fbpx

Een bruisend bezoek aan Domein Holset in Limburg

Dat er in Nederland wijn gemaakt wordt, weet je waarschijnlijk al wel. En anders bij deze 😉 Maar dat we in Nederland een wijndomein hebben dat alleen maar mousserende wijn maakt? Zou best wel eens kunnen dat dit de eerste keer is dat je dit hoort. Ik heb het dan over Bruisend Wijnhuis Domein Holset in Lemiers, bij Vaals in Limburg. Eind vorige maand mocht ik langs komen voor een bezoek en een overnachting! Hoe het was vertel ik je verder in deze blog.

Over Domein Holset

Ik kan je alvast verklappen dat Domein Holset een prachtige plek is maar in 2008 was dat nog iets anders. Toen was er alleen nog een vervallen boerderij maar zagen Erik Leferink en Marianne Blijdesteijn wel de potentie van deze plek, al wisten ze op dat moment nog niet precies hoe of wat. Wel werd er meteen aan het laten groeien van druiven en wijn gedacht.

De eerste druivenstokken werden vervolgens in 2009 geplant en 5 jaar later was het zover, de eerste mousserende wijn van Domein Holset kan worden gedronken! Daarnaast is die vervallen boerderij omgebouwd tot een heus wijndomein met op het terrein naast de mooie wijngaarden een heuse proefruimte, een fijne buitenplaats waar je heerlijk kunt zitten, een winkel en proeflokaal en een aantal b&b kamers en zelfs een vakantiehuisje voor 8 personen. Een plek dus waar je ook kunt overnachten.

Domein Holset voorkantEen van de proefruimtes op het terrein

Op bezoek bij Domein Holset

Samen met Mark en dochter van 4 reden wij op een zonnige ochtend naar Limburg voor een nadere kennismaking met dit domein. Ook al is Limburg gewoon in Nederland toch krijg ik altijd een instant vakantiegevoel als je daar rondrijdt. Zo ook deze keer.

En dat vakantiegevoel is eigenlijk niet weggegaan. We werden vriendelijk ontvangen en na een kopje thee buiten naar onze kamer ‘Oester’ begeleid. Mooie kamer aan de voorkant van het pand met badkamer met 2 douches (kun je leuk duo douchen dus!) en vanuit daar ook makkelijk toegang tot de gezamelijke woonkamer (waar tijdens ons verblijf verder niemand gebruik van maakte) met keuken die van alle gemakken voorzien is. Waaronder een goed gevulde koelkast waar je o.a. een lekkere fles bubbles uit kunt halen (wel doorgeven bij het uitchecken natuurlijk ;)).

Na het droppen van onze spullen namen we een kijkje in de wijngaard. Prachtig hoor! Echt zo leuk dat je vanuit het pand in een paar stappen in de wijngaard bent. Heel tof! Zelfs onze dochter werd er blij van en vond het super leuk om door de wijngaard te rennen.

Wij genoten intussen van een welkomstbubbeltje (de Bruut van Holset) en wat kaas en groentechips. In de zon met dus dat prachtige uitzicht. Wat wil je nog meer? Niets eigenlijk!

Domein Holset achterkant

proosten bij Domein Holset

De mousserende wijnen van dit bruisende wijndomein

Over die bubbels gesproken, bij dit domein wordt er veel met de hand gedaan. Zo wordt er handmatig gesnoeid en worden de druiven ook met de hand geplukt. Zo kunnen de beste druiven geselecteerd worden. Met die druiven wordt eerst een stille wijn gemaakt en daarna volgt de tweede vergisting op de fles. Ze maken de mousserende wijn hier dus volgens de traditionele methode ofwel de methode zoals die ook gevolgd wordt voor het maken van champagne.

Die tweede vergisting duurt 12 maanden voor de Bruut en 30 maanden voor de Prins en Dame van Holset. Dus even geduld voordat het eindresultaat te proeven is. Even kort de kenmerken van de 3 mousserende wijnen op een rijtje:

Bruut van Holset – Stevig & fruitig

70% Johanniter
30% Cabernet Blanc
10 gram dosage
12 maanden gerijpt op de gist
Gedogorgeerd in maart 2018

Johanniter

Prins van Holset 2016 – Droog & verfijnd 

70% Souvignier Gris
30% Johanniter
4 gram dosage
30 aanden gerijpt op de gist
Gedegorgeerd in juni 2019

Dame van Holset 2016 – Zacht & rond 

100% Chardonnay
2 gram dosage
30 maanden gerijpt op de gist
Gedegorgeerd in juni 2019

Na dat welkomstdrankje die middag, haalden wij uit die koelkast in de keuken van de gezamenlijke woonkamer een fles van de Dame van Holset, onze favoriet (al eerder voorafgaand aan ons bezoek geproefd) om daar tijdens het eten en in de avond nog verder van te genieten.

Wij bestelden (was nog toen de horeca dicht was) pizza bij een restaurant in de buurt en lieten dat bezorgen. Pizza en bubbles gaat prima samen kan ik je nu vertellen uit ervaring 😉

Het was ‘s avonds nog zo lekker buiten dat we van de rest van bubbles buiten genoten hebben. In de wijngaard staan een paar heerlijke stoelen en vanuit daar hebben we de zon onder zien gaan. Heel tof!

Dame van Holset

zonsondergangontbijt bij Domein Holset

En?

Na een prima nacht werden we de volgende ochtend verrast met een heerlijk ontbijtje met alles er op en er aan (zie foto hierboven). Erg leuke presentatie zo op deze manier. Na dat ontbijt en na een laatste ronde door de wijngaard zat het er voor ons weer op en was het tijd om deze prachtplek te verlaten. Een prachtplek die ik zeker iedereen kan aanraden!

Ben je nieuwsgierig geworden en lijkt het je ook wel wat om een bezoek te brengen aan dit bruisende Nederlandse wijndomein? Check de website voor meer informatie. Vanuit Domein Holset kun je ook de omgeving mooi verkennen want er is nog veel meer te beleven daar, ook op wijngebied. Lees maar in o.a. deze blog.

Benieuwd naar de wijnen? Daar kun je ook thuis op de bank of in de tuin van genieten want na mijn bezoek was ik zo enthousiast dat ik wat doosjes meegenomen heb om ook via mijn webshop aan te bieden. Klik hier om te bestellen.

 

Voor dit bezoek en de overnachting ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging (zie disclaimer voor meer info)


Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Champagne! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar top