Champagne proeven bij Bouzy in Den Haag

Soms zijn er van die uitnodigingen waar je geen seconde over na hoeft te denken. Dus toen mijn favoriete wijnbar Bouzy plannen had om een champagne proeverij te organiseren voor bloggers en vroeg of ik er bij wilde zijn, was mijn antwoord natuurlijk direct een volmondig ‘ja’. Dus niet alleen oudjaar maar ook daarvoor stond bij mij al in het teken van champagne. En wat voor champagne!

Waarom deze champagne proeverij?

De heren van wijnbar Bouzy importeren een aantal champagnes voor hun zaak zelf. Werd het champagnegebied voor lange tijd door de grote namen gedomineerd intussen komt daar verandering in. Ook de kleine champagneboeren kunnen steeds vaker eigen champagnes van hun beste wijngaarden produceren. In deze champagnes van hoge kwaliteit herken je een eigen karakter. En dit is wat Martijn en Stefan aanspreekt in deze wijnen. Ze geven een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is in de champagne, ook voor kleinschalige wijnboeren.

Daarnaast is er eigenlijk geen goede reden nodig voor het drinken van champagne. Champagne kan altijd en hoeft echt niet alleen maar bewaard te worden tot het einde van het jaar, dat is zonde! Ik kan me daar helemaal in vinden, zoals je ook in de blog over het maken van een champagne ontbijt kunt lezen.

Tijd om te proeven!

Ik kom graag bij Bouzy en heb ook al wel eens een paar van hun champagnes geproefd. Die zie ik ook op de proeflijst terugkomen samen met nog een aantal anderen. Want wat gaan we precies proeven?

We worden verwelkomt met Pierre Paillard “Les Parcelles” Bouzy Grand Cru gemaakt van 60% pinot noir, 40% chardonnay. Bouzy? Ja Bouzy! Bouzy is een kleine gemeente in de Champagne regio (in het hart van Montagne de Reims) en ook een bekend Grand Cru gebied voor pinot noir en chardonnay. En dat is dus een van de plekken waar Martijn en Stefan hun champagnes vandaan halen en waar de naam van de wijnbar vandaan komt!

Maar terug naar deze eerste champagne van Pierre Paillard, die trouwens vanuit een magnum in ons glas geschonken wordt. Wat een begin! Deze eerste champagne legt de lat meteen torenhoog voor de rest van de wijnen die nog gaan volgen. Deze frisse bubbels hebben precies wat ik lekker vind, die smaak van gist en brioche.

Dan volgen:

  • Doyard “Révolution” Vertus Grand Cru
  • Miniere F&R “Brut Zéro” Hermonville 
  • André Robert “Les Jardins de Mesnil” Les Mesnil Grand Cru
  • Vouette et Sorbée “Fidèle” Buxières-sur-Arce 2014
  • Doyard Blanc de Blancs “Clos de l’Abbaye Vertus 1er Cru 2011
  • Pierre Paillard “La Grande Récolte”Bouzy Grand Cru 2006

Stuk voor stuk echt fantastisch, helemaal met de enthousiaste verhalen die Martijn en Stefan er bij vertellen. We worden echt verwend!

Alle champagnes hebben een lage tot zelfs geen dosage gehad. Tot 12 gram suiker per liter mag een champagne ‘brut’ genoemd worden. Minder dan 6 gram? Dan heb je met een ‘extra brut’ te maken. De André Robert “Les Jardins de Mesnil” Les Mesnil Grand Cru heeft in dit geval nog de meeste dosage gehad, maar valt met 5,5 gram per liter ook nog in de laatst genoemde categorie. Stuk voor stuk, frisse, droge champagnes dus. Ik hou er van!

De champagnes worden steeds in reguliere glazen geschonken en niet in champagne flutes. Thuis doe ik dat eigenlijk ook altijd. Het voordeel van een flute is vooral dat de bubbeltjes wat langer aanwezig blijven maar het is niet perse het beste glas voor een mousserende wijn. In een wat groter glas komen de aroma’s beter tot hun recht en kun je die zelf ook veel beter ruiken. En ja, de bubbels gaan sneller weg in een groter glas, maar zoals een van de heren van Bouzy het zo mooi verwoordde: ”Fuck the bubble”!
Ofwel, het gaat vooral om de kwaliteit en op basis daarvan wordt een bijpassend glas gekozen, een normaal wijnglas dus!

Ook Leonie van Corknclever was van de partij!

WOW!

Jeetje, dat was echt een fantastische proeverij! Het waren stuk voor stuk toppers en Stefan en Martijn kunnen blij zijn met zulke pareltjes! Als ik dan toch moet kiezen, hoe lastig ook, zijn mijn favorieten de twee champagnes van Pierre Paillard en de Doyard Blanc de Blancs. Ik zou zeggen, ga ook eens champagne proeven bij Bouzy! Oh en hun ‘normale’wijnen zijn trouwens ook te gek 😛  

Over wijnbar (en restaurant) Bouzy

Ik schreef al eerder over wijnbar Bouzy. Het is zo’n leuke plek, met zo’n gezellige, ongedwongen sfeer! Heel relaxed. Je kunt er dus heen voor een goed glas wijn maar ook voor goed eten. Want naast wijnbar is Bouzy ook een restaurant. Check hun site voor verdere informatie.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook,  Twitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En ken je nog iemand waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Voor deze proeverij ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven