Een geslaagd diner thuis met vrienden (+ wijnadvies)

Laatst kwamen er vrienden voor een gezellig diner thuis. Als we met hen afspreken, is het altijd 3 gangen met bijpassende wijn en daarnaast veel gezelligheid. Maar wat zet je op tafel? Leuk om dan ook recepten te zoeken van gerechten die ik nog niet eerder gemaakt heb. Omdat het altijd lastig is om een goed recept te vinden met daarbij de passende wijnen deel ik  graag een geslaagd recept en wijncombinatie met jullie!

Lastig! Recepten zoeken

Als ik recepten zoek, wil ik graag iets vinden wat ik nog niet eerder gemaakt heb en wat bijzonder is voor tijdens een diner thuis. Maar ik vind het ook belangrijk dat je het makkelijk kunt maken, dat het niet al te veel tijd kost (met vrienden kook ik het liefst wel 3 gangen, dus als je dan 3 bewerkelijke gangen hebt, ben je zo een dag kwijt aan de voorbereidingen. Liever niet dus. En het komt goed uit als het recept geen ellenlange boodschappenlijst heeft.

Ook vind ik het fijn als je een gerecht al goed eerder kunt voorbereiden zodat je tijdens het diner niet de helft van de tijd in de keuken bezig moet zijn maar gewoon gezellig bij je vrienden kunt zijn.

diner thuis met vrienden: cline zinfandel

Het diner thuis + de eerste wijn

We begonnen de avond met de Cline Vintage 2013 Zinfandel. Mijn vriend en ik zijn echte Zinfandel fans. Onze vrienden hadden een paar flessen Zinfandel bij een veiling op de kop getikt en het openen van de eerste fles speicaal bewaard tot ons etentje. Qua volgorde een beetje ongebruikelijk maar dit werd ons aperitief. Wat mij betreft kan Zinfandel gewoon altijd. Zo ook deze. Vol van smaak, mooi in balans en een klein zoetje. Iets anders dan de Zinfandels die we normaal drinken. Ik denk dat dit komt omdat dit een wat oudere wijn was. Een goed begin!

diner thuis met vrienden: ingredienten

Voorgerecht en door naar Riesling

Als voorgerecht had ik een venkelsoep met gerookte zalm gekozen. Venkel is altijd zo smaakvol! Ik was erg benieuwd hoe dat in een soep tot uiting zou komen. De soep maakte ik de avond er voor al. Alleen de zalm voegde ik pas tijdens het etentje toe evenals de dille.

Als je wijnblogger bent letten mensen die komen eten toch altijd extra op de wijn. Hij viel gelukkig goed in de smaak! In mijn wijnrek lag nog een Oostenrijkse Riesling wijn van Gruber die prima combineerde met de soep. Venkel heeft natuurlijk een best uitgesproken smaak, maar de wijn deed er niet voor onder. Een mooie heldere kleur, een klein bubbeltje en we proefden hints van abrikoos.

diner thuis met vrienden: tafel

Hoofdgerecht + Chardonnay

Bij het hoofdgerecht koos ik nog een keer voor witte wijn. Soms kan rode wijn ook prima bij vis, maar ik had nog een (houtgerijpte) Chardonnay wijn die naar mijn idee goed bij de makreel zou passen. Ik was ook al een tijdje benieuwd naar deze wijn omdat je bij Spanje niet snel aan Chardonnay denkt, maar deze Pago de Cirsus wel van deze druif gemaakt is. Een keer wat anders dan de Verdejo die ik vaak drink als ik voor een Spaanse witte wijn kies 😉

diner thuis met vrienden: voorbereiden

Bij de wijn een lasagne van makreel en garnaaltjes met rucola. Heel erg lekker! Ik vind makreel sowieso erg lekker, maar eet het veel te weinig. Met dit recept komt het er misschien wel vaker van! De wijn was prima, maar werd misschien een beetje overschaduwd door het gerecht. De volgende keer ga ik een iets stevigere Chardonnay proberen.

diner thuis met vrienden: makreel

Dessert + Shiraz bubbels

We sloten het 3 gangen diner met vrienden af met rode Shiraz bubbels en zelfgemaakte chocolade cheesecake. Een hele bijzondere Shiraz wijn en hij paste perfect bij de taart!  Het was wel een klein gokje om dit zo te combineren, maar het pakte wat ons betreft goed uit!

Mocht je zelf een keer gezellig gasten ontvangen voor een diner thuis dan kan ik je dit recept zeer aanbevelen. Alleen het hoofdgerecht kan een wijn met wat meer kracht gebruiken. Mocht je tips willen, laat het me weten! Probeer anders ook eens een Mediterraans diner thuis.

Wat trouwens ook heel leuk is: een wijnproeverij thuis organiseren. Ik vertel je hoe je dat eenvoudig regelt. En ga je op bezoek? Denk dan aan een leuk cadeau voor een wijnliefhebber!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt!

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven