Cadeau voor een wijnliefhebber! 15x toffe tips! (succes gegarandeerd)

Ben je op zoek naar het perfecte cadeau voor een wijnliefhebber? Bijvoorbeeld voor Valentijnsdag, een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid? Als je een origineel cadeau voor een wijnliefhebber zoekt spaart dit artikel je een hoop tijd. Lees snel verder want ik heb een lijst voor je met 15 tips voor het perfecte wijncadeau. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wijnboek of een gepersonaliseerd wijncadeau?

Wijn cadeau tip #1: Wijnboek voor de wijnliefhebber

Wijn drinken is leuk maar er meer over te weten komen ook. Als je eenmaal begint met leren kom je steeds weer interessante onderwerpen tegen waar je je verder in kunt verdiepen. Een wijnliefhebber doe je dan ook zeker een plezier met een boek over wijn als cadeau!

Een paar tips voor leuke wijnboeken:

  • Zelf kreeg ik een keer voor mijn verjaardag Wijnkenner word je zo van Ophélie Neiman. Makkelijk te lezen, veel informatie, leuk geschreven. Een originele aanwinst voor de boekenkast, ook om te geven aan iemand die al wijnkenner is!
  • Een ander wijnboek dat leuk is om cadeau te geven is Dat smaakt naar meer van Jan-Willem van der Hek. Ik schreef er eerder een review over!
  • Mij valt op dat veel wijnliefhebbers ook gek zijn op goed eten. Over de combinatie van die twee is een heel mooi en laagdrempelig boek geschreven: De wijn-spijsbijbel van van Victoria Moore. Ken je een wijnliefhebber die ook een smulpaap is? Maak hem of haar dan blij met dit boek!
  • Een practisch boek is Proeven als een Pro. Het boek is geschreven door de Nederlandse Master of Wine Cees van Casteren. Hij neemt je in het boek mee in zes stappen waarmee je kan leren proeven als een pro. Een aanrader voor iedereen die zich wat bewuster wil zijn van wat hij drinkt en op een toegankelijke manier wilt leren hoe je precies proeft.
  • Een leuk wijnboek voor de wijnliefhebber van elk kennisniveau die visueel is ingesteld, is Wine Folly van Madeline Puckette. De vormgeving van dit boek is net zo mooi als de infographics die je  die op hun website winefolly.com tegenkomt.
  • Een ander grafisch meesterwerk voor de wat serieuzere wijnliefhebber is de World Atlas of Wine van Hugh Johnson. Samen met Jancis Robinson maakte Hugh Johnson dit boek vol informatie over wijngebieden met gedetailleerde kaarten.
  • Voor de wijnliefhebber die op zoek is naar een naslagwerk vol informatie over ongeveer alles wat met wijn te maken heeft is er het standaardwerk The Oxford Compagnon to Wine van Jancis Robinson. Naar dit boek grijp ik heel regelmatig als bepaalde informatie wat is weggezakt of als ik meer wil weten over een druivenras of wijngebied waar ik nog weinig over weet. Dit is wel echt iets om te geven aan de meer serieuze wijnliefhebber; verwacht geen grappige plaatjes of visueel vuurwerk.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: wijnboek

Wijn cadeau tip #2: Fles champagne of andere bubbels

Een inkopper, maar wijnliefhebbers zijn gek op wijn. Een fles wijn als cadeau is dus altijd een goed idee! Om het extra feestelijk te maken kun je er voor kiezen om een fles bubbels te geven. Mousserende wijnen zijn er voor elk budget. Je kunt voor champagne gaan maar dan moet je wel aan minstens €30 denken. Heb je wat minder te besteden, dan zijn er genoeg andere heerlijke en feestelijke opties, zoals o.a. cava, crémant en sekt.

Vind je 1 fles niet genoeg of heb je meer budget? Dan kun je er ook een wijnpakket maken. Leuk om er bijvoorbeeld ook een aromawiel en scorekaarten (proefformulieren) bij te geven. Dan kan de ontvanger er een heuse wijnproeverij van maken thuis.

Wijn cadeau tip #3: Een fles wijn met gepersonaliseerd etiket

Zoals ik bij de vorige tip al aangaf is een fles wijn is altijd goed, maar een zelf gemaakt, gepersonaliseerd etiket maakt het helemaal af en het is heel origineel! Dus je koopt gewoon een fles wijn, zoekt een leuke foto en je maakt zo een etiket op de computer. Je hebt er niet eens een fancy Photoshop programma voor nodig. Ik doe het zelf gewoon in Word of Paint.

Ik heb het bijvoorbeeld eens als een kraamcadeau gegeven aan vriendinnen. Na 9 maanden niet drinken mag het dan eindelijk weer! Wel een bijzondere fles, want op de fles wijn plakte ik een label met een foto van de baby.

Hieronder zie je een foto van een fles wijn die ik zelf cadeau kreeg toen ik ging samenwonen (al weer heel wat jaar geleden intussen). Eigenlijk bijna te leuk om de fles te openen. Kosten? Ligt aan de wijn die je uitkiest! Je hebt het helemaal zelf in de hand. Het etiket kost je verder niks. Stuur je het zelf op, dan heb je nog wel een doosje nodig en kost het je zo’n €7,25 om het doosje te verzenden.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: wijnetiket op fles

Wijn cadeau tip #4: Persoonlijk wijnglas

Nog een tip om je wijncadeau persoonlijk te maken: een wijnglas met opdruk. Graveren kan ik niet, dus dit wijncadeau heb ik besteld. Ik deed dat hier. Mijn opa, die vooral gek was op rode wijn vond het geweldig. Kosten voor zo’n origineel glas? Tussen de €12,95 en €21,95.

Wijn cadeau tip #5: Bedrukt wijnkistje

Ook een wijnkistje met eigen gekozen bedrukking is leuk om te geven. Het is ook een originele manier om een fles wijn cadeau te geven. Ik liet het een keer  hier doen. Ook dit wijncadeau heb ik een keer aan mijn opa gegeven. Je bent zo’n €10,- kwijt (excl. verzendkosten).

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: wijnkistje

 

Wijn cadeau tip #6: WijnSpijs wandeling

Zo’n WijnSpijs wandeling is nou echt iets voor de wijnliefhebber! Een stad al wandelend ontdekken in combinatie met het proeven van allerlei lekkere wijnen en hapjes. Dat is toch een super invulling van het weekend? Ik heb op deze manier al een hoop Nederlandse steden ontdekt. Voor een wijnliefhebber is het zeker een geslaagd cadeau omdat je in verschillende restaurants komt, waar hapjes worden geserveerd die passen bij de wijn. Je leert dus niet alleen iets over de wijn, ook over het combineren van wijn en spijs. Koop meteen 2 kaartjes, dan kun je zelf gezellig mee! Een kaartje is rond de €69,- voor 1 persoon. Daarvoor krijg je bij 6 restaurants een glas wijn en een bijpassend gerecht.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: WijnSpijs

Dit is een van de wijn spijs combinaties tijdens de Wijnspijs wandeling in Amsterdam-West waar ik zelf een keer aan mee heb gedaan!

Wijn cadeau tip #7: Wijnabonnement 

Dit is een cadeau waar je favoriete wijnliefhebber heel lang plezier van kan hebben. Met een wijnabonnement krijg je namelijk elke maand andere wijn thuisbezorgd. Door de populariteit van wijnabonnementen is er inmiddels veel te kiezen: kies bijvoorbeeld voor een wijnabonnement van Baltazar of Tasteclub. Een proefbox is ook een optie. Zo kan er thuis kennis gemaakt worden met allerlei unieke wijnen in een wijnpakket. Over welk abonnement het best bij je (of degene aan wie je het geeft) past kun je het beste het artikel Wijnabonnement review en advies: 3x wijnabonnementen voor jou! lezen. Een wijnliefhebber maak je hier gegarandeerd blij mee.

De kosten zijn verschillend. Kijk voor de juiste prijs op de sites van betreffende wijnabonnementen.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: Wijnabonnement

Cadeautip #8: Wijn langer bewaren met Vacu Vin

Een wijnliefhebber proeft graag. En misschien de ene dag een witte wijn, de andere dag een rode wijn. Normaal gesproken kan dat bijna niet omdat je wijn maar een beperkt aantal dagen kunt bewaren. Zonde om dan twee wijnen open te hebben, aangezien je dan waarschijnlijk ook een deel van de wijn weg zult moeten gooien. Maar met de Vacu Vin kun je de houdbaarheid van de wijn een aantal dagen verlengen. Langer genieten van wijn: een perfect cadeau voor een wijnliefhebber!

Bij mij thuis gaat er altijd zo’n dop op zodra de kurk er af is (of de schroefdop). Voor ongeveer €14,- heb je het pompje en 2 Vacu Vin doppen.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: Vacu Vin

Wijn cadeau tip #9: Wijn nog langer bewaren met de Coravin

In de tip hierboven noemde ik hem al even: de Coravin. Dat is een bewaarsysteem waarmee je de wijn langer kunt bewaren zonder dat de kwaliteit van de wijn achteruit gaat. Dat kan doordat de Coravin met een naald door de kurk heen prikt en de uitgeschonken wijn vervangt door argongas. Dit gas legt een beschermd laagje over de in de fles achtergebleven wijn, waardoor deze niet door zuurstofcontact wordt aangetast en in perfecte conditie blijft. Super handig, bijvoorbeeld als je maar een klein beetje uit een heel bijzondere fles wilt proeven of wanneer je bezoek ontvangt en uit verschillende flessen wilt laten proeven.

De Coravin is er in verschillende designs. Zo heb je bijvoorbeeld de Timeless Three SL Wine Education Set voor €249,99, de Timeless Six+ (in verschillende kleuren) voor €399,99 maar ook de Pivot voor €129,99. Die laatste is een iets ander systeem en daarom de goedkoopste variant.

Sowieso niet het goedkoopste cadeau maar absoluut iets waarmee je de echte wijnliefhebber heel gelukkig mee maakt! Je kunt het natuurlijk ook samen met een aantal mensen geven, zoals binnen de familie of met een groep collega’s.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: Coravin

Wijn cadeau tip #10: Wijn tijdschrift (abonnement)

Een wijnliefhebber drinkt niet alleen graag wijn, maar vind er over lezen ook al heel leuk. Zo ben ik zelf abonnee geweest van Winelife, dat ik altijd met veel plezier las. Winelife is toegankelijk voor elke wijnliefhebber en je leest over de meest uiteenlopende onderwerpen, als er maar een raakvlak is met wijn.

Er is ook nog het tijdschrift Perswijn, dat vooral geschikt is voor wijnliefhebbers met gevorderde kennis van wijn.

Kosten?
– 1 nummer van Perswijn  is €9,50, een proefabonnement €30,- (voor 3 nummers).
– 3 nummers €15,- en €25,- voor 6 nummers

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: Wijntijdschrift

Wijn cadeau tip #11: Wijn t-shirt

”Great minds drink wine”, “In wine we trust”, ”Save water, drink wine” Leuke wijnquotes toch? En hoe leuk is een t-shirt waarop zo’n wijnquote staat? Super leuk!

Kosten voor zo’n wijnshirt? +/- €17,95 excl. verzendkosten.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: Wijn shirt

Wijn cadeau tip #12: Een wijn giftbox

Een fles wijn zal bij een wijnliefhebber sowieso vast goed in de smaak vallen, maar een geschenkdoos met bijzondere wijnen is net een beetje specialer. Bijvoorbeeld de giftbox met 3 wijnen uit de Matsu serie die ik eens toegestuurd kreeg en mocht uitproberen.

Deze trilogie vertaalt het verhaal van 3 generaties wijnmakers. Elke wijn staat voor een generatie. Zo is de El Picaro een jonge rode wijn die 3 maanden houtrijping gehad heeft. El Recio heeft 14 maanden houtrijping gehad en El Viejo (die beperkt wordt geproduceerd) is gemaakt van druiven van 80 tot 100 jaar oude wijnstokken en heeft 18 maanden houtrijping gehad. De wijnen zijn alle 3 van 100% Tempranillo gemaakt maar zijn verder heel verschillend.

Deze geschenkdoos kost €54,95 en is te koop via Charles.nl. Voor meer info over deze en andere wijnen en giftboxen, check de website.

wijn cadeau voor een wijnliefhebber: wijn giftbox

Wijn cadeau tip #13: Een wijnposter voor aan de muur

Geef iets leuks voor aan de muur! Wat dacht je van de kaart van een mooi wijngebied? Bijvoorbeeld van een gebied waar de persoon waaraan je het geeft mooie herinneringen heeft. Lijkt het je wat? Nadien van Le Club des Vins heeft een mooie selectie wijnkaarten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor o.a. Zuid-Afrika, Frankrijk, Duitsland, Griekenland. Zo’n poster kost rond de €32 excl. verzendkosten.

wijnkaart
foto via https://www.leclubdesvins.nl/

Wijn cadeau tip #14: Een decanteer karaf

Hier kun je een wijnliefhebber ook blij  mee maken. Het is handig voor wat jongere wijnen om wat zuurstof te krijgen, voor oudere wijnen om te zorgen dat er geen sedimenten (bezinksel) in het glas terecht komt maar het is natuurlijk ook een plaatje om naar te kijken.

Je hebt karaffen in allerlei soorten en maten, maar ook in allerlei prijscategorieën. Voor zo’n €15 heb je al een karaf (bijvoorbeeld deze) die prima z’n werk doet en gemaakt is van glas en zelfs vaatwasserbestendig is (al zou ik ‘m zelf toch nooit in de vaatwasser doen). Zoiets is wat ik zelf ook heb.

Wil je echt uitpakken en voor iets gaan wat meer ‘fancy’ is? Kies dan voor een karaf gemaakt van kristalglas. Bijvoorbeeld deze.

decanteerkaraf wijn

Wijn cadeau tip #15: Mooie wijnglazen

Mooie wijnglazen staan ook hoog op mijn eigen lijstje, want waar we thuis normaal uit drinken zijn die wijnglazen die je een paar jaar geleden bij de Albert Heijn via een spaaractie kon kopen. Volgens mij heeft half Nederland die wel in de kast staan 😉 Helemaal niks mis mee!

Van die mooie wijnglazen zijn best prijzig, dus juist goed om cadeau te vragen of dus te geven (als je dit lijstje leest om inspiratie op te doen voor een cadeau om te geven)

Wij hebben zelf 2 speciale champagne glazen (die we soms ook voor wit gebruiken) van Riedel Veritas die we ook een keer als cadeau hebben gekregen. Drinkt echt fijn! En maakt het ook helemaal af, een mooi glas bij mooie feestelijke bubbles. Ook van de Zalto wijnglazen zijn we fan! Gabriel Glass glazen (Gold edition) zijn mijn favoriet!

wijnglazen

Dit was mijn lijstje met 15 tips voor toffe wijncadeaus! Heb jij nog andere leuke ideeën voor een cadeau voor een wijnliefhebber? Laat het hieronder weten, want ik blijf dit lijstje updaten!

Cadeau voor een wijnliefhebber: aan jezelf!

Je geeft natuurlijk graag iets moois weg. Hopelijk kan je iets met mijn tips en maak je een wijnliefhebber blij. Maar je kan jezelf ook een cadeau geven: abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang updates over wijn, wijnevenementen, proeverijen en meer!

In dit artikel zijn een aantal affiliate links opgenomen (zie disclaimer voor meer info)

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

4 gedachten over “Cadeau voor een wijnliefhebber! 15x toffe tips! (succes gegarandeerd)”

  1. Je idee om een persoonlijk wijnglas te kopen spreekt me aan! Mijn man verzamelt wijn, en hij is binnenkort jarig. Ik koop hem een flesje Spaanse wijn en zo’n glas. Hopelijk vindt hij zo’n cadeau leuk!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
%d bloggers liken dit: