Geproefd: Et sans Ciel van Jean Claude Mouzon (via Fizzy Champagne)

Eigenlijk kun je me altijd wel blij maken met champagne, zeker niet alleen met oud & nieuw. Juist niet! Hartstikke zonde om maar 1x per jaar van deze feestelijke wijn te genieten, daar is champagne veel te lekker voor. Dus ik open wat vaker een fles. Meestal wel als er iets te vieren is of als er zomaar een fles bubbels bij de post zit! Dat was zo’n twee weken geleden het geval. De postbode bracht een doos langs met als afzender: Fizzy Champagne. Van de naam alleen al wordt je toch vrolijk? Of ik ook vrolijk werd van de inhoud van deze doos, lees je verderop in dit artikel!

De afzender op de doos verklapte al dat er champagne in zou zitten en dat was juist. En wel een fles Et Sans Ciel van Jean Claude Mouzon. De timing van deze wijnpost was perfect, want een paar dagen later was het Global Champagne Day een goed excuus om deze fles te openen!

Champagne; altijd bruisend!

Maar voordat ik je vertel over die specifieke champagne, misschien handig om je geheugen wat op te frissen en nog even de blog Feestwijn! Maar wat is champagne precies? te lezen. Dan weet je weer precies hoe het zit met champagne.

De Champagne streek is trouwens ook echt een aanrader voor een weekendje weg (zodra het weer kan) want vanuit Nederland ben je er zo! Ik ben er zelf wat langer geweest eind juli (lees maar) maar heen en weer in een weekend kan ook echt prima.

Dit bruisende wijngebied bestaat uit verschillende regio’s waarvan Montagne de Reims er een is en dat is waar je  Verzenay vind. Het dorp waar de champagne vandaan komt die ik mocht proeven en het dorp dat ook op de lijst van Grand Cru-gemeenten van de Champagne staat. Alle champagnes uit deze regio zijn dus Grand Cru champagnes.

Verder speelt in deze regio de Pinot Noir druif de hoofdrol en is dat wat het meeste staat aangeplant. Chardonnay en Pinot Meunier (de andere 2 druiven die je in je champagne tegen kunt komen). zijn hier  in de minderheid.

Tijd om te proeven

Het kleinschalige champagnehuis Jean Claude Mouzon dat o.a. deze Et Sans Ciel maakt, wordt niet gerund door Jean Claude zelf. Cédric and Frédérique Lahemade, die de kleindochter van Jean Claude is, hebben de leiding.

De Et Sans Ciel die trouwens voor €32,50 te koop is via Fizzy Champagne is gemaakt van 60% Pinot Noir, 5% Pinot Meunier en 35% Chardonnay. In totaal 30% van de wijn bestaat uit reservewijnen van voorgaande oogsten. Daarnaast heeft de champagne 2,5 jaar rijping gehad.

Ik ben gek op zogenoemde ‘Pinot Noir gedreven’ champagnes, omdat deze meestal wat krachtiger en wat meer uitgesproken zijn. Dus dat Pinot Noir in deze mousserende wijn de hoofrol speelt vind ik op voorhand al een pluspunt.

Bijzonder detail is dat er een apart soort bakkersgist aan de bubbel is toegevoegd wat voor extra sterke bubbel moet zorgen. Nog niet eerder van gehoord, maar ben benieuwd of ik dat terug proef (die extra sterke bubbel, niet dat gist;))

Jean Claude Mouzon champagne Et sans Ciel

Tijd om de proef op de som te nemen en de fles te openen. De champagne is licht van kleur en heeft veel fijne kleine bubbeltjes (zou dat die speciale bakkersgist zijn?), verder een vrij frisse geur met ook wat fruit zoals meloen. Als ik een slok neem proef ik nog steeds de kleine bubbeltjes (die blijven goed behouden) en wat citrus waaronder grapefruit. Daarnaast ook wat rijpe appel en subtiele gerijpte tonen (toast, brioche, noten). En door dat laatste doet het me aan een vers gebakken appeltaart denken!

Een fijne mousserende wijn die me zeker blij maakt met wat frisse tonen maar ook dat gerijpte wat ik altijd wel zoek in champagnes. Een mooie fles, helemaal voor die prijs!

Qua (sterkte van de) bubbels vind ik het niet anders dan anders. Ze blijven wel lang behouden in het glas maar ik vind het niet sterker of meer uitgesproken dan bij andere champagnes.

De broers achter Fizzy Champagne

Het gezicht achter Fizzy Champagne is er eigenlijk niet een maar zijn er maar liefst 4. De broers Chiel, Daan, Joost en Loed uit de Achterhoek zijn gek op champagne en startten vorig jaar met hun familiebedrijf. Hun missie met Fizzy Champagne? Echte champagne van kleine, biologische champagnehuizen in Nederland populair maken en toegankelijk voor iedereen.

Daarnaast spelen de kernwaarden duurzaamheid, exclusiviteit en persoonlijk een belangrijke rol in hun onderneming.

Benieuwd waarom ze voor Fizzy Champagne als naam voor hun bedrijf hebben gekozen? Fizzy is het Engelse woord  voor bruisend en sprankelend en dat is wat ze willen zijn.

broers Fizzy Champagne
De 4 broers met een van hun champagne leveranciers (niet Mouzon)

Nieuwsgierig geworden?

Benieuwd naar deze Et sans Ciel Champagne van Mouzon of naar andere champagnes van Fizzy Champagne? Dan verwijs ik je graag door naar hun website.

 

Dit artikel is een samenwerking waarvoor Wijntjes met Esther de champagne toegestuurd kreeg.
Check de disclaimer voor meer info.

 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook samen met mij proeven? Dat kan! Normaal doe ik proeverijen aan huis of op de zaak maar vanwege de Corona maatregelen kan dat op dit moment niet. Wat wel mogelijk is? Online proeven tijdens een wijnproeverij met vrienden (of collega’s of familie) of door je aan te sluiten bij de online wijnproefclub. Je kunt ook een kijkje nemen in mijn wijn webshop Wijn van Esther

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven