Een maand geleden kwam ik een heel leuk mailtje tegen in mijn mailbox. Radio West heeft deze zomer een zomerserie waarbij alles in het teken van vakantie staat. Of ik in de week met het thema Frankrijk langs zou willen komen in de studio om te kletsen over wijn en om wat Franse wijnen te laten proeven tijdens de uitzending. Bien sûr! Een Franse wijnproeverij op de radio dus. Super leuk!

Een proeverij op de radio, niet echt iets alledaags en voor mij ook de eerste keer op de radio. Spannend, maar vooral heel erg leuk!

Franse wijnen kiezen

Nu heb ik heel wat wijnen geproefd, maar moet ik bekennen dat dit vaak wijnen zijn uit andere landen dan Frankrijk. Het is best een lastig wijnland waarbij je de door de etiketten op de flessen vaak ook niet veel wijzer wordt. Nu heb ik door de WSET 2 wijncursus die ik vorig jaar volgde wel wat meer kennis, maar er is nog zoveel te ontdekken en leren over dit wijnland.

Ik besloot voor de proeverij te gaan voor 2 witte, 2 rosé en 2 rode wijnen. En uiteindelijk vanwege het vakantie thema ook nog een Crémant toe te voegen. Met bubbels begin je niet alleen een vakantie prima maar ook een radio uitzending, niet?

Bij het selecteren van wijnen voor een proeverij wilde ik ook de doelgroep in gedachten houden en besloot daarom te gaan voor toegankelijke, betaalbare en makkelijk verkrijgbare wijnen. Als wijnblogger probeer ik allerlei wijnen en ook allerlei wijnwinkels (vooral online) maar voor voor deze proeverij wilde ik het vooral niet te ingewikkeld maken.

In de weken voorafgaand aan de uitzending heb ik verschillende wijnen voorgeproefd (want ik wil altijd alleen wijnen laten proeven waar ik zelf ook achter sta) en zo kwam ik uiteindelijk tot een mooie selectie wijnen.

Op de dag van de uitzending was het vrij warm, dus ik besloot alle wijnen in een koeltas mee te nemen.

wijnen in koeltas

De uitzending

En toen was het zover! Het programma Studio Haagsche Bluf is elke werkdag van 16:00-19:00 op de radio en ik mocht vanaf 18:00 aansluiten. Normaal is Tjeerd Spoor de presentator maar die week nam Ivar Lingen het van hem over. En dat is maar goed ook, want ik begreep dat Tjeerd meer een bierliefhebber is en Ivar meer van de wijn is. Wel  zo handig bij een wijnproeverij!

Ivar zat al in de uitzending terwijl ik met de wijnen de studio in kwam. En na het nieuws, het weer en de files was het zo ver; Wijntjes met Esther on air! En zoals gezegd begonnen we de proeverij feestelijk met een crémant.

1. Marsigny Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut

Deze bubbel is een Crémant de Bourgogne en vind ik echt een fijne, betaalbare mousserende wijn. Ik koop eigenlijk bijna geen wijn in de supermarkt maar voor deze maak ik altijd graag een uitzondering. Deze Marsigny is een  Blanc de Noirs, dat betekent dat de wijn gemaakt is van alleen maar blauwe druiven. In dit geval Pinot Noir en Gamay. Een mooie fijne bubbel, fris en niet te fruitig. En je proeft hier wat je vaak ook bij champagne proeft; dat brioche,  en nootachtige. Echt heerlijk vind ik dat altijd. En dat voor maar €9,99. Een koopje bij de Jumbo dus!

Het openen van een fles mousserende wijn vergt ook een bepaalde techniek en zo live op de radio wil je toch wel dat het meteen lukt. Met al die (vast prijzige) radioapparatuur om me heen leek het me ook een goed idee de kurk er wel met beleid uit te halen. Of dat me goed afging? Dat zie je in het filmpje:

In het filmpje beantwoord ik de vraag al maar mocht je die overgeslagen hebben; in de uitzending vraagt Ivar zich af: wat is het verschil tussen prosecco en crémant?

Er zijn meerdere verschillen. Prosecco komt altijd uit Italië, crémant komt uit Frankrijk en andere Franssprekende gebieden. Zoals bijvoorbeeld Luxemburg. Het belangrijkste verschil is de methode die gebruikt wordt voor het maken van de mousserende wijn.  Prosecco wordt gemaakt volgens de tankmethode. Dat betekent dat na de eerste gisting de wijn niet in de fles verder gist, zoals bij de traditionele methode, maar dat deze in een tank die onder druk staat gaat. Vanuit die tank wordt de wijn vervolgens gebotteld. Crémant wordt wel op de traditionele manier gemaakt.

Na het proeven van deze wijn sloot ook Renate, een collega van Ivar aan. Wat er verder nog allemaal voorbij kwam? Hier komen ze!

2. Picpoul de Pinet Les Courtelles 

De eerste witte wijn komt uit de Languedoc (Zuid- Frankrijk) de grootste wijnregio van Frankrijk. Zo is deze regio bijvoorbeeld 3x zo groot als de Bordeaux en zelfs zo groot als alle wijngaarden in Australië! De druif waarvan deze wijn gemaakt is, kun je eigenlijk al uit de naam van de wijn opmaken; dat is namelijk de Picpoul blanc die rondom de gemeente Pinet verbouwd wordt, wat grenst aan het grootste meer van Frankrijk.

Picpoul wijnen hebben een verfijnde smaak en verfrissende zuren (citrus). Daarom is dit perfect bij schelp/schaaldieren.  Op de flessenhals van deze fles zie je dansende golven en de fles zelf wordt  ‘Bouteille Neptune’ (fles van Neptunus, de god van de zee) genoemd. Overduidelijk dus waar deze wijn het beste bij past. Een lekker frisse wijn met vrij intense geur,  hints van appel en peer, en vrij veel citrus. Smaakt naar meer!

3. Muscadet de Sèvre & Maine Sur Lie

Van de Languedoc gaan we naar de Loire voor deze Muscadet gemaakt van de druif Melon de Bourgogne ook wel muscadet druif genoemd.  Verwar dit vooral niet met muscat (= zoete druif, vaak voor dessertwijn gebruikt) want dit is absoluut geen zoete wijn.  Muscadet wijnen zijn droog tot zeer droog en worden vaak bij schelpdieren en vis geserveerd.

Wat is sur lie? Is nu vast je vraag? Kort gezegd: Lie betekent droesem, wat heeft gerijpt op gist. Na gisting wordt de wijn niet gefilterd of overgepomp maar blijft het doorrijpen op de lie (op de bodem van een vat of tank) In droesem zitten resten gist en andere stoffen. Door deze lie ontstaat er in de wijn een rijkere, complexere, extra smaak met meer aroma. Ook weer een frisse wijn die goed bij visgerechten past.

4. Plaisir du Soleil

Deze rosé is al leuk vanwege de naam; zonnig plezier, dat past toch goed bij vakantie?  Deze wijn gemaakt van de Grenache druif komt uit de Languedoc net als de Picpoul. Het is een fijne BBQ/borrel wijn die gemakkelijk te drinken is.  Niet te fruitig, wat ik zelf wel een plus vind, want ik vind rosés vaak snel te fruitig.

5. Le Nice Rosé

Dé regio voor rosé is de Provence, aan de Middelandse zee. Bijna 90% van de wijnen uit deze regio is rosé en kan dus niet ontbreken tijdens deze proeverij. In de Provence heerst een typisch mediterraan klimaat met veel zee invloeden. De winters zijn mild en de zomers warm en droog. Met maar liefst ruim 3.000+ uur per jaar zon is de Provence veel zonniger dan veel andere gebieden in Frankrijk. Deze Le Nice is errug nice (inkoppertje ;)) en een blend van Grenache, Cinsault en Syrah. Ook deze wijn is net als z’n voorganger erg licht, iets fruitiger maar ook lekker fris.
Een mooie rosé, heerlijk voor in het zonnetje op je balkon, in de tuin of op het strand!

6. La Villette Pinot Noir

Dan schakelen we over naar rode wijnen. Als eerste een Pinot Noir uit de (ja daar issie weer) Languedoc. Een populaire regio tijdens deze proeverij!  De wijn heeft 6 maanden houtrijping op Frans eiken gehad is heerlijk van smaak. Een kruidige wijn met herkenbaar rood fruit, maar niet te krachtig. Een wijn die je prima in de zomer kunt schenken. Past goed bij salades en licht vlees. Als het erg warm is (zoals afgelopen tijd) kun je de wijn het beste vooraf even koelen.

Wist je trouwens dat in Duitsland Pinot Noir Spätburgunder heet? Ik was pas in de Duitse Ahr,  waar vooral Spätburgunder gemaakt wordt. Echt fantastische wijnen! En ook de moeite waard om eens te proberen.

6. Vidal-Fleury Côtes du Rhône 

Van een lichte rode wijn nu naar een wijn met meer power. Deze Vidal-Fleury komt uit de Rhône, de oudste wijnstreek van Frankrijk en is een blend van Grenache, Syrah, Mourverdre en Carignan. Een hoop druiven maar ik onthou deze altijd door GSM + C als ezelsbruggetje te gebruiken. Het is namelijk een veel voorkomende blend, dus je kunt het vaker gebruiken. Wijnen die van deze druiven gemaakt zijn, zijn vaak wijnen die goed bij mij in de smaak vallen. Hij is vrij krachtig en vol van smaak. Misschien iets te, met het warme weer wat we hebben gehad. Toen ik de wijn voorproefde eerder thuis, was het mijn favoriet maar tijdens de radio uitzending was dat niet het geval.

Wat wel de favorieten waren? Natuurlijk de bubbels! Maar ook de Le Nice. En verder is smaak toch echt persoonlijk want Renate is niet zo’n rode wijn liefhebber dus haar favoriet was verder nog de Picpoul, terwijl bij Ivar de Pinot Noir ook goed in de smaak viel. Mijn favorieten uiteindelijk? De crémant, de Picpoul en de Pinot Noir.

radio interview wijntjes met esther

En cut!

Na het proeven van de 7 wijnen zat het er weer op! Je snapt, intussen was het behoorlijk gezellig geworden in de studio. Ook al was het in begin wel even spannend, ik vond het vooral super leuk om te doen en kijk terug op een geslaagd radiodebuut! Ook met dank aan Ivar en Renate, die volgens mij, ondanks dat de proeverij niet te zien was maar alleen te horen, hun proefervaring goed hebben kunnen overbrengen op de luisteraars.

De hele uitzending kun je hier terugluisteren (vanaf 8:05min)

Zelf een wijnproeverij organiseren?

Lijkt het je leuk om zelf eens een proeverij te organiseren? Niet op de radio maar bijvoorbeeld thuis met je vrienden? Lees dan Een geslaagde wijnproeverij thuis organiseren (in maar 6 stappen).

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! 

Facebook Reacties
(Visited 38 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.