De Italiaanse keuken en wijn, what grows together goes together

Wanneer ik Italiaans kook dan grijp ik vaak ook naar Italiaanse wijnen. Het is voor mij de keuken waarbij lokale wijnen het beste aansluiten, vaak gaat dit zelfs per regio. Waar het gerecht zijn oorsprong vind daar wordt bijna altijd ook een passende wijn gemaakt. Dat zal vast geen toeval zijn. De Italianen weten als geen ander hoe ze hun wijn en eten op zijn best kunnen combineren.

Tips voor de Italiaanse keuken

Ik kan niet koken als een ware Italiaanse Nonna en ik gebruik onorthodoxe ingrediënten (miso in tomatensaus doet wonderen). Echter doe ik wel een poging veel te leren over de klassieke Italiaanse keuken. Er zijn een aantal simpele trucs om beter Italiaans te koken. Verse pasta gaat vaak in “natte saus”, want met de zetmelen in het kookwater van gedroogde pasta kan je sauzen binden voor een “droge saus”. Bij vleesgerechten is het fijn om ook Italiaanse kruiden te gebruiken. Hardere kruiden als rozemarijn en tijm doen het goed in stoofgerechten, basilicum is juist op haar best als het pas op het allerlaatste moment wordt toegevoegd.

De beste ingrediënten vinden kan hier in Nederland best een uitdaging zijn. Kijk daarom verder dan de supermarkt en ga ook vooral langs je slager en kaasboer voor de juiste producten. Groente in Nederland zijn helaas minder smaakvol. Maar inkopen doen bij een groenteboer of luxere (online) supermarkt doet al wonderen. Tomaten kan je beter uit blik halen dan vers kopen als het gerecht dat toelaat. Die zijn vaak veel smaakvoller hier.

Italiaanse wijnen

Italië is een wijnland rijk aan verschillende gebieden. Via vier verschillende wijnen uit vier gebieden probeer ik een klein inkijkje te geven in de verschillende gebieden die Italië rijk is. Het gebruik van druivenrassen kan in dit land enorm verschillen per regio. Daarnaast zijn er ook grote verschillen in temperatuur en bodemsoorten. Puglia in de hak van Italië heeft een heel ander terroir en klimaat dan het bergachtige Piemonte heeft.

Pinot Grigio uit Alto Adige

Misschien wel de bekendste witte wijn uit Italië, vaak fris met citrus en wat mineraliteit. Het wijngebied Alto Adige ligt tegen Oostenrijk aan, het is een bergachtig gebied. De wijngaarden liggen flink verspreid over dit gebied met grote hoogte en klimaatverschillen. Maar deze regio is vooral bekend om frisse witte wijn.

En deze pinot is geliefd en vaak besteld op terrassen. Ook wel bestempeld als schaamdruif, omdat de wijn saai zou zijn. Echter werkt het frisse karakter goed bij zeevruchten pasta’s. Denk aan Vongole of pasta met tomaat en garnalen. Ook zachte witvissoorten doen het goed met een glas Pinot Grigio, dan weet je zeker dat ze niet overschaduwd worden door andere aroma’s.

uitzicht Manincor Alto Adige wijn

Barbera uit Piemonte

Piemonte kent men vooral vanwege de truffels en Barolo wijn. De regio ligt aan de voet van de Alpen. Het is er heuvelachtig en staat bekend op een sterke focus op kwaliteit. Massaproductie komt hier relatief weinig voor. De Barbera kan door de krachtige Barolo soms (onterecht) een ondergeschoven kindje in Piemonte zijn. Deze druif wordt voornamelijk verbouwd op de heuvels van Monferatto waar Asti en Alba liggen.

Barbera wijnen bevatten weinig tannine, zijn fruitig en fris met een redelijk hoge zuurgraad. Een super aards karakter met paddenstoelen en leer kenmerken vind je terug in deze wijn. Een fijne combinatie met de truffel uit de streek. Schenk hem niet bij vette roomgerechten, maar serveer de truffel eens over (rauw) rundvlees of met paddenstoelen bij deze wijn.

Italiaanse Barbera en truffel

dorpje La Morra in Piemonte
Soave uit Veneto

Veneto is het wijngebied bij Venetië en Verona. Veel prosecco’s vinden hier hun oorsprong. Het gebied is de grootste producent van Italië. In het oosten vindt je de regio Soave. Hier staat de Garganega druif (de basis van de Soave wijn) volop aangeplant. De beste varianten staan op de hellingen van het classico gebied.

Een goede Soave heeft vaak een notig perenaroma, fris en vol. Romige maar ook hartige smaken die het goed doen bij een salade met romige smaken van bijvoorbeeld burrata of spagetthi carbonara. De wijn versterkt dan het zachte mondgevoel. Ook ravioli werkt, een botersaus kan de wijn makkelijk hebben. De combinatie van pompoen (ronde smaken = balans) en verse geitenkaas (frisse smaken = contrast) werkt ook goed. Ook een spinazie ricotta vulling kan hetzelfde doen.

Italiaans eten met wijn combineren

Veneto wijn en Italiaans eten

Sangiovese uit Toscane

Toscane, het gebied van onder andere de Chianti en Brunello. Allebei deze wijnen draaien om de Sangiovese (Chianti minimaal 80%, Brunello 100%). Ook in dit gebied vind je heuvels en bergen die bescherming geven tegen de grote hoeveelheid zon. Met een warm mediterraan klimaat komen er vooral zwoele rode wijnen vandaan.

Sangiovese betekend letterlijk het bloed van Jupiter. Een laatrijpende druif met aroma’s van donker fruit en wilde specerijen. De druif heeft een hoge zuurgraad en stevige tannine. Door deze zuren is het een fantastische begeleider van tomatensauzen zowel met pasta als met rundvlees. En de in de streek bekende T-Bone steak met wat rozemarijn en tijm van de barbecue is ook zeker een fijne combinatie samen met de stevige tannine en de aroma’s van de druif.

Brunello en italiaanse keuken

Dat waren mijn tips! Wil je meer weten over het combineren van wijn en eten? Kant en klare recepten vinden bij wijnen? Of had je graag nog andere Italiaanse druiven de revue willen zien passeren? Stuur me een berichtje op Instagram. Mijn account Smaakmakende vind je hier!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! 

Mijn leven bestaat uit heel veel voedselprojecten, het enige constante is dat daar altijd wijn bij betrokken is. Ik kan geen genoeg krijgen van oude Rielsings en vakanties zijn voor mij een grote boodschappentrip. Ik neem je graag mee op mijn culinaire avonturen op mijn Instagram @smaakmakende.

Deel met vrienden
Scroll naar boven