Net na Pasen bracht ik een bliksembezoek aan champagnehuis Billecart Salmon in Mareuil-sur-Ay. Supergaaf, dat ik daar een uitnodiging voor kreeg want ik ben tot nu toe nog niet in de Champagne geweest en een bezoek aan die regio staat hoog op mijn lijstje. En nu kon ik dus mooi een voorproefje nemen! En wat voor een!

De trip was een werkbezoek in het kader van het ambassadeurschap van Restaurant Publique in Den Haag. Zij zijn sinds afgelopen november gekozen als ambassadeur van het champagnehuis Billecart Salmon en namen daarmee het stokje over van Restaurant Fred (**) uit Rotterdam.

We vertrokken ‘s ochtends vroeg en reden de volgende ochtend weer terug. Met recht een bliksembezoek dus, maar echt de moeite waard!

Over Billecart Salmon

Dit beroemde champagnehuis is een van de weinige champagnehuizen die nog steeds in familiebezit is. Op dit moment heeft alweer de 7e generatie de leiding. Het familiebedrijf is opgericht in 1818 en de naam is onstaan door het samenvoegen van twee familienamen. In datzelfde jaar als de oprichting trouwde Nicolas François Billecart  met Elisabeth Salmon.

Billecart-Salmon heeft zelf 30 ha wijngaarden, de rest van de benodigde druiven wordt gekocht bij andere  wijnboeren.

Een uitgebreide rondleiding

We zijn er dus kort maar hebben echt een mooi programma! We beginnen met een uitgebreide rondleiding waarbij Patricia, een super enthousiaste dame die duidelijk passie heeft voor haar werk en trots is op haar werkgever,  ons alles zien en vertelt.

We beginnen bij de mooie tuin en nemen daarna een kijkje bij Clos St. Hilaire. Een speciale wijngaard die helemaal ommuurd is en waar in 100% Pinot Noir aangepland staat. Het terroir en de omstandigheden zijn hier bijzonder goed. Van de druiven die hier vandaan  komen worden de top champagnes van Billecart gemaakt. Het is maar een een klein lapje grond dus de opbrengst is laag. Per jaar worden er tussen de 3500-7500 flessen gemaakt en elke fles krijgt een nummer. De regels voor het maken van de Clos St. Hilaire champagnes zijn streng en moeten strict gevolgd worden om tot die topkwaliteit te komen. Vanzelfsprekend worden de druiven hier met de hand geplukt en vertelt Patricia ons dat de druiven na het plukken niet langer dan 30 minuten onderweg mogen zijn naar een ‘pers ruimte’. Vandaar dat de faciliteiten waar het persen en vergisten plaatsvindt, vlakbij te vinden zijn.

Wij nemen daar ook een kijkje. Er zijn enorm veel vaten (rvs en hout), er blijken er in totaal 400 te zijn! De vaten voor de speciale champagnes afkomstig van Clos St. Hilaire is recent een nieuwe ruimte gebouwd, zodat die vaten allemaal bij elkaar liggen.

wijnvaten Clos St. Hilaire

Hierna dalen we af naar de kelders. En in de Champagne zijn dat hele gangenstelsels.  Billecart heeft 2,5-3km aan wijnkelders onder de grond. Gaaf om eens te zien! Ook hier krijgen we meer te zien dan tijdens de reguliere rondleiding. We gaan namelijk ook de gang in waar de flessen liggen die nog handmatig gedraaid worden (remuage). En we hebben geluk, want op het moment dat wij er zijn is er ook daadwerkelijk iemand bezig met het draaien van de flessen. Gaaf om te zien. Bijzonder ook! Deze man doet 60.000 flessen per dag! Kun je het je voorstellen?

‘Gelukkig’ voor hem en zijn twee collega’s wordt het grootste gedeelte van de flessen niet handmatig gedraaid, maar met gyropallettes.

wijnkelders Billecart Salmon

remuage Billecart Salmon

Tijd om te proeven

En dan is het hoog tijd om te proeven. Ook dit doen we niet op een standaard plek. We proeven in een van de privévertrekken van de familie, waar we later ook zullen dineren en waar ook de kamer is waar ik mag overnachten. Maar even terug naar de champagne.  Daar zijn we natuurlijk voor gekomen 😉 Ik heb nog niet eerder iets gedronken van dit champagnehuis dus ik ben erg nieuwsgierig.

We proeven die middag de Extra Brut en de Vintage 2008. Die laatste is nog maar een paar weken geleden gereleased en wij krijgen de kans deze nu ook al te proeven. Lucky us! Ik hou van droge champagnes en geniet echt van beide. Maar de Extra Brut is toch mijn favoriet. Lekker dat strakdroge en dat brioche, notige dat er duidelijk in te proeven is. De Vintage 2008 is ook droog maar net iets fruitiger in vergelijking met de Extra Brut.

Na het proeven nemen we nog even een kijkje bij de wijngaarden die buiten het dorpje gelegen zijn.

champagne proeverij bij champagnehuis Billecart Salmon

wijngaarden Billecart Salmon

Een onvergetelijk diner

Dan is het tijd voor een speciaal diner! Bijzonder omdat we samen met Antoine Roland-Billecart aan tafel zitten. Hij is Deputy General Manager en ook verantwoordelijk voor de export. Daarvoor is hij ook veel op reis. In de spaarzame vrije tijd die hij heeft en tijdens vakantie brengt hij veelal door op zijn boot. Een onderwerp waar hij graag over praat, maar het gaat tijdens het diner natuurlijk vooral over champagne. En bij een diner bij een champagnehuis, drink je bij alle gangen champagne! Ook al bijzonder.

In de keuken kookt chef Benjamin Gilles voor ons en het is duidelijk te merken dat hij in zaken met Michelinsterren heeft gewerkt. Want wat voorbij komt is echt van hoog niveau, super smaakvol en heel mooi opgemaakt en gepresenteerd.

 • Crab, tartaar van coquilles en een emulsie van getoast brood waarbij de Billecart Salmon Cuvée Louis Brut Blanc de Blancs Champagne 2006  (100% Chardonnay) wordt geserveerd. Van dit gerecht ben ik het meest onder de indruk (zie de foto hieronder). Zo’n bijzondere presentatie en zo lekker! Ook de champagne trouwens!
 • Gegrild kalfsvlees met geconfijte Rattes du Touquet (soort aardappel) sabayon en champignons. Hierbij wordt de Champagne Brut Cuvée Nicolas Francois Billecart 2002 (60% Pinot Noir, 40% Chardonnay) ingeschonken. Super mals vlees, echt genieten!
 • Comté kaas met dadelcompote met daarbij de Sous Bois (waarbij het etiket op deze fles van hout is!) geschonken wordt. De Sous Bois (Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay) is lekker fris en romig, wat goed bij de kaas past. Leuke combinatie.
 • Dessert van pistache, grapefruit en bloedsinaasappel. De Cuvée Elisabeth Brut Rosé 2007 (50% Pinot Noir, 50% Chardonnay) maakt het feestje compleet!

Champagne Brut Cuvée Nicolas Francois Billecart 2002

diner bij Billecart Salmon

Cuvee Elisabeth Rose Billart Salmon

Een mooie kennismaking met champagnehuis Billecart Salmon

Je leest het al, we hebben onze tijd meer dan goed benut en op een bijzondere manier uitgebreid kennis kunnen maken met dit  familiebedrijf.  Het bezoek smaakt zeker naar meer, dat bezoek (met meer tijd) naar Champagne moet echt nog eens ingepland worden!

Voor deze trip ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging. Dank daarvoor restaurant Publique en Résidence Wijnen! 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Champagne! Cheers!

Deel met vrienden
 • 110
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  110
  Shares