Proeven/ Wijn

Een bijzondere Torres wijnproeverij in Amsterdam

Torres wijnproeverij

Vorig week woensdag was een mooie dag! En dat ondanks de vele hoosbuien en wind! Samen met een select groepje pers was ik uitgenodigd voor een boottocht door de Amsterdamse grachten voor een Torres wijnproeverij gevolgd door een lunch met Torres wijnen. Dat klinkt al niet verkeerd, maar wat het helemaal af maakte was dat wijnproducent Miguel Torres Senior hier ook bij aanwezig was.

Verticaal proeven

We begonnen met de (verticale) Torres wijnproeverij van 5 wijnen van Mas La Plana 2005, 2010, 2012 en Grans Muralles 1997, 2010. Leuk om verschillende vintages van dezelfde wijnen te proeven en zo te ontdekken of je goed het verschil kunt proeven tussen de verschillende wijnen. Daarnaast keek ik sowieso uit naar het proeven van de Grans Muralles 1997. Zo vaak drink ik geen wijnen van die leeftijd.

Torres wijnproeverij

De wijnen van de Torres wijnproeverij op een rijtje

Nadat alle wijnen ingeschonken zijn, gaat iedereen aan de slag, proeven, beoordelen, notities maken. Serious business! Intussen licht Torres Sr. het een en ander toe.

Mas la Plana

De Mas la Plana wijn wordt van 100% Cabernet Sauvignon gemaakt. Bij alle vintages worden de druiven met de hand geselecteerd en ontdaan van de steeltjes. De wijnen gisten vervolgens in stalen tanks en rijpen daarna 18 maanden op Frans hout.

Qua kleur zie je tussen de verschillende vintages zeker verschil. Ik vind de kleur van alle wijnen intens en van roodpaars (2012) via donker (robijn) rood (2010) naar roodbruin (2005) gaan. Allemaal vol van smaak. In de 2012 proef je duidelijker de tannines, de 2010 vind ik wat ‘romiger’. Torres Sr. vertelt dat de Mas la Plana goed kan rijpen. 30 jaar is geen probleem! Je kunt een flesje dus prima lang in je wijnrek bewaren.

Gran Muralles

Van Catalaanse druivensoorten wordt de Gran Muralles gemaakt. Sommige ken ik; Garnacha, Monastrell, maar de andere niet; CariñenaGarró, Samsó (1997), Querol (2010). Over die laatste druif vertelt Torres Sr. dat deze hermafrodiet ofwel tweeslachtig is. Als resultaat verschillende de druiven in grootte. Hij laat een foto zien van een tros Querol druiven waar je inderdaad kleine en grote druiven bij elkaar ziet.

Ook deze wijnen gisten in stalen tanks en rijpen gemiddeld 18 maanden op Frans hout.

Qua smaak zijn ook deze krachtig en vol. Kleur ook weer mooi, de 1997 roodbruin, wat je ook verwacht bij een oudere wijn. Torres Sr. vertelt dat het flink wat tijd duurde voor deze wijn uit 1997 goed rijpte maar intussen is dat goed gekomen. Je proeft wat van het hout maar niet te veel. Wel duidelijk de tertiaire aroma’s.

Na deze Torres wijnproeverij is het tijd voor lunch en een presentatie van Torres Sr.

Lunch en nog meer wijn

We beginnen meteen goed met een glas van de Cuvée Esplendor de Vardon Kennett 2013 (Pinot Noir, Chardonnay en Xarel-lo). Dit is een mousserende wijn met veel bubbeljes, heerlijk!

Torres wijnproeverij

Bij het voorgerecht maken we kennis met de Fransola 2015 (Sauvignon Blanc)  Een mooie, volle maar ook frisse wijn met een klein zuurtje. Ik hou hier van! Dan de Mas la Plana 2012 (Cabernet Sauvignon) bij het Texels lam, een fijne combi. Tot slot de Floralis Moscatel Oro (Muscat d’Alexandrie) die goed past bij het dessert.

Intussen ben ik weer veel meer te weten gekomen over de wijnen, het wijnhuis Torres en ook over Torres Sr. zelf. Zo is hij internationaal erkend vanwege zijn inzet op het gebied van klimaatverandering en het milieu. Tijdens de presentatie wordt er verteld wat Torres hier allemaal aan doet en benadrukt Torres Sr. ook diverse malen het belang hiervan. Ook onderstreept hij dat het erg belangrijk is om vooruit te denken en passende maatregelen te treffen op dit gebied. Dat vind je ook terug in het motto van de Torres familie.

The more we care for the earth the better our wine

Mooi gezegd! En een hele mooie middag met een geslaagde proeverij!

Meer van Torres zien?

In het onderstaande filmpje kan je in 360 graden een kijkje nemen bij Torres in Spanje!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt! 

Facebook Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie