Vorige maand stond een mooie proeverij op het programma; ik was samen met een select gezelschap uitgenodigd voor een middag met Chablis van Domaine Laroche in de hoofdrol.

Wat is Chablis?

Chablis heb je vast wel eens op een wijnkaart zien staan. Wist je dat dit geen druif is maar dat wijnen die naam op het etiket hebben staan als de wijn  geproduceerd is in en om het stadje Chablis? En dat is weer gelegen in de Bourgogne (onder andere bekend van de crémant de Bourgogne). Maar van welke druif is het dan wel gemaakt? Die ken je vast wel, dat is namelijk de Chardonnay. Nu denk je bij Chardonnay wijn vast meteen aan volle, romige wijnen die houtgelagerd zijn met veel smaak. Chablis is anders en zeker geen standaard Chardonnay.

Een middag de diepte in

Het was ook niet zomaar een proeverij. Want wat stond er op het programma? Een verticale proeverij van 11 wijnen van Domaine Laroche. Die proefden we op een geweldige locatie; tussen de wijnen bij Bord’Eau, het restaurant  met twee Michelin sterren in het hotel De L’Europe in Amsterdam. Dus dat betekende ook mooie gerechten en  perfecte service!

Chablis heeft vaak een hogere zuurgraad, is vooral droog, fris, iets fruitig en mineraliteit proef je ook zeker terug in deze wijn. Dat komt door de ondergrond waarop deze druiven groeien. Daarin vind je onder andere kalk en klei. Maar niet elke Chablis is hetzelfde en dat gaan we ook ontdekken deze middag. We vergelijken wijnen van de linker-en rechter oever, verschillende vintages en verschillende kwaliteiten. Dit doen we niet alleen, maar samen met wijnmaker Grégory Viennois die ons vertelt dat 33% van de productie van wijnen uit de Bourgogne uit Chablis bestaat. Best een groot aandeel dus!

gregory viennois domaine laroche

Proeven in combinatie met heerlijke gerechten

Bij de ontvangst dronken we al de eerste Chablis namelijk de Vieille Voye Chablis. Een unieke wijn die alleen hier in dit restaurant te krijgen is, verder op geen enkele plek in Nederland.

Tijd voor de eerst flight. Terwijl de eerste 2 wijnen worden ingeschonken vertelt Grégory dat de wijnen per flight steeds afkomstig zullen zijn van de verschillende oevers met elk een eigen micro-klimaat en ondergrond waardoor de druiven in verschillende condities geteeld worden.

De wijnen, de bijpassende glazen en de bijbehorende gerechten komen vervolgens in een rap tempo voorbij:

  • Les Vaudevey Chablis Premier Cru 2015 & Les Fourchaumes Vieilles Vignes Chablis Premier Cru 2015 met amuses Bord’eau: Bisque van schaaldieren met tandoori, Zeeuwse mossel met citroengras jus en dille calamansi crème, Salade van Noordzeekrab met limoen en gerookte avocado, Scheermes met ‘soffritto’, gelei van het kookvocht met Pernod en bruis van mandarijn, Marinière jus van kokkels met een liaison van Waddenzee oester.
  • Les Vaudevey Chablis Premier Cru 2012 & Les Fourchaumes Vieilles Vignes Chablis Premier Cru 2012 met licht gemarineerde makreel met quinoa real en een bouillon van zomertomaat.
makreel met chablis van domaine laroche
Makreel met quinoa en tomatenbouillon
  • Les Clos Chablis Grand Cru 2012 & Les Blanchots Chablis Grand Cru 2012 met kalfstartaar, aardappel ‘os à Moelle, spekbokking en Kaluga kaviaar.
  • Les Clos Chablis Grand Cru 2011 & Les Blanchots Chablis Grand Cru 2011 met Oosterschelde zeebaars gestoomd en rauw. Daarbij een bouillon van limoen met passievrucht.

Wat een geweldige combinaties! Je kunt na deze gerechten en het proeven van al deze Chablis wijnen in ieder geval concluderen dat Chablis perfect samen gaat met vis! Maar ook de kalfstartaar gaat goed samen, vooral vanwege het ziltige van de spekbokking, wat een soort haring is.

Maar we zijn er nog niet. De laatste flight is ons ‘dessert’.

zeebaars met chablis van domaine laroche
Oosterschelde zeebaars

Chablis van bijna 20 jaar!

Bij deze laatste flight gaan we met één wijn heel wat jaar terug in de tijd. In beide glazen wordt La Réserve de l’Obédience Grand Cru ingeschonken. Deze 2 wijnen zijn de meest prestigieuze wijnen van Domaine Laroche.  Een daarvan is uit 2011, de ander is uit 1998!  Van deze laatste wijn zijn maar 3000 flessen gemaakt, dus je kunt nu al wel stellen dat dit een bijzondere wijn is. Voor mij sowieso aangezien ik zelden oudere wijnen drink. Heel benieuwd dan ook hoe deze smaakt.

Een bijzondere geur, veel en ook intens. Maar wat ruik je dan? Soms lastig te benoemen vind ik, maar hier ben ik het helemaal eens met wat de rest van het proefgezelschap ook noemt. Je ruikt namelijk overduidelijk bloemkool! Hoe bijzonder is dat?  Verder een complexe wijn die je niet heel makkelijk zo maar even drinkt. Een mooie afsluiter!

La reserve de L'Obedience 1998
De linker van de 2 flessen rechts is de La réserve de l’Obédience uit 1998!

En?

Zo dit was proeven voor pro’s! En als niet pro was dat voor mij best een hele opgave! Maar een unieke ervaring waar ik met veel plezier op terug kijk. Een geweldige kennismaking met mooie kwaliteitswijnen, elegant, verfijnd en eens wat anders dan anders. Ook het mineralige wat kenmerkend is voor Chablis, ervaar ik als prettig. Het had voor mij best nog wel wat langer mogen duren om zo wat meer tijd te hebben om echt goed te proeven en te vergelijken.

Meer over Domaine Laroche

Domaine Laroche verkoopt haar wijnen in 80 verschilende landen. Dit is inclusief 7 premier cru en 3  grand cru wijnen.

De oogst wordt met de hand gedaan, een tijdrovende klus. Alleen de beste druiven worden gekozen. Verder is duurzaamheid en milieuvriendelijk werken ook erg belangrijk bij dit wijnhuis. Als er een goede balans is tussen de wijnstokken, de grond, het klimaat en de omgeving zal dit de wijnranken en de druiven ten goede komen is hun insteek.  Er worden daarom ook geen pesticiden en dergelijke gebruikt.

Er is een periode geweest dat Laroche draaidoppen gebruikte op de wijnen, maar intussen is dit terug gedraaid. De flessen (in ieder geval van de premier en grand cru wijnen) worden weer gewoon afgesloten met kurk. Hierdoor zijn er meer florale tonen in de wijnen volgens Viennois en hebben ze meer expressie.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! 

Facebook Reacties