Afgelopen weekend maakte ik kennis met het Duitse wijnhuis Oberhofer. Niet door er op bezoek te gaan, dat kan nu natuurlijk niet! Maar wel door het proeven van 4 verschillende witte wijnen uit hun assortiment. Deze wijnen komen uit het portfolio van Les Bulles Enchantées, het wijnbedrijf dat me deze wijnen toestuurde en waar je deze wijnen in Nederland kunt kopen.

Over Oberhofer

De familie Oberhofer is al sinds 1754 bezig met wijn! Na een emigratie destijds van de Alto Adige naar de Pfalz is het 250 jaar later nu Pascal Oberhofer die aan het roer staat van dit wijnhuis in Edesheim. Pascal, 26 jaar oud heeft gestudeerd in Geisenheim en kan nu veel van de kennis die hij tijdens zijn studie heeft opgedaan in de praktijk brengen. Hiermee heeft hij ook voor vernieuwing in het bedrijf kunnen zorgen. Net als zijn ouders heeft hij het doel; wijn van hoge kwaliteit te maken en dat op een duurzame manier. De natuur staat hoog in het vaandel en sinds 2011 werken ze geheel biologisch en een groot deel van het assortiment mag zelfs het predikaat veganistisch dragen.

Er is bij dit wijnbedrijf gekozen voor een focus op regionale druiven en dus vind je in de wijngaarden onder andere Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris en Chardonnay terug. Maar ze staan ook open voor ‘nieuwe’ rassen als Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon.

Leuk om te weten is dat Pascal nu al enkele mooie awards heeft weten binnen te slepen, zoals de award die hij bij het AWC in Wenen gewonnen heeft voor de beste Sauvignon Blanc. Dat was de 2018 jaargang en ik mag de nieuwe jaargang, 2019 proeven. Tof!

familie Oberhofer

De familie met vader Stefan (l), moeder Heidi (r) en zoon Pascal (m).Tijd om te proeven!

Riesling Alte Reben 2018

Als liefhebber van Riesling, is dat de wijn die ik als eerste wil proberen. De Alte Reben verwijzen naar de oude (druiven) stokken. Kort gezegd geldt dat het groeien van druiven aan oude stokken, bij kan dragen aan betere kwaliteit wijn.

Bij het inschenken van deze Riesling komen de aroma’s al duidelijk het glas uitgestoven. Het is meteen duidelijk, dit is een uitgesproken frisse wijn met veel citrus. Vooral dat citrus voert de boventoon, veel zuren dus. Ook wat appel proef ik nog in de nasmaak.

Een prima frisse, droge Riesling maar voor mij had er nog wel iets zachter fruit in mogen zitten om het helemaal af te maken.

Riesling Alte Reben Oberfofer

Chardonnay Madonnenhöhe 2018

De volgende wijn die ik proef is de Chardonnay. En dat vind ik meteen leuk, want Chardonnay uit Duitsland dat drink (en vind) je toch minder snel. En meteen bij de geur ben ik al enthousiast! Het is heel interessant en verrassend wat ik ruik. Het doet me denken aan iets bloemigs, rozen ofzo en iets van kokosnoot. Dat laatste is niet gek want de wijn heeft 8 maanden houtrijping gehad.

Ook in de smaak komt die kokosnoot en wat romigheid terug. Verder ook nog wel iets fris en wat bitterheid zoals je dat kent van grapefruit.

Een hele leuk wijn die echt weet te verrassen!

Cabernet Blanc 2019

Deze druif kende ik nog niet. Het is een kruising tussen Cabernet Sauvignon en een onbekend hybride druivenras. Het is een druif met een dikke schil die goed weerstand kan bieden tegen ziektes en schimmels en voornamelijk in de Pfalz te vinden is maar ook bij ons in Nederland! Ik lees op wikepedia dat volgens Master of Wine Jancis Robertson de druif een smaakprofiel heeft dat ligt tussen Riesling en Sauvignon Blanc.

Nou leuk om zo kennis te maken met deze wat onbekende druif die in het glas na het inschenken wat kleine bubbeltjes laat zien.

Ook dit is weer een vrij aromatische wijn, ik ruik duidelijk perzik, iets van citrus en iets bloemigs. Een fijne geur! En ook de smaak is dat. Dezelfde aroma’s komen terug en ook wat tropisch fruit als mango. Een mooie frisse wijn dus met ook wat zachter en rijper fruit. Mooi in balans! En die bubbeltjes? Daar proef ik wel iets van terug, een klein tinteling.

Sauvignon Blanc 2019

Tot slot, de Sauvignon Blanc. Ook niet een druif waar ik meteen aan denk bij Duitse wijn, dus ook naar deze van Oberhofer ben ik erg nieuwsgierig, zeker omdat de 2018 Pascal dus een award opleverde! Net als bij de Cabernet Blanc, ook bij deze wijn wat bubbeltjes in het glas. Qua geur komt er meteen perzik in me op en ook groene meloen.

Bij het proeven komt er nog wat citrus bij. Ook wat meer dan bij de Cabernet Blanc waardoor deze wijn in vergelijking ook wat frisser is. En niet te fris!

Ik vind Sauvignon Blanc vaak erg hoog in de zuren en vooral heel fris maar vind het fijn dat deze wel wat meer heeft dan alleen maar dat. Hij is dus fris maar niet te heftig dus ook deze scoort punten.

Sauvignon Blanc Oberhofer

Leuke kennismaking!

Wat een geslaagde kennismaking met Oberhofer zo door het proeven van 4 van hun wijnen! Vooraf had ik verwacht dat de Riesling mijn favoriet zou zijn, maar voor mij is de Chardonnay wel de meest verrassende wijn van de 4. Een wijn die veel heeft en absoluut geen standaard Chardonnay is. Mijn favoriet dus! Al kan ik de andere 3 ook zeker aanraden.

Bedankt Les Bulles Enchantées voor het toesturen van de wijnen!

Voor dit artikel kreeg Wijntjes met Esther de wijnen toegestuurd door Les Bulles Enchantées, het wijnbedrijf van André van der Geest,  Pieter en Noud Vrijdag. Zij importeren wijnen en champagnes van kleine zelfstandige familiebedrijven met een jarenlange familietraditie en veelal een biologisch/biodynamisch karakter van wijnen.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

 

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Champagne! Cheers!

Deel met vrienden
 • 55
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  55
  Shares