Château La Haye Saint-Estèphe Cru Bourgeois

Regelmatig krijg ik leuke wijnen toegestuurd om te proberen. Hartstikke leuk! Intussen wordt wijnblog Wijntjes met Esther ook buiten Nederland gevolgd want de wijn die ik voor dit artikel mocht uit proberen werd verstuurd vanuit het buitenland.  De wijn waarmee ik kennis mocht maken is de Château La Haye Saint-Estèphe Cru Bourgeois. Een wijn uit Frankrijk dus! En wel uit het dorpje Saint-Estèphe gelegen in de Médoc, een (wijn) subregio binnen de Bordeaux om precies te zijn. 

Terug in de tijd met Château La Haye

Château La Haye kent een lange historie, want dit wijnhuis werd al in 1557 opgericht! Janot Bernard of Leyssac kocht dit landgoed en plantte er meteen de eerste druivenranken. Dat was het begin van een lange wijntraditie, die vervolgens 370 jaar binnen dezelfde familie bleef. In 2012 kwam daar verandering en werd dit landgoed met zijn kasteel en wijngaarden verkocht aan de Belg Chris Cardon. Samen met zijn familie zet hij de wijntraditie voort.

Ook het logo heeft een historische achtergrond. Het verhaal gaat dat  Hendrik II (Franse koning) en gravin Diane de Poitiers (maîtresse van Hendrik) het kasteel gebruikten als plek voor hun ontmoetingen. Hun monogram bestaande uit hun voorletters is in steen gegraveerd bij de ingang van het kasteel. Nu vind je dit logo terug op alle wijnflessen van Château La Haye. Grappig hoe dat ontstaan is!

Hoe ontcijfer je zo’n Frans etiket?

Etiketten van Franse wijnen zijn erg mooi, maar ook best onduidelijk. Er staan allerlei termen op die je niet meteen iets zeggen.  Tijdens mijn WSET2 cursus heb ik hier meer over geleerd maar het blijft toch best lastig vind ik.

Op het etiket staat bovenaan cru bourgeois en staat onder een plaatje van het kasteel Appellation Saint Estèphe Contrôlée. Deze 2 benamingen zeggen iets over de kwaliteit. Appellation d’Origine Contrôlée geeft aan dat de wijn voldoet aan de Franse kwaliteitscontrole. Binnen de appellation zijn weer verschillende kwaliteitsklassen, waarvan cru bourgeois er een is.

Wat het etiket je verder leert is dat de wijn op het château gebotteld is en de wijnen niet gemengd zijn met andere wijnen (van andere wijnmakers). Dit is wat mis en bouteille au château betekent.

Hoe is deze Château La Haye Saint-Estèphe Cru Bourgeois?

Deze wijn is een blend van 3 druivenrassen: 50 % Merlot, 45 % Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot. Hij heeft ook houtrijping gehad, dus dat spreekt me meteen al aan. De Merlot druiven hebben 12 maanden gerijpt, de Cabernet druiven nog 2 maanden langer.

Tijd om de wijn te openen en eindelijk te proeven! Als ik de wijn inschenk zie ik een mooie donkerrode kleur. De geur geeft meteen weg dat dit inderdaad een houtgerijpte wijn is. Daarnaast meen ik iets van kers of in ieder geval rood fruit te ruiken. Dat is ook wat ik proef als ik daarna een slok neem. Wat een geweldige wijn! Heerlijk vol van smaak en mooi in balans. Er is wat tannine aanwezig maar die zijn verfijnd en niet overheersend. Ik vind dat je wel kunt proeven dat je met een kwaliteitswijn te maken hebt.

Na diverse keren proeven merkte ik dat ik de wijn nog beter vond smaken nadat de wijn wat langer open was. Contact met zuurstof komt de wijn zeker ten goede.

Conclusie? Ik ben erg enthousiast over deze wijn. Een mooie wijn die je ook prima bij je kerstdiner zou kunnen serveren bijvoorbeeld. Lekker bij vlees!

Deze wijn kun je kopen bij Goessens in Maastricht of Verbunt in Tilburg.

chateau la haye

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

 | Website

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven