Eerder schreef ik een artikel waarin je kon uitvinden of jij een echte kaasliefhebber bent, net zo als ik. Maar eigenlijk is de belangrijkste vraag natuurlijk: ‘Ben je een echte wijnliefhebber?’ Doe de test en kijk of jij jezelf in de volgende punten kunt vinden. Ik doe meteen ook even mee!

Je bent een echte wijnliefhebber als:

1. Je bewust een of meerdere ‘niet drinken dagen’ in je week moet plannen. Wijn is zo divers en leuk om te ontdekken. Maar soms is het natuurlijk ook goed om een dagje (of meer) over te slaan. Ik denk hier wel echt over na om te zorgen dat er niet elke avond een glas wijn op de planning staat. 

2. Je Instagram tijdlijn vol met wijnfoto’s staat. Ja en een heleboel leuke ook! Goede manier om inspiratie te krijgen. 

3. Je organiseert wel eens een wijnproeverij thuis. Wijn is het leukst als je het kan delen met vrienden of familie! Een mooie manier om wijnen te leren kennen is door het organiseren van een wijnproeverij thuis. Ik schreef een artikel met tips & tricks.

4. Je je vakantie afstemt op een wijngebied. Naast interessant zijn wijngebieden vaak ook hartstikke mooi. Uitgestrekte wijngaarden, die druiven die je volop ziet hangen… Geweldig toch?! En de wijnhuizen zelf zijn vaak  ook echt een bezoekje waard! Oh en het proeven is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van een vakantie in een wijngebied 😉 Mijn laatste vakantie was naar Sicilië; een geweldige wijnbestemming! En pas geleden ging ik nog een lang weekend naar de Ahr, ook echt een aanrader.

wijnvakantie
In de wijngaard van Tenuta di Fessina op Sicilië

5. Je besluit een wijnblog te beginnen. Bingo! Vooruit, als je een wijnblog volgt, bijvoorbeeld deze 😛 mag je dit ook als punt mee tellen!

6. Je ‘s middags al kunt uitkijken naar de wijn die je ‘s avonds open gaat trekken. Jaaaa! 

7. Je vindt dat bier, gin-tonic of cocktails het toch echt niet van wijn kunnen winnen.

8. Je vaak wijn cadeau krijgt als er mensen komen eten of je jarig bent of welke gelegenheid dan ook. Of een kado dat met wijn te maken heeft. Yep, hieronder bijvoorbeeld de fles wijn die ik kreeg toen ik een aantal jaar geleden ging samenwonen.

Kado voor een wijnliefhebber
9. Je in een restaurant als eerste naar de wijnkaart kijkt en daarna pas de menukaart pakt. Zeker! Ik  kijk of een restaurant een diverse en enigszins uitgebreide wijnkaart heeft. Ook naar het aanbod per glas ben ik benieuwd.  Wijnen per fles zijn er vaak genoeg maar ik vind het leuk om op een avond (of middag) verschillende wijnen te proberen, dus hoop ik altijd dat er een mooie selectie per glas is.

10. Je graag je kennis uitbreid en er over gaat leren. Dat kun je doen door een SDEN of WSET wijncursus te volgen. Ik volgde de WSET 2 cursus. Heel wat geleerd! 

11. Je steeds getagd wordt door vrienden op Facebook als zij weer iets met wijn voorbij zien komen. Yep, ik zie ze allemaal voorbij komen, zonder dat ik mijn best er voor doe; de koffer om wijnflessen in te vervoeren, de trouwjurk helemaal vol met champagne glazen, de tas waar je wijn uit kunt tappen, het kaasshotglas waar je wijn uit kunt drinken etc. Herken je dit? Score!

12. Je als je een etentje thuis met vrienden hebt, niet alleen leuke recepten uitzoekt maar ook goed nadenkt over welke wijnen er bij geserveerd kunnen worden. Dit blijf ik wel lastig vinden. Zeker met gerechten waar verschillende soorten smaken in zitten. Wat is dan de beste wijn-spijs combinatie? Maar ja, ik ben daar wel mee bezig als we eters krijgen. Bij elke gang hoort een bijpassende wijn!

13. Je als je een weekendje weg gaat, je vooraf uitzoekt welke leuke wijnbarren er zijn. Guilty! 

14. Je helemaal happy bent als je weer eens  wijn drinkt waar alles aan klopt. Zeker! Als je een wijn kiest die mooi in balans is, die je verrast en waarbij je bij elke slok denkt ‘geweldig’, daar wordt je toch blij van? Ik had het nog met een champagne die we bestelden bij het Vliegendt Hert in Middelburg.

Veuve Fourny Champagne Brut Grande Réserve Premier Cru
Deze champagne is echt top!

En?

Kun je je in de meeste punten vinden? Dan ben jij een echte wijnliefhebber! Heb je nog toevoegingen, vul gerust aan!!! En nu? Tijd voor wijn natuurlijk! Naja, ligt er aan wanneer je dit leest natuurlijk….Cheers 🙂

Na het bovenstaande tot de conclusie gekomen dat je een echte wijnliefhebber bent? Probeer dan eens iets nieuws uit, bijvoorbeeld met behulp van mijn test van alternatieven voor champagne. Een keer iets heel anders proeven? Wat dacht je van Turkse wijn of Belgische wijn?

Jouw aanvullingen

Nog wat suggesties van jullie die ik via social media naar aanleiding van deze blog kreeg waardoor je weet dat je een echte wijnliefhebber bent:

 • Je gebruikt de app Vivino op je telefoon. Nee, doe er eigenlijk niks mee. Hier scoor ik geen punten. 
 • Je maakt notities van elke wijn die je drinkt. Niet altijd, wel als ik er iets over wil schrijven op de blog. Maar ik kan het best nog wel, wijn drinken zonder alles helemaal te analyseren. Zeker in gezelschap is het wel zo aardig om niet alleen met de wijn bezig te zijn 😉
 • Je bezoekt regelmatig wijnproeverijen en wijnbeurzen. Yes, zeker. Er worden veel leuke proeverijen georganiseerd waarvoor ik soms een uitnodiging krijg. Waaronder zelfs een keer een champagne lunch!
 • Je hebt een wijnabonnement en kijkt elke keer uit naar de wijnpost. Misschien een halve punt voor mij? Ik heb namelijk wel een wijnabonnement gehad… 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Facebook Reacties

2 Comments

 1. Daanauctions 28 november 2017 at 15:01

  Ha ik dacht dat ik een echte wijnliefhebber was maar kan niet tippen aan jou. Leuk artikel!
  Annika

  1. Esther 29 november 2017 at 09:37

   Haha, je hoeft niet op alle punten te scoren Annika Meer dan de helft en je bent wel een echte wijnliefhebber hoor!