Chardonnay ontdekken: 7 dingen die je echt moet weten

Chardonnay wijn: je bent er gek op of juist helemaal niet. Maar klopt het beeld van de boterachtige, vette en ronde smaak van Chardonnay eigenlijk wel? Mijn ervaring is dat er juist een enorme diversiteit is in de wijn die van dit druivenras worden gemaakt. Chardonnay behoort niet voor niets tot de top van de meest gedronken droge witte wijn die je in vrijwel elk restaurant op de wijnkaart kan vinden. Het is bij dit druivenras niet zo zwart-wit als vaak wordt gedacht! Daarom: een nieuwe kennismaking met Chardonnay wijn in 7 feiten.

#1: Chardonnay wijn smaakt niet altijd naar boter en vanille

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen en de vraag uit de inleiding te beantwoorden: NEE! Het typische beeld van de ronde Chardonnay wijn met veel vanille en boter niet helemaal correct. Natuurlijk, iedereen kent de Amerikaanse boterachtige versie van deze wijn. Maar het gekke is dat de smaak van de Chardonnay druif in de basis helemaal niet zo uitgesproken is. In de kern is Chardonnay zelfs vrij neutraal. De werkwijze en visie van de wijnmaker en het klimaat waarin de druiven groeien hebben enorme invloed op de uiteindelijke smaak. En dat geldt dus ook voor de veel gestelde vraag of  Chardonnay een droge of zoete witte wijn is.

Veel van de smaken waar je Chardonnay van kent komen dus niet per se van de Chardonnay druif zelf. De boterachtige smaak komt door de zogenaamde malolactische gisting. Dat is een tweede vergistingsproces waarbij de wat scherpe zuren worden omgezet in zachtere melkzuren. De vanillesmaak die veel Chardonnay kenmerkt is afkomstig van rijping van de wijn op eikenhout.

Chardonnay wijn unoaked droog
Chardonnay wijn unoaked (dus zonder houtlagering)

#2: Chardonnay wijn heeft niet altijd op hout gelegen

Een beetje in het verlengde van het vorige punt: een ander vooroordeel over Chardonnay is dat deze wijn altijd op hout heeft gelegen. Nu is het inderdaad zo dat Chardonnay heel goed samengaat met hout (check bijvoorbeeld de Wente Chardonnay in mijn webshop). Maar Chardonnay en hout gaan zeker niet vanzelfsprekend samen. Er zijn ook versies verkrijgbaar die geen houtlagering hebben gehad maar in plaats daarvan in roestvrijstalen vaten zijn vergist. Franse Chardonnay heeft vaak wat milder hout dan Amerikaanse.

#3: Je proeft het klimaat in Chardonnay

De Chardonnay druif is enorm gevoelig voor het klimaat waarin hij groeit. In koelere wijngebieden komen tref je vaak wijnen aan met wat meer zuur, citrus en een lichtere smaak en ook met wat meer subtiel fruit. Warmere streken bieden de mogelijkheid om wijn te produceren met heel rijke smaken. Wil je dus eens iets anders dan een tonnetje ronde Chardonnay wijn? Kies dan voor een koele regio. Bijvoorbeeld een Chablis, een Chardonnay uit Oostenrijk of Oregon of Sonoma in de VS. Of wat dacht je van een Italiaanse Chardonnay uit de Piemonte regio? Maar probeer vooral uit en vraag je lokale wijnhandel of het restaurant dat je bezoekt naar wat ze in huis hebben!

Spaanse Chardonnay wijn
Spaanse Chardonnay wijn

#4: Partydruif! Geen champagne zonder Chardonnay

Drink je graag champagne? Of hou je meer van crémant? Dan heb je alle reden om ook van Chardonnay te houden! Chardonnay is namelijk één van de drie druiven waarmee champagne gemaakt mag worden. De andere druiven zijn Pinot Noir en Pinot Meunier. Er zijn zelfs champagnes, de zogenaamde blanc de blanc, die voor 100% gemaakt zijn van de Chardonnay druif. Ook andere bekende bubbels zoals crémant en franciacorta vertrouwen voor hun smaak op de Chardonnay. Een echte partydruif dus!

#5: Chardonnay wijn drink je het best iets gekoeld

Om Chardonnay goed tot zijn recht te laten komen is het goed om de wijn iets terug te koelen voordat je hem proeft. Er is wel een verschil tussen de varianten die op eikenhouten vaten hebben gelegen en degenen die dat niet hebben. Chardonnay zonder hout drink je bij voorkeur iets koeler (ongeveer 9 graden) dan met hout (ongeveer 12 graden). Een houtgelagerde Chardonnay die je te koud proeft komt wat betreft smaak en geur niet voldoende tot zijn recht: zonde!

Het glaswerk is ook iets om wat aandacht aan de te geven! Het maakt nogal uit in welk glas je je Chardonnay drinkt. Zeker een Chardonnay die de nodige houtrijping heeft gehad komt het best tot zijn recht in een wat breder glas. Een mooi voorbeeld van geschikte glazen zijn de dunne Chardonnay glazen van Riedel. Het is erg leuk om eens een Chardonnay te proeven in een gewoon witte wijnglas en een glas dat specifiek geschikt is voor de wijn die je proeft. Ik weet bijna zeker dat je het verschil zult proeven!

#6: Chardonnay is geliefd én gehaat

In heel veel restaurants en cafés in Nederland zul je Chardonnay op de wijnkaart terugvinden. Het is een druif die iedereen wel kent en waar veel mensen gek op zijn. Maar onomstreden is de druif niet. In de VS, en dan vooral in Californië, gingen wijnmakers in de jaren ’80 en ’90 helemaal los bij het gebruik van eikenhout in hun Chardonnay. Hiermee creëerden ze echte ‘boterbommen’. Hiermee bereikten ze groot commercieel succes maar veel wijnliefhebbers konden deze wijnen absoluut niet waarderen. Ze bedachten er zelfs een speciale term voor: ABC ofwel Anything But Chardonnay.

Amerikaanse Chardonnay wijn
Amerikaanse Chardonnay wijn (deze is heerlijk!)

Een andere reden waarom Chardonnay een tijdlang niet erg populair was heeft te maken met het gemak waarmee de druif is te verbouwen. De druif groeit heel goed op verschillende plaatsen in de wereld. Omdat er voor Chardonnay ook een grote markt te vinden is, kozen veel wijnmakers er voor om hun lokale druiven in te wisselen voor Chardonnay. Hierdoor was sprake van verdringing en weinig lokale eigenheid. Chardonnay kwam daardoor symbool te staan voor globalisering in de wijnwereld, iets waar niet iedere wijnliefhebber blij mee was.

#7: Combinaties met eten zijn eindeloos

Ik denk dat inmiddels wel duidelijk is geworden dat Chardonnay wijn enorm divers is. Daardoor is het ook mogelijk om eindeloos te combineren met allerlei verschillende gerechten. De wijnen die geen eikenhout hebben gehad en die lekker fris en licht zijn kan je perfect combineren met geitenkaas of vis. Heb je een iets rondere Chardonnay te pakken dan kan je deze ook goed combineren met wat vollere kazen zoals gruyere of vleesgerechten met kip. De houtgelagerde Chardonnay laat zich mooi combineren met gerechten met zwaardere sauzen en wild. In elk restaurant zal je dan ook wel een Chardonnay op de kaart zien staan.

En dat is dus Chardonnay wijn! Wat ben jij? Team Chardonnay of team Chardonyay en ben je misschien wel van team veranderd na het lezen van dit artikel? Let me know!

Tot slot: 5 veel gestelde vragen over Chardonnay

Wat is Chardonnay?

Chardonnay is druivenras waarmee een van de meest populaire witte wijnsoorten ter wereld wordt gemaakt. De druif zorgt voor vrij neutrale wijn: de kenmerken in de wijn komen vooral van het terroir en keuzes die wijnmaker maakt zoals het rijpen op houten vaten. Je vindt Chardonnay in vrijwel alle wijnproducerende landen terug.

Waar komt Chardonnay vandaan?

Frankrijk is het thuisland van Chardonnay, meer specifiek de Bourgogne. In Frankrijk wordt ook Chardonnay uit de beroemde regio Chablis geproduceerd. Ook Champagne wordt voor een deel van Chardonnay druiven gemaakt. Inmiddels produceert vrijwel elk groot wijnland Chardonnay. Van de lichtere Chablis tot de wat meer fruitige en vaak houtgelagerde Chardonnay uit bijvoorbeeld Californië.

Is Chardonnay zoet?

Over het algemeen is Chardonnay niet zoet. Bij het proces van wijnmaken blijven meestal weinig restsuikers achter in de wijn. Technisch is de wijn dan niet zoet. Wijnmakers kunnen wel keuzes maken waardoor je de wijn als zoeter ervaart. Als de druiven veel zon krijgen of erg rijp worden geoogst ontwikkelen zich fruitige aroma's en smaken die je als zoet kan ervaren. Ook aroma en smaak van vanille uit de houten vaten kan als zoet worden ervaren.

Bevat Chardonnay tannine?

Alle wijn bevat tannine, maar je ervaart deze vooral in rode wijn. Dat komt doordat tannine vooral afkomstig is van contact met de schil van de druif tijdens het proces van wijnmaken. Bij het produceren van witte wijn vindt er weinig contact met de schillen plaats, waardoor er ook weinig tannine (en kleur) in de uiteindelijke wijn terecht komt.

Waarom is Chardonnay zo populair?

Chardonnay is populair omdat de wijn die van dit druivenras gemaakt wordt heel veelzijdig is: er valt altijd iets nieuws te ontdekken: van de lichte Chablis tot de botervette houtgelagerde Chardonnay. Ook is de wijn vaak van hoge kwaliteit, kan goed worden gecombineerd met eten en kan lang worden bewaard. Wijnmakers houden van Chardonnay omdat veel keuzes zijn te maken in de uiteindelijke aroma's en smaak.

Lees meer over verschillende druivenrassen

Lees ook mijn andere artikelen over interessante druivenrassen! Hieronder het overzicht tot nu toe:

Rood Wit
Cabernet Sauvignon Chardonnay
Pinot Noir Riesling
Syrah / Shiraz Sauvignon Blanc

En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Deel dit dan via social media! Bedankt 🙂

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Website |  + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Scroll naar boven