Geschreven door gastblogger Sanne

Anderhalve week geleden was ik te gast bij het Bottelfeest van Chateau Amsterdam. Tijdens dit feest zou de eerste vintage van deze stadswijnmakerij gelanceerd worden en ik was er bij zodat ik er een gastblog over zou kunnen schrijven voor Wijntjes met Esther. En een feest was het zeker!

Op naar het Bottelfeest

Chateau Amsterdam ligt op een hele toffe locatie aan het IJ. Op het industrieterrein ligt een grote loods waar de winery zich bevindt. Eenmaal binnen worden we hartelijk ontvangen en kijk je je ogen uit door de stoere industriële look maar bovenal de relaxte fijne sfeer. En hoe cool is het dat er midden in Amsterdam wijn gemaakt wordt?! Ze importeren hier de druiven vanuit Frankrijk, Spanje en Italië, die met zorg uitgekozen zijn en dan start het proces van wijn maken. En deze wijnen kunnen we op het feest proeven. Amsterdamse wijn dus!

De ruimte was gevuld met statafels met heerlijke borrelplankjes met onder andere truffel salami, manchego, verse vijgen, fuet, brood en verschillende soorten noten. Heerlijke hapjes dus! Deze middag draaide het om de allereerste oplage van vier verschillende wijnen; één witte en drie rode. Bij elke wijn stond er iemand die met passie over deze wijn vertelde.

De wijnen van Chateau Amsterdam

Het eerste wat opvalt aan de flessen is het stoere etiket. Stoer maar informatief te gelijk. Vervolgens valt de naam van de wijn op, wederom stoer en erg origineel. Ik was erg benieuwd naar de geur en smaak van deze jonge wijnen. Ik kan je zeggen: ik was verrast! We startten met het proeven van de witte wijn, een Chardonnay wijn genaamd Still waters run deep afkomstig uit Maso al Sole in Italië. Het belooft wat als de eerste wijn die je proeft al ontzettend lekker is. Deze wijn is licht en verfrissend, mineralig met tonen van appel en citroen. Heerlijk als aperitief maar ook zeker bij een stukje kaas ondervonden we dankzij de goed gevulde borrelplankjes.

De volgende wijn die we proefden was Nature’s Finest, een biologische Syrah uit de Banyuls in Frankrijk. Acht maanden gerijpt op Frans eiken, en dat proef je. De wijn heeft een dieprode kleur met tonen van rood fruit zoals rijpe kersen. Redelijk wat tannine maakt dat deze wijn nu wel op dronk is maar zeker twee jaar kan blijven liggen en waarschijnlijk nog beter wordt.

Daarna gingen we over op The Wild Horse. Ik denk dat dit wel mijn favoriet was. Ik werk zelf in een restaurant en had mijn collega meegenomen die ook zeer te spreken was over de wijnen maar de laatste wijn die we proefden het lekkerst vond. Dat is toch echt het leuke aan proeven en beleven, iedereen ontwikkelt zijn eigen smaak.

The Wild Horse is een wijn gemaakt van Tempranillo die vier maanden heeft gerijpt op Frans eikenhout. In tegenstelling tot de Nature’s Finest dus een kortere rijping wat duidelijk zorgde voor minder tannine in de wijn. Deze Tempranillo wordt geïmporteerd uit Valencia, Spanje en heeft een dieprode kleur en qua geur tonen van donkerrood fruit. Vol maar erg aangenaam dankzij de vanille tonen.


En toen kwamen we aan bij de laatste wijn. Het leuke was dat de heren onderling hun eigen wijn ook echt het lekkerst vonden. Zo kwam hun passie ook echt over en was er een kleine vriendschappelijke competitie onderling wie nou de lekkerste wijn liet proeven. The Man with the Hat was niet voor niets de laatste, wat een krachtpatser! Gemaakt van cabernet sauvignon eveneens uit Valencia in Spanje. Het verrassende aan deze wijn is vooral de (maar) twee maanden houtrijping op Frans eikenhout. Dat zou je absoluut niet zeggen. Deze karakteristieke wijn is stoer en temperamentvol. Rood fruit en kruidigheid voeren in deze wijn de boventoon aangevuld met stevige tannines. Hier kan je gemakkelijk een stuk gekruid vlees naast zetten!

Chateau Amsterdam smaakt naar meer!

Chateau Amsterdam is hip. Ze weten absoluut waar ze mee bezig zijn en ik hoop dan ook dat dit een groot succes wordt. Uiteraard heb ik een aantal flessen gekocht voor thuis want ik wil  zeker meer proeven. De wijnen zijn niet goedkoop maar ook niet te duur, het is echt waar voor je geld. En dat voor de eerste oplage!

Over Chateau Amsterdam

Het was al jaren een droom, maar dromen zijn er om waargemaakt te worden. En dus nam Remy Harrewijn (samen met een aantal andere creatieve ondernemers) het initiatief voor Chateau Amsterdam, een wijnmakerij midden in de stad! Zijn vader Jos, een wijnmaker uit Zuid-Limburg maakt de wijnen waarbij zijn ervaringen opgedaan bij bio-dynamische wijnproducent Alois Lageder uit Zuid-Tirol in Italië goed van pas komen.

Leuk weetje: Ze organiseren hier ook tours, wine tasting courses en winemakers courses. Check de mogelijkheden op de website.

Gastblogger Sanne kun je volgen via Instagram

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebook Reacties
(Visited 50 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.