Na een succesvolle eerste wijnproeverij bij restaurant Caroni in Den Haag besloot ik al snel weer een vervolg te plannen. Het werd een Franse wijnproeverij en daarbij dacht ik gelijk aan Le Barquichon in Voorburg, het huiskamerrestaurant van eigenaren Ellen en Michiel waarmee ik tijdens het evenement Heel Huygens hapt eerder dit jaar kennismaakte. 

Franse wijnproeverij

Het leek mij de perfecte plek voor een nieuw evenement! Bij Le Barquichon kun je in een huiskamersfeer genieten van Franse klassieke gerechten met een knipoog naar de moderne keuken. Daarnaast hebben ze een wijnkaart met wijnen uit allerlei landen maar de meeste komen natuurlijk uit Frankrijk. Toch wel handig voor een Franse wijnproeverij 😉 Op 1 juli was het zover!

Een bruisend begin

Rond 15:00 druppelt iedereen langzaam binnen en maakt kennis met elkaar. Er zijn nieuwe gezichten maar ook bekende van de vorige keer. Hartstikke leuk! We beginnen meteen dan goed met bubbels. Iedereen krijgt namelijk twee glaasjes mousserende wijn. Namelijk de Adam Jaeger Blanc de Blancs champagne en de Cremant de Limoux Brut van Les Graimenous Domaine J. Laurens met daarbij oesters! Een mooie combinatie! Vooraf is bij niemand bekend in welk glas welke bubbel zit, zodat er dus blind geproefd wordt.

Is er een duidelijk verschil? Wat is de favoriet? Een aantal hebben het gelijk door en weten meteen welke de champagne is. Maar niet voor iedereen is het gelijk duidelijk, wel dat de een wat meer een zoetje heeft dan de ander. De Champagne is wat droger en we proeven een lichte smaak van brood/toast. Niet voor niets geldt Cremant als een van de betere alternatieven voor champagne. Leuk om dat weer eens te testen.

franse wijnproeverij

Een Sauvignon Blanc uit de Bourgogne?

Na de bubbels gaan we aan tafel, die al helemaal mooi opgedekt op ons staat te wachten. Iedereen heeft een proefformulier, een aromawiel en een gevuld wijnglas voor zich staan. In dat glas zit de Sain Bris Clotilde Davenne van Domaine Les Temps Perdus, een een Sauvignon Blanc uit de Bourgogne. Bijzonder, een Sauvignon uit deze regio, geen gebruikelijke plek voor dit druivenras! Ellen licht de wijn en de gerechtjes die er bij geserveerd worden (gerookte zalm met mierikswortel mayonaise en steak tartaar van rund) nog wat meer toe. De hapjes zijn heerlijk en de wijn combineert goed.

Zoete Chenin Blanc en frisse Viognier

Daarna een bijzondere wijn bij de terrine van ganzenlever. Ellen serveert namelijk de Coteaux du Layon van Domaine des Deux Vallées, een Chenin Blanc uit de Loire. Niet zomaar een Chenin maar een zoete! De druiven van deze wijn hebben allemaal edelrot (botrytis) gehad.

Maar niet iedereen kiest voor ganzenlever. Ongeveer de helft gaat voor de bisque van schaal-en schelpdieren met garnaaltjes. Daarbij een Viognier uit de Languedoc-Roussillon van Domaine de Castelnau L’Île. Voor mij geen ganzenlever maar ik wil natuurlijk wel even de wijn proeven. En ja die is zoet! Niet iets om zomaar te drinken maar wel in combinatie met een hapje. Ik hoor positieve geluiden van degenen die deze combi wel zo proeven. Mij doet het meteen denken aan een wijn die ook goed bij een dessert zou passen.

franse wijnproeverij
Een gezellige groep!

Een krachtige Rhône wijn

Over naar rode wijn, de Gigondas Le Grand Montmirail van Domaine Brusset uit de Rhône. Deze wijn, gemaakt van Grenache, Syrah, Mourvèdre en Cinsault, heb ik thuis al voorgeproefd om er tijdens deze proeverij wat over te kunnen vertellen.  Er komt nog een aparte blog over deze wijn maar ik kan je alvast verklappen dat dit echt een topper is en mijn favoriet van deze Franse wijnproeverij!

Een klassieke wijn spijs combinatie is het combineren van deze wijn met rood vlees, en laat dat nou net het hapje zijn wat we hier bij krijgen! We proeven diamanthaas, een stukje ‘vergeten vlees’, een mals stukje rund met cantharellen, rode wijn saus en erwtjes. Echt een mooie combinatie!

franse wijnproeverij
De diamanthaas met de Gigondas

Mooie afsluiting

Dan loopt de proeverij bijna ten einde maar niet voordat we nog een aantal Franse kazen proeven en kennis maken met twee Macvin wijnen;  Macvin Pinot Noir van Domaine Bénédicte et Stéphane Tissot en Macvin Chardonnay  van Domaine Labet beide uit de Jura. Ik had hier nog nooit van gehoord maar Macvin is een traditionele versterkte zoete wijn (likeurwijn) die gemaakt wordt door het mengen van ongegist druivensap (2/3) met een marc (1/3). Marc is een eau de vie verkregen door het distilleren van de overblijfselen van de geperste druiven. Dit past zeker ook goed bij de heerlijke kazen. Een mooie afsluiting zo!

franse wijnproeverij

En?

Weer heel wat anders zo’n Franse wijnproeverij! Maar net zo geslaagd als de eerste Italiaanse Wijntjes met Esther. Het was een gezellige middag met heerlijke hapjes en een kennismaking met allerlei mooie Franse wijnen. Veel dank ook aan Ellen en Michiel voor hun goede zorgen!

Er komt zeker een vervolg! Binnenkort lees je wanneer en wat het volgende thema zal zijn!

Leuk om te proeven? Lees dan eens mijn artikel over hoe je een geslaagde wijnproeverij thuis kan organiseren.

franse wijnproeverij
Alle wijnen van de Franse wijnproeverij op een rijtje!

 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Facebook Reacties