Champagne Deutz diner bij Restaurant Allemansgeest (Voorschoten)

Ik neem je in deze blog even mee terug naar begin september waarin ik op een woensdag aanwezig mocht zijn bij een bijzonder diner bij Restaurant Allemansgeest in Voorschoten.

Op het programma een prachtig 5 gangen diner met bijpassende champagnes, van wijnhuis Deutz uit Aÿ, waarbij alle wijnen steeds toegelicht werden door Philippe Rivet, speciaal overgevlogen uit Frankrijk voor dit speciale diner.

Over Deutz champagne

Eerst even kort wat meer over dit huis. Maison Deutz is opgericht in 1838 in het Franse Aÿ door twee Pruisische immigranten, William Deutz en Pierre-Hubert Geldermann. De twee voormalige wijnhandelaren uit Aix-la-Chapelle bouwden samen het wijnhuis op door verschillende hoogwaardige wijngaarden te kopen.

Vandaag de dag staat het champagnehuis onder leiding van Fabrice Rosset en volgt Deutz, een beleid van duurzame productie en een beperking van het rendement ten behoeve van de best mogelijke kwaliteit. Daarmee komen ze tot een portfolio met 14 verschillende champagnes.

deutz champagne dinner

Wij maakten tijdens het speciale diner kennis met de volgende selectie:

Deutz Brut

De champagne waarmee we werden ontvangen in het zonnetje buiten op het mooie terras aan het water. Deze Brut is een blend van alledrie de druivenrassen die in champagne voorkomen, Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay en zet meteen de toon voor de rest van de avond.

Voor de liefhebber worden er oesters bij geserveerd. Een altijd feestelijke combinatie.

Deutz Vintage 2014

Dan is het het tijd om aan tafel te gaan en krijgen we de tweede Deutz ingeschonken, de Deutz Vintage 2014. Ook deze bestaat uit de 3 druivenrassen zoals bij de Brut maar dan wel allemaal uit het jaar 2014. Verder hebben de blauwe druiven de overhand. 30% is Chardonnay, 65% is Pinot Noir en 5% is Pinot Meunier. Ik ben altijd fan van champagnes waarbij het aandeel blauwe druiven de meerderheid heeft. Ik hou van de wat vollere, complexere smaak die zulke wijnen hebben. Chardonnay geeft een champagne elegantie en frisheid, Pinot Noir en Pinot Noir meer structuur, karakter en fruit.

We proeven dit bij de kalfsfricandeau die echt heel zacht en mals is. Onwijs smaakvol en gaat uitstekend met de 2014.

Deutz Hommage à William Deutz Cuvée la Côte Glacière 2015

Ik zal het meteen verklappen, deze Deutz was mijn favoriet! Het is een Blanc de Noirs die uit 100% Pinot Noir bestaat waarvan de druiven van twee specifieke percelen Meurtet (52%) en La Côte Glacière (48%) afkomstig zijn. De champagne is een eerbetoon aan de oprichter en bedenker van deze Blanc de Noirs William Deutz. Helaas heeft hij het resultaat zelf nooit mogen mee maken.

Jammer, want het is echt een feestje deze hommage, zeker ook in samenspel met het eerste tussengerecht van krabsalade met een gel van nectarine en dressing van snijboon en gember.

Deutz Amour de Deutz Blancs 2010

Tijd voor het tweede tussengerecht; gegrilde griet met hazelnoot citrus crème en een vanille beurre-blanc. Daarbij de Deutz Amour de Deutz Blancs 2010, een Blanc de Blancs gemaakt van 100% chardonnay dus. De druiven die worden gebruikt zijn afkomstig uit Avize, le Mesnil-sur-Oger en Villers-Marmery.

Leuk detail, onder de muselet zit een goudkleurige plaquette waarop een engeltje afgebeeld is. Dit is het gouden engeltje dat je ook kunt zien bij dit champagnehuis in Aÿ. De plaquette is voorzien van gaatjes waar een touwtje doorheen geregen is. Waarmee je de plaquette als een ketting zou kunnen dragen. Grappig!

Een mooie elegante frisse mousserende wijn met ook wat complexiteit.

Deutz Rosé Sakura

Bij het hoofdgerecht veranderen we van kleur en krijgen we de Deutz Rosé Sakura in ons glas.

Sakura betekent kersenbloesem in het Japans en deze rosé champagne  is gemaakt ter ere van de jaarlijkse bloei van de Japanse kersenbloesem (Sakura). De bloesemperiode staat voor de schoonheid van de natuur en het leven. De hoofd druif is Pinot Noir, maar er is ook een deel Chardonnay toegevoegd. 80% van de druiven komt van premier of grand cru wijngaarden.

Erbij krijgen we lamsrack met baba ganoush en een saus van kerrie en saffraan. De granaatappel pitjes die er ook bij geserveerd worden, sluiten mooi aan bij het fruit in de rosé. De baba ganoush is wat te stevig/uitgesproken en heeft het gerecht eigenlijk helemaal niet nodig.

Deutz Demi-Sec

Tot slot belanden we bij het dessert; tartelette met perzik, bouillon van Granny Smith en citrus met honing-yoghurt ijs.

Ook daar is een bijpassende champagne bij en wel de Deutz Demi-Sec, gemaakt van Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir.

Ik ben geen zoetekauw, dus voor mij zijn desserts al snel aan de (te) zoete kant. De Demi-Sec viel me alles mee. Ik had het zoeter verwacht en tuurlijk is deze mousserende wijn fruitig maar het is zeker niet over de top. Leuk om ook met deze variant kennis te maken.

Je snapt dit was een zeer geslaagde avond! Deutz liet zien dat het in verschillende vormen een uitstekende maaltijdbegeleider kan zijn en dat champagne niet alleen geschikt is als aperitief of bij een voorgerecht.

En dit restaurant hou ik zeker in gedachten voor als ik nog eens voor een speciale gelegenheid goed uit eten wil gaan!

Benieuwd naar Champagne Deutz? Ik zie op Google dat je voor deze champagnes o.a. terecht kunt bij Gall&Gall, Bovino, Abelswijnen en Grapewine.nl

Ook eens uit eten bij Restaurant Allemansgeest? Check hun website voor meer informatie.

 

Voor dit diner ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven