fbpx

Dagboek van een wijnmaker tijdens oogsttijd

Inmiddels is het alweer bijna tijd voor het bottelen van onze allereerste wijn. Maar hier gaat een hoop vooraf. Het begint allemaal bij de oogst! Graag neem ik jullie mee in die hectische, maar oh zo leuke oogsttijd.

Het allerbelangrijkste en meteen ook het moeilijkste onderdeel is vaststellen wanneer de oogst kan plaatsvinden. Hier zijn verschillende ‘trucjes’ voor.

Wanneer kunnen we oogsten?

Allereerst als de wijnplanten in bloei staan. Vanaf dan is het ongeveer nog 100 dagen voordat de oogst plaatsvindt. In mei is het zover en rekenen we uit dat de oogst ongeveer rond 30 augustus plaatsvindt. Best vroeg voor deze regio, maar het is ook een behoorlijk warm voorjaar, dus de planten groeien erg snel.

Na een super warm en droog voorjaar, koelt het eventjes wat af waardoor de groei van de planten en druiven weer wat tot rust komt. Het tweede meetmoment is wanneer de druiven beginnen te verkleuren. Dan is het inmiddels al begin augustus. Vanaf dan rekenen we met 35 tot 40 dagen en komen we ineens op een oogst van 10 dagen later!

De stress schiet er dan wel even in want het organiseren van een oogst heeft wel wat voeten in de aarde. Je hebt een team nodig en dat team heeft meestal ook een slaapplek nodig, eten en drinken enzovoort. Wij oogsten dit jaar met alleen een groep vrienden en met wat hulp van collega wijnboeren. Een weekend later of eerder is dan niet zo makkelijk.

Vanaf dan is het een kwestie van druiven proeven, het suikergehalte meten, druiven laten analyseren door het laboratorium en inschatten wanneer de perfecte rijpheid is. Een dag kan een groot verschil maken in het potentieel aan alcohol, het niveau van aciditeit (zuur dus, en dit is heel belangrijk om een wijn te maken die goed in balans is) en de rijpheid van de vaste bestandsdelen (de steeltjes).

Na het wat heen en weer verplaatsen van onze plannen komen we dan toch uit op….. jawel 30 augustus. Precies de datum van onze eerste inschatting. De 100-dagen regel werkt dus echt!

Wat vooraf ging

Een paar dagen voor de daadwerkelijke oogst, plukken we al een eerste rij druiven. Dit doen we om alvast een kleine ton druiven en sap te krijgen die begint met fermenteren. Deze kunnen we dan later toevoegen aan de grote oogst waardoor deze een ‘boost’ krijgt en ook meteen goed gaat fermenteren. Voor ons is dit belangrijk omdat wij wijn maken met zo min mogelijk interventies en toevoegingen. Dit betekent dat de druiven vergisten met natuurlijke gist die in de druiven aanwezig is. Dit is niet vanzelfsprekend, het merendeel van de conventionele wijnen wordt gemaakt met kunstmatige gist.

Deze vooroogst noemen ze hier ‘pied de cuve’. Letterlijk, voet in de tank. Dit omdat het gebruikelijk is om de druiven te persen met je voeten en zo het sap te los te laten komen. Het oogsten van de pied de cuve is echt een gezinsactiviteit. Heel leuk om met elkaar te doen.

oogst wijn

De oogst

Maar dan de echte oogst. Als het eenmaal het ideale moment is om te oogsten, wil je ook zo snel mogelijk alles plukken. Wij oogsten handmatig de hele trossen die dan de grote tank in gaan om hierin het vinificatie proces te starten. De plukkers knippen de trossen los met een kleine knipschaar. Ze moeten hierbij goed kijken of alle druiven er goed en gezond uitzien. De gevulde oogst emmers gaan dan richting de cuvage om direct in de cuve te verdwijnen.

Casse-croûte

Het samen met een groep oogsten is gezellig en leuk om te doen. Maar het is ook gewoon hard werken. We beginnen om 7 uur ochtends en je staat het grootste deel van de dag gebogen over de lage Gamay druivenstokken.

Gelukkig is er ook tijd voor ontspanning. Rond een uur of 10 vindt de ‘casse-croûte’ plaats. Tijdens de Casse-croûte’ eten we een worstje en een kaasje en schenken we het eerste glas wijn in. Klinkt misschien nogal vroeg, maar de oogst is een speciaal moment.

Ook tijdens de lunch is het even tijd voor ontspanning. Dit heb je ook echt nodig als je deze hele dag aan het plukken en sjouwen met emmers druiven bent.

Onze eerste oogst was maar iets meer dan een hectare en we waren in twee dagen klaar. Het was een hele spannende maar fijne oogst. En dan begint het eigenlijk pas! Want het vinificatie proces is minstens net zo spannend! Daar zal ik mijn volgende blog  aan wijden.

Pied de Cuve


Deze gastblog is geschreven door Anne van Domaine Lachat.

Domaine Lachat is een kleinschalig vakantie en wijndomein in de Beaujolais. Anne en Thijs maken hier sinds 2020 hun eigen wijn en runnen het vakantieverblijf met vier luxe gîtes.

Ook organiseren ze speciale wijnweken. Een vakantie midweek waarin je ondergedompeld wordt in wijn met bezoekjes aan andere wijndomeinen, gezellige BBQ’s en proeverijen.

Een bezoekje brengen? Check de website: www.domainelachat.com De avonturen van Anne volgen? Dat kan bijvoorbeeld via Instagram

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Website | + posts

Ik ben Anne en woon samen met Thijs en onze twee jongens sinds de zomer van 2018 in de Beaujolais op Domaine Lachat. In onze oude wijnboerderij zijn wij weer begonnen met wijnmaken en verhuren we 4 luxe gîtes. Ik leer het vak van bevriende wijnboeren en in Beaune volg ik een opleiding tot wijnmaker.

Deel met vrienden
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Scroll naar top