Bijzondere cishew noten & wijn combineren

Ik ben dol op noten. Amandelen, walnoten, pecans en ook cashews vind ik heerlijk en eet ik dan ook regelmatig. Lekker overdag als tussendoortje, ‘s avonds door het eten als vleesvervanger en ook op de borrelplank kunnen nootjes wat mij betreft ook niet ontbreken. Ik mocht kennismaken met de cashews van Cishew en vertel je er in deze blog meer over. Want die Cishews zijn geen gewone cashews! En hoe je ze combineert met wijn? Dat vertel ik je ook.

Over Cishew cashew noten

De missie

Cishew is een bedrijf met een missie waarbij ze transparantie en duidelijkheid over alle schakels in de keten en keuzes die ze maken willen bieden.
Fair trade maar ook fairly treated is daarbij van groot belang. De boeren die voor de cashews zorgen, hebben recht op een goed bestaan, net als wij en verdienen een eerlijke prijs voor hun werk.

Ook het mileu vindt Cishew belangrijk en daarom kiezen ze voor de kortste weg van de plantage naar de eindbestemming (Nederland). Cashews worden vaak verscheept naar Azië of andere lage lonen landen om ze daar te pellen. In dit geval wordt er voor gekozen om de lokale werkgelegenheid op de plek waar de noten worden gekweekt te stimuleren en daar het pellen ook te laten plaatsvinden. Goed voor de boeren en ook geen onnodige kilometers voor de cashews.

cashew noten van cishew

Hoe het werkt

De cashews zijn online te bestellen. Een box gaat per 5 en je kunt zelf kiezen voor welke smaak je gaat. Je maakt dus je eigen mix. Hartig, zoet, spicy, kruidig of zacht van smaak, de keuze is reuze! Wat dacht je bijvoorbeeld van Twentse Shiitake, Bietjes, Blauwe Bessen Yoghurt en Zwolse Mosterd?

Naast de smaken kun je ook bepalen of je eenmalig bestelt of dat je vaker de box wilt ontvangen. Iemand de box cadeau geven? Ook dat is een optie.

Hoe combineer je deze noot cuisine met wijn?

Ik zelf koos voor een box met Grana Padano, Pure Chocolade Cacao, Twentse Shiitake en Zoete Kaneel. Als 5e geen nootjes maar de Cashew Cream. Creams kunnen ook bij de borrel geserveerd worden als dip of op toastjes. Wij hebben dit thuis vooral bij de lunch gegeten op brood.

Als je deze cashews op de borrelplank hebt liggen heb je in ieder geval meteen een gespreksonderwerp bij de borrel want wie herkent de smaakjes als je ze zonder info vooraf proeft? Ik proefde de nootjes zelf met voorkennis (kon natuurlijk gewoon de etiketten lezen) en vind de smaken zeker herkenbaar al is de shiitake wel wat lastiger te raden vond ik. Als je eenmaal weet welke smaak het is, herken je het wel makkelijker.

Uitgaande van de verschillende nootjes, heb ik bedacht met welke wijnen je ze goed kunt combineren. Dus welke noot gaat goed met welke wijn?

Welke wijn bij Zoete Kaneel en Pure Chocolade Cacao?

Dit is van de 4 noten de zoetste cashew en bij zoet kun je natuurlijk meteen denken aan dessertwijnen maar ik wilde eigenlijk bij de ‘reguliere’ wijnen blijven omdat dat is wat je zult drinken bij noten op een borrelplank. Bij deze smaak adviseer ik daarom een rode wijn met veel fruitigheid zoals bijvoorbeeld een Zinfandel uit Californië. De meeste Zinfandels zijn stevig maar hebben ook dat zoete, donkere fruit waardoor dit een top combinatie is. Kun je geen Zinfandel vinden? Dan kun je ook voor Primitivo gaan. Dat is dezelfde druif maar dan de Italiaanse variant.

Deze tip kun je ook toepassen bij de Pure Chocolade Cacao cishews. Toch liever iets wat nog zoeter is? Denk dan aan een port of bijvoorbeeld een PX sherry.

ik met cishew

cishew nootjes borrel

Welke wijn bij Twentse Shiitake en Grano Padano?

Van zoet en wat bitter (pure chocolade) door naar de cashews met een hartige en ietsje zoutere smaak waarbij ik die shiitake toch wel een hele bijzondere noot vind. Ook de noot waar ik het meest aan moet wennen en ook best een uitdaging om een goede wijn noot combi te vinden.

De shiitake noten gaan goed samen met Pinot Noir of mijn favoriet, de Duitse Spätburgunder. De shiitake heeft een beetje aardse, kruidige tonen, die je ook in de Pinot Noir terug vindt.

Voor bij de Grano Padano, vind ik het leuk om een witte wijn te adviseren. De noten zijn ietwat zout en je herkent de kaas duidelijk. Ga voor een Chardonnay met ietwat houtrijping of kies een Weissburgunder.

Wil je bij de shiitake noten ook liever wit? Schenk er dan een Grüner Veltliner bij.

En?

Tof die bijzondere smaken! Zeker een leuke aanwinst voor de borrelplank. Mijn favoriete smaak was de Zoete Kaneel, qua hartig kies ik voor de Grano Padano. Ik heb je een aantal wijntips gegeven en hopelijk bevallen die suggesties jou ook! Maar onthou, smaak blijft persoonlijk dus combineer er zelf ook rustig op los en ontdek wat voor jou het beste werkt. Wat voor mij werkt, hoeft niet 1 op 1 voor iedereen die dit leest te werken.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze noten? Check dan de website van Cishew voor meer informatie. Je kunt op de site bestellen, ook leuk als cadeau!

 

Dit artikel is een samenwerking met Cishew (zie disclaimer voor meer info over samenwerkingen)

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

 | Website

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven