Coravin wijnsysteem test: Optimaal je wijn (nog langer) bewaren!

Coravin is een wijn systeem waarmee je je wijn langer kunt bewaren. Ideaal als je vrienden op bezoek hebt en ze verschillende wijn wilt laten proeven zonder elke fles helemaal leeg te moeten drinken. Of als je alleen of met z’n tweeën bent en je geopende fles langer wilt bewaren voor later. Voordat ik de Coravin in huis had, gebruikte ik vacuumdoppen om een fles wijn wat langer te kunnen bewaren. Wijn weggooien is hartstikke zonde dus ik was erg nieuwsgierig naar die Coravin aangezien je daarmee de wijn nog veel langer kunt bewaren!

Om te testen kreeg ik de Coravin M2 Elite toegestuurd om uit te proberen en ben daarmee aan de slag gegaan. Inmiddels is er een nieuwe versie van de Coravin uit. Onderaan dit artikel vertel ik je daarom over de nieuwe Coravin Model Three en de Coravin Model Six Core. Aan de slag!

Het Coravin wijn systeem: wat is het en hoe werkt het precies?

Coravin is een systeem waarmee je van de wijn kunt genieten zonder de kurk uit de fles te halen! Gebruik je dit apparaat dan kun je de kurk er dus in laten zitten, de holle naald (met speciale Teflon coating) door de kurk duwen waarna er argon gas in de fles in stroomt. Op die manier ontstaat er een druk waardoor de wijn de fles uit komt. Je hoeft niet bang te zijn dat er contact ontstaat met zuurstof omdat het gas zwaarder is dan zuurstof. Dit wordt dus op die manier tegengehouden en er ontstaat geen oxidatie in de wijn.

Heb je je glas wijn ingeschonken dan kun je de Coravin weer van de fles halen en sluit de kurk zich weer. Daar moet ik wel bij opmerken dat dat alleen werkt met een natuurlijke kurk. Bij flessen met een plastic kurk werkt het niet omdat plastic niet meer sluit als er een gaatje in is geprikt. De wijn kan je na het gebruik van de Coravin bewaren tot je zin hebt in een volgend glas.

Werkt Coravin met wijnen met een schroefdop?

Zoals gezegd kan je de Coravin alleen gebruiken bij flessen met een (natuurlijke) kurk. Dat is niet zo handig dacht ik in het begin, want wat doe je dan met die flessen wijn die een schroefdop hebben?

Maar er is gewoon een oplossing voor, weet ik intussen. Er zijn Coravin ‘screwcaps’, die je kunt gebruiken samen met de Coravin voor flessen met schroefdop! In mijn ervaring werken deze prima en kan je de fles zelfs ondersteboven houden nadat de naald door de kurk heen is geprikt.

Coravin screwcap

Toch zuurstof bij de wijn?

Heel handig dat wijn langer te bewaren is doordat er geen zuurstofcontact is, maar ik weet dat sommige wijnen juist beter smaken nadat ze wat ‘lucht’ hebben gehad. Ook daar is gelukkig over nagedacht want je kunt bij dat soort wijnen de Coravin Aerator gebruiken. Die zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid lucht erbij komt tijdens het inschenken. Dit geeft hetzelfde effect als dat je 1-1,5 uur van te voren de wijn decanteert.

Ik heb het Coravin wijn systeem inmiddels met behoorlijk wat wijn getest en mijn ervaring is dat erg veel wijn opknapt van wat extra lucht van de Aerator. Dat geldt niet alleen voor jonge rode wijn, maar soms ook voor witte wijn. Het karakter van vooral rode wijn komt na wat extra lucht beter tot zijn recht en de meest ruwe tannine wordt door blootstelling aan zuurstof zachter en ronder. Je geniet dus echt meer van je wijn. De Aerator biedt uitkomst doordat je niet altijd de tijd (of in mijn geval het geduld) hebt om te wachten tot de wijn in optimale conditie is.

Coravin wijn bewaarsysteen aerator

Is er dan ook een oplossing voor mousserende wijnen? Dat is een vraag die ik kreeg ik via social media. Maar deze Coravin gebruiken met bubbles kan absoluut niet en is zelfs gevaarlijk. Door de dubbele druk  kan de fles uit elkaar spatten! Dus die bubbles zul je toch gewoon in één keer op moeten drinken… Of gewoon lekker opentrekken als je bezoek hebt, dan komt de fles vast op!
UPDATE 21/9/2021 Intussen is er een nieuwe Coravin speciaal voor mousserende wijnen; de Coravin Sparkling! Lees hier meer over.

De kosten van de Coravin

Dan het prijskaartje. Zo’n toffe wijngadget kost natuurlijk wel wat. Het goedkoopste model is €199,- voor de Model Three. Het is best een hele investering. De luxe variant, de Model Six Core, kost €349,-. Voor wijnflessen met schroefdop heb je de speciale schroefdoppen nodig voor €29,95. Voor de Aerator betaal je €69,95.

Nog even de plus-en minpunten op een rijtje:

De pluspunten van de Coravin

  • Ieder kan z’n favoriet drinken. Normaal gesproken trek je niet zomaar 2 verschillende flessen wijn open (zonde aangezien de wijn dan binnen een paar dagen wel op moet). Maar met de Coravin kan ieder gemakkelijk een glaasje naar keuze nemen.
  • Je kunt even een wijn testen. Dat is een optie die ik erg handig vind voor mijn blog en webshop! Ik heb best wel regelmatig wijnen te proeven. En normaal bewaarde ik het openen van de wijn dan tot een geschikt moment (bijvoorbeeld in het weekend als we toch al wijn zouden gaan drinken) of proefde ik de wijn en gaf daarna de fles weg. Want alle flessen zelf soldaat maken is toch echt een te grote klus (en ook niet zo gezond ;)).
  • Je eigen proeverij. Je kunt gewoon thuis je eigen proeverij houden! Verschillende wijnen proeven zonder dat de fles op moet.
  • Je kunt met mate drinken. Handig voor door de week 😉
  • Je verspilt geen wijn! Een belangrijk punt toch? Wijn is veel te lekker om weg te gooien. Wijn gaat met de Coravin niet achteruit en je hebt genoeg tijd om de fles op te maken.
  • Het ziet er gaaf uit!

De minpunten van de Coravin

  • Pech voor collega’s en vrienden.  Ik weet niet of jullie dat ook wel eens doen maar wij gaven nog wel eens aangebroken flessen weg. Nu is dat niet meer nodig. Fijn voor ons, jammer voor die collega’s en vrienden!
  • De prijs. De Coravin is niet iets wat je zomaar koopt. Maar voor echte wijnliefhebbers zal het zeker de moeite waard zijn. Ik gebruik ‘m regelmatig en ben echt blij met deze nieuwe aanwinst. Ik heb diverse wijnen steeds op verschillende momenten geproefd en heb geen achteruitgang geproefd in de tijd die er steeds over heen ging. Vind je het toch te prijzig? Misschien een idee voor je verjaardag?

Dit artikel is een samenwerking met Coravin Nederland

Mis geen enkele update en volg wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram! Vind je het niet alleen leuk om over wijn te lezen maar ook om wijn te proeven? Check dan eens mijn wijn webshop Wijn van Esther!

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven