Culinair feestje bij Landgoed Carelshaven in Twente

Landgoed hotel & restaurant Carelshaven in Delden heeft een heleboel redenen voor een feestje vandaar dat er een aantal weken geleden een speciale perslunch met uitgebreide rondleiding op het programma stond. Daar wilde ik wel bij zijn! Op naar het oosten dus om zo te ervaren wat Twente op culinair en gastvrij gebied te bieden heeft!

Carelshaven in het nieuw

Carelshaven is gevestigd is op het landgoed Twickel in Delden in Twente. Het gebouw heeft een aardige historie want het werd al in 1772 gebouwd als herberg. Toen lag het nog bij een kleine haven! En veel reizigers op de Twickelervaart maakten voor de nacht gebruik van die herberg.

Decennia lang was de familie Kluvers (6 generaties lang) exploitant van het hotel. In 2013 kwam hieraan een einde door gebrek aan opvolging. Na renovatie van het gebouw werd de horecagelegenheid in augustus 2014 onder nieuwe eigenaren heropend en wel door Alco en Evelyn van Berkel.

Zij hebben keihard gewerkt om het prachtige historische gebouw te renoveren en de inrichting en buitenruimten te verfraaien. De 21 hotelkamers zijn verbouwd en  het interieur van het restaurant en diverse andere ruimten zijn gerestyled, met als resultaat een frisse moderne uitstraling die recht doet aan het historische gebouw.

wijnkelder Carelshaven

Voordat de perslunch begint krijgen we een uitgebreide rondleiding, in en rondom het gebouw. We dalen zelfs af naar de wijnkelder! Die is niet heel groot, maar het is echt een gave plek. Bijvoorbeeld voor een aperitief voorafgaand aan een evenement of voor masterclasses die ze hier ook wel eens organiseren.

Als we alles hebben gezien, vertrekken we met bijzonder vervoer (een oude Rolls royce en een antieke brandweerwagen (maar wel met een biertap waar in de moestuin nog Twentse biertjes uit getapt worden!) naar de moestuin die vlakbij het landgoed gelegen is. Het idee is om uit deze ”eerlijke” tuin meer en meer ingrediënten te halen. Er wordt op dit moment nog gewerkt aan een zaai-en oogstplan om hier voor te zorgen.  Work in progress dus nog maar met veel potentie.

oesters bij Carelshaven

champagne Carelshaven cuvee

Restaurant op topniveau & lancering Carelshaven Cuvée

Dan is het tijd voor de lunch!

In het restaurant onder leiding van chef de cuisine Daniël Nijkamp wordt met de seizoenen mee gekookt en staan producten uit de regio centraal. Met een ligging op het prachtige landgoed Twickel liggen de mooie ingrediënten immers voor het oprapen zoals we al zagen in de moestuin eerder op de dag.

Restaurant Carelshaven is verder opgenomen in de gidsen Lekker500, Grootspraak en ook Michelin. Mooie vermeldingen!

Na het aperitief van champagne (een speciale Carelshaven Cuvée) en wat amuses is het tijd om de kunsten van de chef en zijn team zelf te ervaren en aan tafel te gaan. In het restaurant zorgt maître-sommelier Debbie Kupers dat onze glazen goed gevuld worden met mooie wijnen. Bijzonder is daarbij een wijn uit Twente zelf! Een echte primeur die dag, want tijdens de lunch wordt de nieuwe Carelshaven Cuvée gelanceerd, een witte wijn op basis van de Johanniter-druif. De druiven hebben 24 uur schilweking gehad wat resulteert in een aromatische wijn met een volle smaak en frisse zuren. De Carelshaven Cuvée is in een beperkte oplage van 800 flessen gemaakt op de nabijgelegen Wijngaard Hof van Twente en als wij deze in ons glas krijgen is de wijn pas een week daarvoor gebotteld.

Toch gaaf als je als restaurant gewoon je eigen wijn hebt!

Twente wijn Carelshaven
Fotocredit: Corina van Manen

Mooie wijn spijs combinaties!

De Twentse wijn serveert Debbie bij het voorgerecht van gepekelde en gerookte zalm met asperge (mousse), foelie  rogge, citroen, dille en peterselie. Een verrukkelijk hoofdgerecht waarbij de frisse wijn (smaken/geur van groen fruit, kruiden) goed past. Naast frisheid heeft de wijn ook iets romigs waardoor het perfect samen gaat met de zalm.

Het is het aspergeseizoen, dus dat vinden we ook terug in het volgende (tussen) gerecht: asperges met een vinaigrette van passievrucht, hollandaise saus en een 64 graden ei. Daarbij de Pinot Grigio “Soll” 2017 van Kellerei Kaltern uit de Alto Adige (een geweldig mooi wijngebied in Italië waar ik vorig jaar nog was. Check de blog: Wijnreis naar de Alto Adige: 5x highlights!) Een wijn met (deels) hout-en sur lie (op het gist) rijping maar toch ook fris. Ook weer een hele mooie wijn spijs combinatie! Zelfs over de asperges ben ik enthousiast. En dat is een groot compliment, want ik ben in tegenstelling tot velen, geen hele groot fan van dit witte goud.

Dan door naar het hoofdgerecht van lam met aubergine, gerookte knoflook en groene kruiden waarbij we overschakelen naar rode wijn; Chateau Ramafort Médoc, een Cru Bourgeois 2010 (Cabernet Sauvignon/Merlot). Een klassieke keuze bij dit vlees die Debbie karaffeerde om de wijn wat lucht te geven.

Tot slot eindigt dit culinaire feestje met het dessert van rabarber, karnemelk, szechuanpeper en kwark met de  Béres “Magita” Tokaj, een dessertwijn van Furmint uit 2014. Doordat de wijn ook iets van zuren heeft vind ik het een fijne wijn die niet al te zoet is maar nog steeds goed samengaat met het dessert.

voorgerecht Carelshaven

hoofdgerecht Carelshaven

dessert bij Carelshaven

En het feest gaat door…

Wat een toplunch! Ze kunnen er zeker ook wat van in Twente!

En er zijn zoals ik al eerder noemde, een heleboel redenen voor Carelshaven om een feestje te vieren. Zo is Carelshaven intussen ook toegetreden tot zowel JRE-Nederland en QL Hotels & Restaurants (JRE-Nederland is de vereniging van jonge chefs en restaurateurs binnen de topgastronomie, QL Hotels & Restaurants bestaat uit een collectie van onafhankelijke kleinschalige kwaliteitshotels in Europa.).

Met de toetreding tot maar liefst twee gastronomische verenigingen in het hogere segment van de horeca bevestigen eigenaren Evelyn en Alco van Berkel de ingeslagen weg om Carelshaven terug te krijgen op de culinaire kaart. Na wat wij hebben mogen zien en proeven tijdens de persdag, geloof ik dat dit zeker gaat lukken!

Voor mij is het na de lunch nog niet voorbij. Ik mag nog even blijven in deze mooie omgeving, want bij Carelshaven kun je niet alleen goed eten en genieten van mooie wijnen, je kunt er ook overnachten. Wij slapen hier een nachtje in een van de gerenoveerde kamers en vertrekken na een uitgebreid ontbijt de volgende dag, voldaan weer richting de Randstad.

hotel Carelshaven

Meer info over dit landgoed? Check de website!

Voor de perslunch & overnachting ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging
Fotocredit foto bovenaan artikel: Corina van Manen

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook samen met mij proeven? Dat kan! Check de agenda voor evenementen die er aan komen of boek een Wijntjes met Esther wijnproeverij voor bij je thuis of op werk!

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven