De maand zit er bijna op! Was jouw maand net zo gezellig en feestelijk als die van mij? In dit artikel een terugblik op wijnmaand december. Een topmaand voor wijnblog Wijntjes met Esther!

Lunch bij Oogst

De maand begon met een gezellige lunch bij Oogst. Dit restaurant vind je aan de Denneweg in Den Haag. Samen met Mark en een vriend genoten we van 4-gangen. Bij dit restaurant geen menukaart maar word je verrast door de keuken. Wij genoten van salade hoenderfilet, licht gebonden “Le Puy” linzensoep, saucisson en selderij en hert sukade, pastinaakpuree en persillade. Stuk voor stuk heerlijke gerechten met daarbij ook mooie  bijpassende wijnen! In het restaurant stond ook een kaastrolley dus op de vraag of we voor het nagerecht iets zoets of kaas wilden was het antwoord heel makkelijk. Kaas natuurlijk!

salade

hert

kaas

Wijnbar Pierre, the Embassy of Wine

Na onze lunch bij Oogst besloten we nog een wijntje te doen om het af te leren. Ik had al gespot dat er weer iets nieuws geopend was op de Denneweg dus ik wilde daar wel een kijkje nemen. En zo belandden we bij wijnbar Pierre, ofwel the Embassy of Wine zoals ze zich ook noemen. Wat een stijlvolle en elegante wijnbar! De uitgebreide wijnkaart is samengesteld door sommelier Silvia Meletti die onder andere ook bij de Librije gewerkt heeft.  Ik ga voor de Riesling Von Winning uit Deidesheim. Heerlijk!

Achter in de zaak zie ik de wijnkelder en nieuwsgierig als ik ben wil ik daar ook wel een kijkje nemen. Geen probleem! En samen met Silvia nemen we een kijkje. Leuk om te zien!

Een bijzondere wijnbar! Voor mij iets te ‘fancy’ en formeel maar zeker een leuke kennismaking.

Riesling

wijnkelder

Kerstdiner bij Just Meet

Half december kwam ik al in de kerststemming want het was tijd voor het jaarlijkse kerstdiner van mijn werk. Samen met mijn collega’s aten we in Leiden bij restaurant Just Meet. (lees ook m’n artikel over leuke restaurants in Leiden) De naam is een grappige verwijzing naar vlees wat een belangrijke rol speelt bij dit restaurant maar ook het ontmoeten wat de bezoekers hier kunnen doen voor een heerlijk diner maar ook voor een goed glas wijn. Naast een goed stuk vlees staat er ook vis op het menu, dus er is voor ieder wat wils. Zo ook tijdens ons kerstdiner wat erg geslaagd was.

Voor onze groep was er een aparte ruimte met mooi opgedekte tafels. Ontvangst met prosecco en lekkere amusehapjes en daarna een 3-gangen diner met bijpassend wijnarrangement. Ik koos voor de rosbief van tonijn met Queen krab, witlofsalade en kreeftenbisque vooraf. Daarbij een glas Les Romanes uit de Languedoc, een witte wijn van Grenache en Rousanne.  Daarna koos ik net als bijna al mijn collega’s voor de bavette van Black Angus met kalfsjus. Leuk detail is dat je voor het vlees je eigen steakmes mag uitkiezen. Bij de bavette werd een mooie Portugese wijn uit de Douro geserveerd; Castelinho, gemaakt van de Touriga Nacional. Als dessert voor mij het kaasplankje met een glas PX Sherry. Mooie afsluiter!

Mooie locatie, heerlijk eten, attente en vriendelijke bediening, echt een plek om nog eens naar terug te gaan!

just meet restaurant

messen

black angus

Kerst met familie

En nog maar een paar dagen geleden was het kerst. Die dagen stonden in het teken van gezelligheid met familie en heerlijk eten.

Eerste kerstdag vierden we met mijn familie en hadden we een kerstlunch. Erg gezellig! De volgende dag op naar Middelburg (dit keer helaas geen tijd voor een bezoek aan ‘t Vliegendt Hert) voor tweede kerstdag met schoonfamilie. Bij het diner verzorgden wij het hoofdgerecht; hert met rode portsaus, geroosterde pompoen uit de oven en pastinaak gratin. Goed gelukt! En de Cruz ‘d Alba uit de Ribera del Duero die ik eerder die maand als wijnpost gekregen had, paste er uitstekend bij.

Opvallend veel kaas ook deze kerst! Bij een van de kaasplankjes dronken we de Zarzuela Joven uit de Ribera del Duero (ook een fles die ik als wijnpost ontving eerder deze maand). Ik ben normaal meer van de wat oudere, houtgerijpte Ribera del Duero wijnen, maar deze zachte, jonge maar toch smaakvolle wijn deed het goed bij de kerstborrel!

hoofdgerecht kerst

kaas

Wijnjaar 2017

Tot slot nog even een korte terugblik op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogtepunten voor Wijntjes met Esther? Het foto overzicht (onder de 9 punten) vertelt het allemaal!

Van links naar rechts en van boven naar beneden:

  1. Het eerste Wijntjes met Esther evenement wat ik organiseerde bij restaurant Caroni in mei 2017.
  2. Wijnen proeven uit bijzondere wijnlanden. Door mijn blog kom ik in aanraking met heel veel verschillende wijnen. Zo kreeg ik een keer Georgische wijnen toegestuurd maar was ik ook bij een proeverij van Turkse wijnen in oktober.
  3. Trouwen! Natuurlijk HET hoogtepunt voor mij van dit jaar! Half september was die geweldige dag.
  4. Vakantie en huwelijksreis naar Sicilië. Wat een geweldig eiland! Heerlijk eten, mooie wijnen en veel cultuur. Echt genieten daar!
  5. Het inschrijven van Wijntjes met Esther bij de Kamer van Koophandel in maart. Intussen een aantal mooie samenwerkingen gehad en kijk ik uit naar wat 2018 gaat brengen op dat gebied.
  6. Lekker proeven thuis. Dat gebeurd veel in huize Wijntjes met Esther. Op de foto een proeverij die ik thuis organiseerde voor vrienden.
  7. Bij mooie en bijzondere proeverijen aanwezig zijn. Zoals deze proeverij van Torres wijnen op een rondvaartboot in Amsterdam, waarbij Mr. Torres Sr. zelf ook aanwezig was of de Chablis proeverij bij het de L’Europe Hotel.
  8. Nieuwe wijnbarren ontdekken zoals deze in Middelburg; Vliegendt Hert.
  9. Mijn eerste perstrip! In september ging ik 3 dagen op pad met een groep bloggers en journalisen.  In Wallonië maakten we kennis met Belgische wijnen.


Een mooi wijnjaar en bijna tijd om dit jaar af te sluiten. Ik wens je alvast het allerbeste voor 2018! Maak er een geweldig jaar van! Met natuurlijk veel wijnplezier!

Hoe kijk jij terug op jouw (wijn) jaar 2017? Wat waren jouw leukste wijnmomenten of mooiste wijn ontdekkingen? Kijk je liever vooruit? Dan vind je het misschien leuk om alvast te kijken naar welke leuke wijnfestivals je in 2018 gaat. Check daarvoor snel de blog met wijnfestivals 2018!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Facebook Reacties