Ken je crémant de Bourgogne al? Tijdens een feestelijke gelegenheid is er niets leuker dan bubbels open te maken. Vaak denk je dan aan champagne of misschien prosecco. Een minder bekende, maar zeker niet minder feestelijke, mousserende wijn is crémant. Een in Nederland goed verkrijgbare variant daarvan is crémant de Bourgogne. Hij is van goede kwaliteit, zeer betaalbaar en ook nog eens makkelijk te vinden. Zowel de grote supermarktketens als Albert Heijn (Antonin Rodet Chardonnay brut) en Jumbo (Marsigny Crémant de Bourgogne) maar ook grote wijnhandels als Gall en Gall, specialistische wijnwinkels en webshops en zelfs Hema verkoopt een crémant de Bourgogne! Hoogste tijd dus voor een nadere inspectie van deze alternatieve bubbel.
Reviews en advies?
Op deze pagina vertel ik je alles over de achtergrond van crémant de Bourgogne. Maar misschien ben je hier gekomen om een keuze te kunnen maken in het enorme aanbod? Ik heb een aantal reviews en adviezen op een rijtje gezet. Je kan gelijk doorklikken:
- Marsigny Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut (verkrijgbaar bij de Jumbo)
- Antonin Rodet Crémant de Bourgogne Brut (verkrijgbaar bij Albert Heijn)
- André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs
- Charles Ranville Crémant de Bourgogne Brut
Wat is crémant de Bourgogne?
We hebben het over een mousserende wijn uit de wijnregio Bourgogne die zich kenmerkt door zijn fruitige karakter. De wijnregio maakt deel uit van de regio Bourgogne-Franche-Comté in Frankrijk. De streek is bekend van de wijn die wordt gemaakt van de Chardonnay en Pinot Noir. Dit zijn ook de belangrijkste druiven die worden gebruikt om crémant de Bourgogne te produceren. De druivenrassen die daarnaast worden gebruikt zijn Aligoté en Gamay. Wat minder vaak gebruikt, maar wel toegestaan zijn de druivenrassen Pinot Gris, Pinot Blanc, Melon de Bourgogne of Sacy. Net als champagne wordt crémant de Bourgogne geproduceerd volgens de méthode traditionelle. Dat geeft een idee van de hoge kwaliteit die met deze mousserende wijn wordt nagestreefd.

Over het wijngebied Bourgogne
De Bourgogne is een wijnregio met een roemruchte wijngeschiedenis die tot wel 2000 jaar teruggaat. Het is dan ook niet zo dat de introductie van de crémant de Bourgogne op 17 oktober 1975 het startpunt van de productie van mousserende wijn was. Daarvoor werden al lang bubbels gemaakt onder de naam Bourgogne Mousseux.
De Bourgogne is een gebied met wijngaarden over een lengte van ongeveer 250 kilometer, verdeeld over ongeveer 300 gemeenten. Doordat het zuidelijke deel wat warmer is kunnen de druiven hier verder rijpen en een wat vollere en rondere smaak geven dan de frisse noordelijke varianten.

Veel Pinor Noir en Chardonnay
In het gebied wordt veel Pinot Noir en Chardonnay geproduceerd. Deze twee druivenrassen kom je, zoals je verderop zult lezen, ook veelvuldig tegen in de mousserende wijn uit deze regio. Verder is de Bourgogne bekend om wijnen met veel mineraliteit. Dat komt door de bodem, waarin zich veel kalksteen bevind.
Er wordt veel mousserende wijn gemaakt in deze wijnregio: ongeveer een kwart van alle crémants afkomstig uit Frankrijk is crémant de Bourgogne. We hebben het dan over ongeveer 17 miljoen flessen! Van deze flessen is 32% bestemd voor de export. De meeste flessen crémant de Bourgogne houden de Fransen dus voor zichzelf.
Grootste producent van crémant de Bourgogne: Veuve Ambal
Een heel bekende producent van crémant de Bourgogne is Veuve Ambal. Het is ook de grootste producent van mousserende wijn in de regio. De grondlegger van dit familiebedrijf is mevrouw Marie Ambal, die in 1898 het bedrijf begon nadat haar man, een vermogende bankier, was overleden. Dat verklaart ook de naam Veuve Ambal: veuve betekent weduwe in het Frans. Veuve Ambal werd zeer succesvol en inmiddels is de zesde generatie van de familie actief in het bedrijf.
Verschillende aanduidingen op het etiket
Op het etiket kan je verschillende aanduidingen aantreffen.
- Crémant de Bourgogne blanc. Deze variant is gemaakt van minimaal 30% Pinot Noir en/of Chardonnay. Deze variant kenmerkt zich doordat hij mooi in balans is. Het is niet de bedoeling dat één van de kwaliteiten van een bepaald druivenras de rest overstijgt.
- Crémant de Bourgogne blanc de blancs. Gemaakt van uitsluitend witte druivenrassen. Vooral Chardonnay is populair. Vaak is de blanc de blancs lekker fris en sprankelend.
- Crémant de Bourgogne blanc de noirs. Kort gezegd is dit witte wijn van blauwe druiven. Hierin speelt Pinot Noir de hoofdrol.
- Crémant de Bourgogne rosé. Deze variant bestaat uit Pinot Noir en mogelijk Gamay. Vaak fruitig.
Op naar nóg hogere kwaliteit: nieuwe classificaties
De bedoeling is om een zo hoog mogelijke kwaliteit te bereiken. Om die visie meer invulling te geven zijn in maart 2016 twee nieuwe classificaties geïntroduceerd: crémant de Bourgogne Eminent en crémant de Bourgogne Grand Eminent. Deze classificaties zijn ingevoerd om het topsegment aan te boren en om de eeuwige concurrentie met de champagne weer een boost te geven. Bubbels met de benaming Eminent rijpen minimaal 24 maanden op de fles. Voor Grand Eminent is dat zelfs 36 maanden! Een behoorlijk verschil met ‘gewone’ crémants, die minimaal 9 maanden op de fles rijpen. En het mooie van mousserende wijn die langer op fles heeft gerijpt is dat smaken van brioche, walnoten, amandel en zelfs cacao zich ontwikkelen. Te gek!
Verder geldt bij deze exclusieve varianten nog dat voor de witte alleen Pinot Noir en Chardonnay mag worden gebruikt. Bij rosé van deze topcrémants is nog maximaal 20% Gamay toegestaan.
Dosage: suiker in crémant de Bourgogne
Meestal wordt meestal suiker toegevoegd om de juiste balans in de wijn te verkrijgen. De hoeveelheid suiker die is toegevoegd is een verplicht onderdeel op het etiket. De aanduidingen zijn als volgt onderverdeeld:
- Brut Nature: Geen suiker toegevoegd. Erg droog dus!
- Extra-Brut: Minder dan 6 gram suiker per liter toegevoegd.
- Brut: Tussen de 6 en 12 gram suiker per liter toegevoegd.
- Extra Sec, Minder dan 20 gram en meer dan 12 gram per liter toegevoegd.
- Sec: Minder dan 35 gram en meer dan 17 gram per liter toegevoegd.
- Demi-Sec: Minder dan 50 gram en meer dan 35 gram per liter toegevoegd.
- Doux: Meer dan 50 gram per liter toegevoegd. Dit is dus echt zoet en vooral geschikt als dessertwijn.
Zelf drink ik het liefst de droge varianten, zoals de Brut of Extra Brut. Maar er zijn mensen die liever zoet drinken. Aan te raden is om bij crémant de Bourgogne een drinktemperatuur van ongeveer 4-9 graden aan te houden. Als je hem als aperitief drinkt mag hij wat kouder. Probeer vooral zelf uit wat je het lekkerst vind!
Millésime
De meeste mousserende wijn wordt gemaakt van druiven van verschillende oogstjaren. Bij een crémant met een jaaraanduiding, ook wel millésime genoemd, worden alleen druiven van één enkel jaar gebruikt. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien geen praktisch nut te hebben, maar als een bepaald oogstjaar heel erg goed is dan kan het een geweldige en karakteristieke wijn opleveren als alleen de druiven uit dat specifieke jaar gebruikt worden. Je komt niet veel flessen tegen waar een jaartal op staat. Het gaat echt om erg exclusieve en bijzondere edities.
Proeven! Bubbels getest
Om het kiezen nog wat eenvoudiger te maken zal ik de komende tijd wat bubbels uit de Bourgogne testen en de proefnotities aan deze pagina toevoegen.
Marsigny Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut (verkrijgbaar bij de Jumbo)
Gelijk raak. Deze crémant is zeker een tip! En dat bij een supermarkt als de Jumbo… Het is een zogenoemde blanc de noirs, en zoals je hierboven hebt kunnen lezen is deze alleen maar blauwe druiven Pinot Noir en Gamay. Hij heeft 18 maanden op fles gerijpt en dat merk je: brioche is merkbaar aanwezig. Een mooie fijne bubbel, fris en niet te fruitig. En dat voor maar €9,99. Een koopje dus! Rennen naar de Jumbo!
Antonin Rodet Crémant de Bourgogne Brut (verkrijgbaar bij Albert Heijn)
Wow, deze bubbel van Albert Heijn (€9,99 per fles) zit vol met leven! Zodra je de fles opent merk je dat de wijn geproefd wil worden. Het uitschenken kan je ook het best een beetje voorzichtig doen: hij schuimt nogal. De geur is niet heel sterk maar je herkent iets van een frisse appel. De smaak is erg droog en strak, weinig zoet te bekennen. Wat je in deze crémant niet echt proeft is toast of brioche. Maar hij compenseert dat door een smaak van appel en wat citrus voor mooie frisheid. Hij is niet heel spannend om te combineren met gerechten maar zeker een aanrader ter verfrissing tijdens een warme dag in de tuin.
André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs (verkrijgbaar bij Le Grand Cru)
Tijdens een avondvullende proeverij van mousserende wijnen en kaas proefde ik de André Delorme Blanc de Blancs. Deze bubbel was mijn favoriet van de avond! Ik dronk hem met een gepasteuriseerde koe kaas daarbij. Wat opvalt is dat hij fijne bubbels heeft en dat de smaak bijzonder lang blijft hangen. De romige Delice kaas paste daar geweldig bij. De smaak van deze mousserende wijn zou ik namelijk ook als romig en vol kenmerken. Hij is gemaakt van 100% Chardonnay. De André Delorme heeft iets fruitigs van appel, ruikt notig en heeft die fantastische brioche kenmerken waar ik zo van hou in een mousserende wijn. Te bestellen bij Le Grand Cru voor 18,50 euro.

Charles Ranville Crémant de Bourgogne Brut (verkrijgbaar bij Wijnhandel J.P. Alsem)
Bij Bar Bistro de Twee Heeren (hoog op mijn lijst met leuke restaurants in Den Haag) dronken we met vrienden een lekkere crémant de Bourgogne van Charles Ranville. Hij is mooi licht van kleur. De smaak is fris door zijn citrus en mineraliteit. Heerlijk dat hij ook een hint van toast heeft. Online trof ik hem alleen aan bij Wijnhandel J.P. Alsem, voor de fijne prijs van 10,75 euro. Bij bar bistro de Twee Heeren kost hij 6,50 voor een glas en 32,50 voor een fles. Tip: ga voor de fles!

Meer crémant?
Niet alleen vanuit de Bourgogne komen prachtige bubbels. Ook in andere gebieden wordt hij geproduceerd. In Frankrijk, Luxemburg en zelfs in België! Meer weten? Lees dan nog meer over deze mooie bubbels in Crémant is een geweldig alternatief voor champagne!
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!