk dat ik het shirt nu ook toegevoegd heb aan de webshop.

Kosten voor zo’n wijnshirt? €17,95 excl. verzendkosten.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: Wijn shirt

Wijn cadeau tip #13: Een wijn giftbox

Een fles wijn zal bij een wijnliefhebber sowieso vast goed in de smaak vallen, maar een geschenkdoos met bijzondere wijnen is net een tikkie specialer. Bijvoorbeeld de giftbox met 3 wijnen uit de Matsu serie die ik onlangs toegestuurd kreeg en mocht uitproberen.

Deze trilogie vertaalt het verhaal van 3 generaties wijnmakers. Elke wijn staat voor een generatie. Zo is de El Picaro een jonge rode wijn die 3 maanden houtrijping gehad heeft. El Recio heeft 14 maanden houtrijping gehad en El Viejo (die beperkt wordt geproduceerd) is gemaakt van druiven van 80 tot 100 jaar oude wijnstokken en heeft 18 maanden houtrijping gehad. De wijnen zijn alle 3 van 100% Tempranillo gemaakt maar zijn verder heel verschillend.

Deze geschenkdoos kost €49,95. Voor meer info over deze en andere wijnen, check de website.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: wijn giftbox

Wijn cadeau tip #14: Adopteer een wijnrank

Wijntuinen biedt een supergaaf cadeau voor de wijnliefhebber: een jaar lang een Nederlandse en op biologische wijze geteelde wijnrank adopteren! Tijdens dit jaar wordt de adoptant meegenomen in het complete wijnmaakproces en kan hij/zij samen met een vriend of vriendin deelnemen aan diverse wijnbelevingen (die in het adoptie-pakket zitten. Zo bevat het tickets voor de Nederlandse wijnfeesten in Groesbeek, een wijnwandeling over de wijngaard met een afsluitend glas wijn en een middag meeplukken op de wijnhoeve om te ervaren hoe het leven als wijnboer nu eigenlijk écht is (of voorgaande door gaat ivm Corona lijkt me sterk). Het adoptiejaar wordt afgesloten met de ontvangst van twee flessen wijn van de eigen wijnrank waarmee het echte genieten echt kan beginnen.

Wat betreft de cadeaubox zijn er 4 varianten waaruit je kunt kiezen. De inhoud van de cadeaubox en de wijnbelevingen zijn bij alle varianten hetzelfde. Het verschil zit in de wijnen en etiketten. Kosten: €94,- en te bestellen via de website van Wijntuinen (www.wijntuinen.nl).

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: adopteer wijnrank

Dit was mijn lijstje met 14 tips voor toffe wijncadeaus! Heb jij nog andere leuke ideeën voor een cadeau voor een wijnliefhebber? Laat het hieronder weten, want ik blijf dit lijstje updaten!

Cadeau voor een wijnliefhebber: aan jezelf!

Je geeft natuurlijk graag iets moois weg. Hopelijk kan je iets met mijn tips en maak je een wijnliefhebber blij. Maar je kan jezelf ook een cadeau geven: abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang updates over wijn, wijnevenementen, proeverijen en meer!

In dit artikel zijn een aantal affiliate links opgenomen

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: Ahr & Mittelrhein in Duitsland. Cheers!

Deel met vrienden
 • 262
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
  263
  Shares

4 Comments

 1. Kiki Wals 10 januari 2018 at 11:52

  Je idee om een persoonlijk wijnglas te kopen spreekt me aan! Mijn man verzamelt wijn, en hij is binnenkort jarig. Ik koop hem een flesje Spaanse wijn en zo’n glas. Hopelijk vindt hij zo’n cadeau leuk!

  1. Esther 10 januari 2018 at 12:42

   Leuk om te horen Kiki! Denk dat je man het wel leuk zal vinden 🙂

 2. Nicolaas 12 februari 2018 at 13:59

  Bedankt voor het artikel. Toevallig heb ik zelf voor kerst het boek gekregen. Erg leuk boek om te lezen.

  1. Esther 12 februari 2018 at 16:25

   Leuk om te horen Nicolaas 🙂