Vaak bestel je wijn door een druivenras te noemen, zoals Chardonnay of Riesling. Maar wat nu als je niet precies weet wat er in een restaurant wordt aangeboden of als je geen idee hebt welke wijn je lekker vindt? Veel mensen kiezen ervoor om een droge witte wijn te bestellen, omdat ze in elk geval weten dat ze geen zoete witte wijn willen drinken of omdat ze denken dat alleen beginnende wijndrinkers zoete witte wijn bestellen. Maar wat is nu precies het verschil tussen droge witte wijn en zoete witte wijn? Hieronder leg ik het je uit!
Wat is droge wijn? Het draait vooral om de suikers
In de druiven die voor het wijnmaken zijn geoogst zitten suikers. Vaak is het zo dat hoe langer een druif aan de druivenstok blijft hangen, of hoe meer zon op de druif heeft geschenen, hoe meer suikers er in de druif zijn ontwikkeld. Tijdens het proces van wijnmaken is een van de stappen het vergisten van deze suikers. Daarbij wordt de suiker door de gistcellen omgezet in alcohol.
Niet alle suikers die van nature in de druiven aanwezig zijn worden tijdens het vergisten omgezet in alcohol. Er blijft altijd een restje achter, dat restsuiker wordt genoemd. Als minder dan 1% van het volume van de wijn nog bestaat uit suiker, wordt de wijn als droog beschouwd. Het verschil tussen een droge witte wijn en een zoete witte wijn zit hem vooral in de hoeveelheid suikers die na het proces van vergisten in de wijn zijn achtergebleven. Want de restsuikers proef je uiteraard. Een wijnmaker kan daar wat mee spelen om zo te komen tot de wijn die hij uiteindelijk wil maken.
Vanwege de invloed van de zon op de productie van suikers in de druiven zal je in streken waar de zon veel schijnt ook vaker wijnen aantreffen met een wat hoger alcoholpercentage en/of wat meer restsuiker. Dat is ook logisch want meer suikers die kunnen worden omgezet in alcohol betekent vaak een hoger alcoholpercentage. Dat verklaart ook dat een wijn van hetzelfde druivenras uit een zonnig land of zonnige regio soms heel anders kan smaken dan een wijn uit een koelere streek.
Niet alleen suiker is van invloed
Behalve restsuiker kan een wijn ook zoeter lijken dan je op grond van het druivenras, de regio of de oogsperiode zou verwachten. Vaak heeft wijn namelijk op houten vaten gelegen, die ook een eigen smaak aan de wijn toevoegen. Afhankelijk van het soort hout dat hiervoor is gebruikt kan de wijn daardoor smaken van vanille of caramel meekrijgen. Een voorbeeld hiervan is een Chardonnay die op nieuwe Franse eikenhouten vaten heeft gelegen en daardoor een vanillesmaak heeft gekregen.
Een andere heel belangrijke factor is de persoon die de wijn proeft. Niet iedereen ervaart en proeft wijn op dezelfde manier. Het kan soms heel persoonlijk zijn of een je een wijn als zoet of droog ervaart. Zoals ik op mijn wijnblog al vaker heb geschreven: niemand kan voor jou bepalen wat je lekker vindt. Het is ook een fabel dat mensen die van zoete witte wijn houden geen verstand hebben van wijn. Ervaar het vooral zelf door verschillende wijnen te proeven en ontdek je eigen favoriete wijn!
Wanneer is een witte wijn fruitig?
Vaak wordt gedacht dat een zoete witte wijn automatisch ook fruitig is en een droge witte wijn niet. Maar dat klopt niet! Het ligt iets genuanceerder. Het kan heel goed zo zijn dat een droge witte wijn ook prachtige geuren of smaken van fruit in zich heeft. En daar komt nog bij dat niet elke fruitsoort zoet is. Wat dacht je van grapefruit? Of ander citrusfruit? Ook appel is niet altijd heel zoet of fruitig. Bijvoorbeeld een granny smith zorgt voor meer frisse tonen.
Droge witte wijn versus zoete witte wijn: Niet zo zwart-wit
Het is dus niet zo zwart wit als je zou denken wat betreft het onderscheid maken tussen droge witte wijn en zoete witte wijn. Zo leerde ik bij de WSET2 wijncursus de bijbehorende proefmethode en is het juist zo dat je bij elke wijn nagaat in welke mate er zuren maar ook zoet in de wijnen zit. Ook bij ‘droge’ wijnen. In alle wijnen zit het dus in meer of mindere mate.
En al zeg ik altijd vrij stellig dat wijn voor mij snel te zoet is, als ik er goed over nadenk vind ik een beetje fruit toch ook niet verkeerd. Sauvignon Blanc die vooral bekend staat om z’n frisheid en vele zuren, vind ik vaak te fris! En denk eens aan Riesling. Ik ben daar gek op en als er een wijn is die fruitig kan zijn, dan is dat de Riesling. Maar het mooie aan Riesling is de goede balans tussen het fruit en het zuur. Dus ja, er zit een fruitige kant aan, maar op het moment dat je denkt ‘dit wordt te zoet’ dan heb je die frisse zuren weer om je die gedachte te doen vergeten.
Droge witte wijn versus zoete witte wijn? Wat is jouw favoriete witte wijn? Gek op fris? Of liever ook wel iets fruitigs erbij in je glas? Of ga je voor helemaal zoet? Ben benieuwd! Laat het weten.
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! Niet alleen lezen over wijn maar ook genieten van wijnen die ik speciaal geselecteerd heb? Dat kan via mijn wijn webshop Wijn van Esther.
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!