Ben jij een echte wijnliefhebber? (Doe de test!)

Mijn wijnblog is voor iedereen die graag wijn drinkt en er meer over te weten wil komen. Wijnexpert of een wijnkenner zijn is geen must bij Wijntjes met Esther.  Als je dit leest heb je iets met wijn maar… ‘Ben je een echte wijnliefhebber?’ Doe de test en kijk of jij jezelf in de volgende punten kunt vinden. Ik doe meteen ook even mee! Kun je je in de vraag vinden, scoor je steeds 1 punt.

Je bent een echte wijnliefhebber als:

1. Je bewust een of meerdere ‘niet drinken dagen’ in je week moet plannen niet omdat je veel wilt drinken, maar wel omdat je het leuk vindt om nieuwe wijnen te ontdekken. Wijn is zo divers en leuk om te ontdekken. Maar het is natuurlijk ook goed om wat dagen per week over te slaan. Ik denk hier wel echt over na om te zorgen dat er niet elke avond een glas wijn op de planning staat en hou het meestal op wijn in het weekend. 

2. Je Instagram tijdlijn vol met wijnfoto’s staat. Ja en een heleboel leuke ook! Goede manier om inspiratie te krijgen en er zijn ook gewoon zoveel leuke accounts om te volgen. 

3. Je organiseert wel eens een wijnproeverij thuis. Wijn is het leukst als je het kan delen met vrienden of familie! Een mooie manier om wijnen te leren kennen is door het organiseren van een wijnproeverij thuis. 

4. Je je vakantie afstemt op een wijngebied. Naast interessant zijn wijngebieden vaak ook hartstikke mooi. Uitgestrekte wijngaarden, die druiven die je volop ziet hangen… Geweldig toch?! En de wijnhuizen zelf zijn vaak  ook echt een bezoekje waard! Oh en het proeven is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van een vakantie in een wijngebied 😉 Een toffe vakantie was naar Sicilië; een geweldige wijnbestemming, waar we een aantal jaar geleden op huwelijksreis gingen! Een tijdje geleden was o.a. de Bourgogne onze vakantiebestemming, ook echt een aanrader. 

wijnvakantie
In de wijngaard van Tenuta di Fessina op Sicilië

5. Je besluit een wijnblog te beginnen. Bingo! Vooruit, als je een wijnblog volgt, bijvoorbeeld deze 😛 mag je dit ook als punt mee tellen!

6. Je ‘s middags al kunt uitkijken naar de wijn die je ‘s avonds open gaat trekken. Jaaaa! 

7. Je vindt dat bier, gin-tonic of cocktails het toch echt niet van wijn kunnen winnen. Klopt wat mij betreft. De rest drink ik ook niet. Niks aan… Als ik geen wijn drink, zit ik aan de thee.

8. Je vaak wijn cadeau krijgt als er mensen komen eten of je jarig bent of welke gelegenheid dan ook. Of een kado dat met wijn te maken heeft. Yep, hieronder bijvoorbeeld de fles wijn die ik kreeg toen ik een aantal jaar geleden ging samenwonen.

Kado voor een wijnliefhebber
9. Je in een restaurant als eerste naar de wijnkaart kijkt en daarna pas de menukaart pakt. Zeker! Ik  kijk of een restaurant een diverse en enigszins uitgebreide wijnkaart heeft. Ook naar het aanbod per glas ben ik benieuwd.  Wijnen per fles zijn er vaak genoeg maar ik vind het leuk om op een avond (of middag) verschillende wijnen te proberen, dus hoop ik altijd dat er een mooie selectie per glas is.

10. Je graag je kennis uitbreid en er over gaat leren. Dat kun je doen door een SDEN of WSET wijncursus te volgen. Ik heb WSET 2 en WSET 3 gedaan. Heel wat geleerd! 

11. Je steeds getagd wordt door vrienden op Facebook als zij weer iets met wijn voorbij zien komen. Yep, ik zie ze allemaal voorbij komen, zonder dat ik mijn best er voor doe; de koffer om wijnflessen in te vervoeren, de trouwjurk helemaal vol met champagne glazen, de tas waar je wijn uit kunt tappen, het kaasshotglas waar je wijn uit kunt drinken etc. Herken je dit? Score!

12. Je als je een etentje thuis met vrienden hebt, niet alleen leuke recepten uitzoekt maar ook goed nadenkt over welke wijnen er bij geserveerd kunnen worden. Dit blijf ik wel lastig vinden. Zeker met gerechten waar verschillende soorten smaken in zitten. Wat is dan de beste wijn-spijs combinatie? Maar ja, ik ben daar wel mee bezig als we eters krijgen. Bij elke gang hoort een bijpassende wijn!

13. Je als je een weekendje weg gaat, je vooraf uitzoekt welke leuke wijnbarren er zijn. Guilty!  

14. Je helemaal happy bent als je weer eens  wijn drinkt waar alles aan klopt. Zeker! Als je een wijn kiest die mooi in balans is, die je verrast en waarbij je bij elke slok denkt ‘geweldig’, daar wordt je toch blij van? Ik had het bijvoorbeeld met een champagne die we bestelden bij het Vliegendt Hert in Middelburg.

Veuve Fourny Champagne Brut Grande Réserve Premier Cru
Deze champagne is echt top!

15. Je gebruikt de wijn app Vivino op je telefoon. Soms, maar niet heel vaak. Hier scoor ik geen punten. 

16. Je maakt notities van elke wijn die je drinkt. Wel als ik er iets over wil schrijven op de blog. Maar ik kan het best nog wel, wijn drinken zonder alles helemaal te analyseren. Zeker in gezelschap is het wel zo aardig om niet alleen met de wijn bezig te zijn 😉 Dus niet voor elke wijn, dus geen punten dan voor mij hier.

17. Je bezoekt regelmatig wijnproeverijen en wijnevents. Yes, zeker. Er worden veel leuke proeverijen georganiseerd waarvoor ik soms een uitnodiging krijg. Wijnfestivals vind ik ook altijd een feestje!

18.  Je hebt een wijnabonnement en kijkt elke keer uit naar de wijnpost. Geen punten voor mij. Ik heb wel een wijnabonnement gehad maar nu al een hele tijd niet meer. 

19. Je zit bij een wijnproefclub. Ja al een tijdje proef ik met 8 anderen om de zoveel weken wijn binnen een thema.  

20. Je werkt met wijn. Weer punten voor mij!

En ben jij een echte wijnliefhebber?

Kun je je in de meeste punten vinden? Ik zou zeggen in 15 punten of meer, dan ben jij een echte wijnliefhebber! Ik kom op 17 punten uit, een echte wijnliefhebber dus 🙂

Heb je nog toevoegingen, vul gerust aan!!! En nu? Tijd voor wijn natuurlijk! Naja, ligt er aan wanneer je dit leest natuurlijk…. Cheers 🙂

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven