Chardonnay wijn: je bent er gek op of juist helemaal niet. Maar klopt het beeld van de boterachtige, vette en ronde smaak van Chardonnay eigenlijk wel? Mijn ervaring is dat er juist een enorme diversiteit is in de wijn die van dit druivenras worden gemaakt. Chardonnay behoort niet voor niets tot de top van de meest gedronken droge witte wijn. Het is bij dit druivenras niet zo zwart-wit als vaak wordt gedacht! Daarom: een nieuwe kennismaking met Chardonnay wijn in 7 feiten.

#1: Chardonnay wijn smaakt niet altijd naar boter en vanille

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen en de vraag uit de inleiding te beantwoorden: NEE! Het typische beeld van de ronde Chardonnay wijn met veel vanille en boter niet helemaal correct. Natuurlijk, iedereen kent de Amerikaanse boterachtige versie van deze wijn. Maar het gekke is dat de smaak van de Chardonnay druif in de basis helemaal niet zo uitgesproken is. In de kern is Chardonnay zelfs vrij neutraal. De werkwijze en visie van de wijnmaker en het klimaat waarin de druiven groeien hebben enorme invloed op de uiteindelijke smaak. En dat geldt dus ook voor de veel gestelde vraag of  Chardonnay een droge of zoete witte wijn is.

Veel van de smaken waar je Chardonnay van kent komen dus niet per se van de Chardonnay druif zelf. De boterachtige smaak komt door de zogenaamde malolactische gisting. Dat is een tweede vergistingsproces waarbij de wat scherpe zuren worden omgezet in zachtere melkzuren. De vanillesmaak die veel Chardonnay kenmerkt is afkomstig van rijping van de wijn op eikenhout.

Chardonnay wijn unoaked droog
Chardonnay wijn unoaked (dus zonder houtlagering)

#2: Chardonnay wijn heeft niet altijd op hout gelegen

Een beetje in het verlengde van het vorige punt: een ander vooroordeel over Chardonnay is dat deze wijn altijd op hout heeft gelegen. Nu is het inderdaad zo dat Chardonnay heel goed samengaat met hout. Maar Chardonnay en hout gaan zeker niet vanzelfsprekend samen. Er zijn ook versies verkrijgbaar die geen houtlagering hebben gehad maar in plaats daarvan in roestvrijstalen vaten zijn vergist. Franse Chardonnay heeft vaak wat milder hout dan Amerikaanse.

#3: Je proeft het klimaat in Chardonnay

De Chardonnay druif is enorm gevoelig voor het klimaat waarin hij groeit. In koelere wijngebieden komen tref je vaak wijnen aan met wat meer zuur, citrus en een lichtere smaak en ook met wat meer subtiel fruit. Warmere streken bieden de mogelijkheid om wijn te produceren met heel rijke smaken. Wil je dus eens iets anders dan een tonnetje ronde Chardonnay wijn? Kies dan voor een koele regio. Bijvoorbeeld een Chablis, een Chardonnay uit Oostenrijk of Oregon of Sonoma in de VS. Of wat dacht je van een Italiaanse Chardonnay uit de Piemonte regio? Maar probeer vooral uit en vraag je lokale wijnhandel of het restaurant dat je bezoekt naar wat ze in huis hebben!

Spaanse Chardonnay wijn
Spaanse Chardonnay wijn

#4: Partydruif! Geen champagne zonder Chardonnay

Drink je graag champagne? Of hou je meer van crémant? Dan heb je alle reden om ook van Chardonnay te houden! Chardonnay is namelijk één van de drie druiven waarmee champagne gemaakt mag worden. De andere druiven zijn Pinot Noir en Pinot Meunier. Er zijn zelfs champagnes, de zogenaamde blanc de blanc, die voor 100% gemaakt zijn van de Chardonnay druif. Ook andere bekende bubbels zoals crémant en franciacorta vertrouwen voor hun smaak op de Chardonnay. Een echte partydruif dus!

#5: Chardonnay wijn drink je het best iets gekoeld

Om Chardonnay goed tot zijn recht te laten komen is het goed om de wijn iets terug te koelen voordat je hem proeft. Er is wel een verschil tussen de varianten die op eikenhouten vaten hebben gelegen en degenen die dat niet hebben. Chardonnay zonder hout drink je bij voorkeur iets koeler (ongeveer 9 graden) dan met hout (ongeveer 12 graden). Een houtgelagerde Chardonnay die je te koud proeft komt wat betreft smaak en geur niet voldoende tot zijn recht: zonde!

#6: Chardonnay is geliefd én gehaat

In heel veel restaurants en cafés in Nederland zul je Chardonnay op de wijnkaart terugvinden. Het is een druif die iedereen wel kent en waar veel mensen gek op zijn. Maar onomstreden is de druif niet. In de VS, en dan vooral in Californië, gingen wijnmakers in de jaren ’80 en ’90 helemaal los bij het gebruik van eikenhout in hun Chardonnay. Hiermee creëerden ze echte ‘boterbommen’. Hiermee bereikten ze groot commercieel succes maar veel wijnliefhebbers konden deze wijnen absoluut niet waarderen. Ze bedachten er zelfs een speciale term voor: ABC ofwel Anything But Chardonnay.

Amerikaanse Chardonnay wijn
Amerikaanse Chardonnay wijn (deze is heerlijk!)

Een andere reden waarom Chardonnay een tijdlang niet erg populair was heeft te maken met het gemak waarmee de druif is te verbouwen. De druif groeit heel goed op verschillende plaatsen in de wereld. Omdat er voor Chardonnay ook een grote markt te vinden is, kozen veel wijnmakers er voor om hun lokale druiven in te wisselen voor Chardonnay. Hierdoor was sprake van verdringing en weinig lokale eigenheid. Chardonnay kwam daardoor symbool te staan voor globalisering in de wijnwereld, iets waar niet iedere wijnliefhebber blij mee was.

#7: Combinaties met eten zijn eindeloos

Ik denk dat inmiddels wel duidelijk is geworden dat Chardonnay wijn enorm divers is. Daardoor is het ook mogelijk om eindeloos te combineren met allerlei verschillende gerechten. De wijnen die geen eikenhout hebben gehad en die lekker fris en licht zijn kan je perfect combineren met geitenkaas of vis. Heb je een iets rondere Chardonnay te pakken dan kan je deze ook goed combineren met wat vollere kazen zoals gruyere of vleesgerechten met kip. De houtgelagerde Chardonnay laat zich mooi combineren met gerechten met zwaardere sauzen en wild. In elk restaurant zal je dan ook wel een Chardonnay op de kaart zien staan.

En dat is dus Chardonnay wijn! Wat ben jij? Team Chardonnay of team Chardonyay en ben je misschien wel van team veranderd na het lezen van dit artikel? Let me know!

Andere druiven?

Nieuwsgierig naar andere druiven? Ik schreef ook artikelen over Pinot Noir en Riesling. Twee andere top druiven rassen!

En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Deel dit dan via social media! Bedankt 🙂

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!