Restaurant De Dyck: Fine dining met hart voor de natuur

Op een prachtige zondagmiddag was ik uitgenodigd bij restaurant De Dyck in Woubrugge, een fine dining restaurant in de polder. Maar niet zomaar een restaurant! Hier eet je wat het land te bieden heeft, is het restaurant zelfvoorzienend en wordt alles geteeld met respect voor omgeving en natuur.

Vrijwel alle ingrediënten komen rechtstreeks van eigen land, uit de boomgaard en uit de grote moestuin. Wijnen komen uit de omgeving binnen een straal van maximaal 500km van het restaurant. Dus op de wijnkaart vooral Frankrijk, Duitsland en wijnen uit de Benelux wat de klok slaat.

Je vindt dit bijzondere restaurant dus in de polder op een plek waar alle rust en ruimte is. Wij beginnen ons bezoek met een rondleiding om meteen goed kennis te maken met De Dyck. Op naar de moestijn, het kloppende hart van dit restaurant. Hier staat echt van alles aangeplant en heeft de keuken een heleboel verschillende producten staan om iets moois mee voor op het bord te maken. Wat de tuin te bieden heeft, hangt ook af van het seizoen. Om te zorgen dat het hele jaar door groentes en fruit uit eigen tuin geserveerd kunnen worden is fermentatie van deze producten ook iets wat veel gedaan wordt.

Moestuin de Dyck

Rondleiding door moestuin

fermenteren de Dyck
Fermentatie in progress!

Moestuin menu met bijpassende wijnen

Na de uitgebreide rondleiding door de moestuin, kassen en langs fermentatie specialist Ruben, gaan we aan tafel. Na alle verhalen en het bekijken van al het lekkers in de tuin zijn we erg nieuwsgierig geworden.

Het is heerlijk weer, dus we lunchen op het terras. Uitgangspunt bij De Dyck is het Moestuinmenu, dus daar gaan we voor. En we willen de complete ervaring, dus geen vis en vlees erbij. Al is het voor de liefhebber wel mogelijk om bij 1 of 2 gerechtenvoor vis of vlees te gaan.  Dat is dan een supplement. Vega is dus de basis en wij willen wel eens ondervinden of het inderdaad zo is dat je met dit menu vlees en/of vis niet mist.

We trappen af; de amuses & bubbles

Zoals bij een fine dining gebruikelijk, starten we niet meteen met gang 1, maar komen er eerst een aantal amuses voorbij. Niet 1 maar maar liefst 5 verschillende hapjes worden ons gepresenteerd:

 • Granite van snijboom met karnemelk en lievevrouwebedstro
 • Gefermenteerde radijs in gelei van zwarte knoflook en gekarameliseerde ui
 • Oost-Indische kers bloem met hangop van yoghurt en gedroogde en geïnfuseerde wortel en bijenpollen
 • Tartelette met crème van aardpeer en gerookte knoflook, hangende gelei van groene tomaat en gedroogde bieslookbloem
 • Taco van graan en cassisbes, crème van aubergine en verveine miso met salade van verse en gefermenteerde bosui

In ons glas een Nederlandse mousserende wijn, de Brut 2019 van Domein de Wijngaardsberg, gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay volgens de traditionele methode. Vervolgens heeft de wijn nog 15 maanden rijping op de fles gehad. Een verrassende goede mousserende wijn!

restaurant Dyck terras

De dyck woubrugge

Het echte werk; verschillende gangen & wijnen

Na de amuses volgen achtereenvolgens de volgende gerechten:

 1. Prei met aardbei, augurk en citroentijm
 2. Asperges met lievevrouwebedstro en citroenbasilicum
 3. Pruikzwam met koji, hazelnoot en braam
 4. Spitskool met roos, vijgenblad en verveine
 5. Twee desserts;
  • Komkommer met vlierbloesem, dille en zuring
  • Rabarber met venkel, zwarte knoflook en kersenblad

Allemaal prachtig opgemaakt en zeer smaakvol. Bijzonder vond ik het gerecht met de pruikzwam, een gerecht met veel kracht, bite en mooie jus. Ook het spitskool gerecht scoorde hoge ogen wat betreft smaak maar ook creativiteit. Je ziet het op de foto hierboven, linksonder in de hoek. Het is gemaakt als een saté spiesje van de BBQ maar dan niet van vlees maar van spitskool. Daarbij een rode wijn uit de Ahr, de Deutzerhof Légère ‘Cuvée’. Een blend van Spätburgunder, Dornfelder, Regent. Te gek! Sowieso scoor je bij mij punten met een wijn uit de Ahr. Ik ben gek op dit wijngebied.

Naast de Nederlandse mousserende wijn van de Wijngaardsberg en deze Ahr wijn, proefden we ook nog een wijn uit de Elzas (Muscat d’Alsace van Domaine Moritz), nog 2 Nederlandse wijnen (Fructus Vinea Cura en Linge Wit edelzoet van het Betuws Wijndomein) en nog een Duitse wijn (van Pflüger uit de Pfalz). Zoals je ziet, genoeg moois binnen 500 km afstand van het restaurant.

Tot slot: thee & friandises

Daarna sluiten we af met koffie en thee. Voor de thee heb ik keuze uit verschillende kruiden die vlakbij het terras staan aangeplant, leuk! En uiteraard drinken we dit niet zo maar worden er nog verschillende friandises bij geserveerd:

 • Meringue van lavendel met pruim, habanero en gerookte thee
 • Beignet van vlierbloesem met een dip van aardbei en vlierbloesem
 • Mousse van geroosterde koji met gepoft graan
 • Fudge van karnemelk met rood hoorntjeswier

Net als bij de desserts, valt het me op (in positieve zin) dat ook de friandises niet zoet zijn. Soms kan dat echt too much zijn na een lunch of diner, dat mierzoete. Dat heb je hier totaal niet. Ook deze afsluiter is weer erg verrassend.

desserts de Dyck

En wat is de conclusie?

Tja je kijkt er vast niet van op na het lezen van bovenstaande, het was een geweldige ervaring en belevenis bij restaurant de Dyck! Het is een mooie landelijke locatie en vooral met goed weer zit je hier heel gezellig op het mooie terras. We hebben genoten van het uitgebreide, creatieve en vegetarische Moestuin menu. Vlees en vis hebben we niet gemist.

De bediening en keukenteam (die laatste serveren ook regelmatig gerechten uit, leuk!) hebben duidelijk passie voor wat ze doen en oog voor detail. Op het bord maar ook qua service klopt het helemaal, echt fine dining! Het is (waarschijnlijk) anders dan wat je gewend bent maar het is onwijs leuk wat ze hier allemaal kunnen met de producten uit de omgeving. Leuk en met respect voor omgeving en natuur. Win-win wat mij betreft!

Lijkt het je ook wat? Ga dan eens langs voor lunch of diner. De kosten voor het (vegetarische) menu zijn €49 voor 5 gangen, €57 voor 6 gangen en €65 voor 7 gangen.

Op de website van restaurant de Dyck vind je meer informatie en kun je reserveren.

Voor deze lunch ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging. Zie disclaimer voor meer info.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven