Food wandeltour door de Jordaan met Gallo wijn

geschreven door gastblogger Tamara

Wanneer je langs de Amsterdamse grachten loopt zie je overal alweer de gezellige feestverlichting hangen. Ook alle etalages zien er alweer gezellig uit. De feestdagen komen er weer aan! En wat is er nu leuker dan food zaakjes afstruinen op zoek naar lekkers voor bij de borrel, lunch of het diner? Precies wat ik de komende tijd lekker ga doen! Het kwam daarom goed uit dat ik voor Wijntjes met Esther mee mocht met de Fine Food Experience Tour. Deze wandeltour werd samen met Gallo Family Vineyards  georganiseerd en liep langs allerlei leuke food zaakjes in het gezelligste gedeelte van Amsterdam, de Jordaan. Lekker aan de wandel met mede-food en wijn liefhebbers dus!   

Stop #1 op zijn Frans bij Petit Gateau

Bij Petit Gateau, een écht Franse patisserie, kregen we een glas White Zinfandel (rosé) Gallo wijn met een taartje. Zinfandel is een blauwe druif, maar door de korte schil weking wordt het toch een lichte rosé. Ik koos hierbij (uiteraard) voor het chocoladetaartje. Leuke was dat de rosé best een zoete afdronk had, maar dat deze door de combinatie met het taartje een stuk minder zoet werd. Deze rosé is goed gekoeld, voor de liefhebber van een zoetere rosé, heerlijk op een zwoele zomeravond 

White Zinfandel Gallo wijn

Stop #2 waar mijn foodie hart sneller van gaat kloppen… kazen

Voor de tweede stop liepen we door naar mijn afdeling; de wondere kaaswereld van Bourgondisch Lifestyle. Wie mij een beetje kent weet dat ik gek ben op kaas, dus naar deze stop keek ik het meeste uit! Hier werd ik verwend met twee witte Gallo wijnen, een Sauvignon Blanc en een Chardonnay. Bij de Sauvignon Blanc die voor 80% uit de Sauvignon en voor 20% uit de Albariño druif bestaat, kregen we een stevige, frisse geitenkaas; Charrolais chevre. Wat een top wijn-spijs combi was dat! Daarna een blauwe kaas uit Jutland in Denemarken, genaamd Korenbloem. Blauwe kaas krijg je juist vaak aan het eind van een kaasplankje. Deze combi van blauwe kaas met Sauvignon Blanc liet goed zien dat romige blauwflora kazen ook prima als tweede op een kaasplankje kunnen.  

En dat was het nog niet! Door naar de Chardonnay. Hierbij kreeg ik eerst een romige witflora kaas uit Nederland (leuk uit eigen land!) met de prachtige naam ‘Zwaluwgekwetter’. Waarna we doorgingen met een stukje Comté, een harde kaas met een nootachtige smaak, die 12 maanden gerijpt is in de Jura. Beide mooie kaas-wijn pairings!  

Ik heb mezelf moeten bedwingen om geen kazen te kopen voor thuis. De geuren die dan uit mijn tas zouden komen tijdens de rest van de wandeling wilde ik mijn mede-foodies niet aandoen 😉  

kaas en Gallo wijn Chardonnay

Stop #3 pittig, rood en Italiaans 

We zetten de wandeling voort naar  Terre Lente, een Calabriaanse delicatessenzaak. Calabrië is een regio in het zuiden van Italië en de gerechten daarvandaan staan bekend als rood en pittig. Daar houd ik wel van! We startten hier met een Merlot Gallo wijn en een bruschetta met Cappocollo en olijfolie. Van Cappocollo had ik nog nooit gehoord, maar het zag er hetzelfde uit als Coppa (een Italiaanse gedroogde ham die ik ook erg lekker vind).

Google hielp mij gelukkig uit de brand. Coppa en Cappocollo zijn familie van elkaar en zijn ook redelijk dezelfde worsten. Het verschil zit hem in de plaats waar de worst gemaakt wordt, in dit geval dus Calabrië, en in de samenstelling van de kruiden die worden gebruikt. Weer wat  geleerd!

Tweede rode wijn was de Cabernet Sauvignon met een bruschetta met lardo en kastanjehoning. Voor wie het niet kent, lardo is rugspek van varken wat bijna helemaal uit (wit) vet bestaat. Het is zo zacht dat het bijna smelt op je tong. Kastanjehoning heeft een nootachtige, zoete smaak en wordt gemaakt van de nectar uit de bloesem van de kastanjeboom.  

Rode Gallo wijn

Stop #4 Zoete afsluiter met Moscato en chocolade 

Door naar de laatste food zaak! Bij Puccini Bomboni staat een zoete Moscato Gallo wijn met een pure chocolade-walnoot bonbon te wachten. Het is hier een waar chocowalhalla en ik kon me dit keer niet bedwingen en ging met twee pure chocolade bonbons met tamarinde naar huis. Dan komt mijn kleine beetje Indonesische bloed toch even om de hoek kijken. Heel benieuwd hoe deze combi smaakt! Wordt vervolgd..

Leuk weetje: Puccini Bomboni behoort wereldwijd tot de top 10 van beste chocolatiers.  

Moscato Gallo Wijn

Ik bruis weer van inspiratie 

We sloten de middag af op de Keizersgracht, waar we alle wijnen van die middag nog eens mochten proeven. Super gezellig om nog even te kletsen met alle leuke bloggers die ik ontmoet heb! Ook weer een hoop inspiratie opgedaan. Inspiratie van kaas tot worst en van wijn tot zoetigheid, allemaal culinaire pareltjes.

Mijn favoriete wijn van de dag was trouwens de Merlot. Een heerlijke geur en een zachte, maar toch medium bodied wijn. Die ga ik zeker binnenkort nog eens opentrekken bij een antipasti plankje boordevol vleeswaren en kazen. Want borreltijd is de gezelligste tijd! 

Over Gallo Wijn & Gallo Family Vineyards

Ernest en Julio Gallo (twee broers van Italiaanse afkomst met een grote liefde voor wijn) starten in 1933 aan het einde van de drooglegging een wijnbedrijf in Californië. Vanaf de eerste dag is hun doel duidelijk: het creëren van heerlijke wijnen waar iedereen op elk moment van de dag van kan genieten.

Vier generaties later, met meer dan 80 jaar toewijding, ervaring en kennis, volgt de Gallo familie nog steeds diezelfde filosofie, en probeert voortdurend de wijnen te verbeteren om te voldoen aan de constant ontwikkelde smaken van de wijnliefhebbers. Ook is het hun doel om in hun assortiment een Gallo wijn voor elk moment te hebben.

Meer info? Check de website.

Lijkt het je leuk om de verdere avonturen van foodie Tamara die ook gek is op wijn te blijven volgen? Dat kan! Via Instagram en Facebook!

Voor deze tour kreeg Wijntjes met Esther een uitnodiging

+ posts

Foodie in hart en nieren. Een echte kaaskop met een tikkeltje Indonesisch bloed. In de keuken resulteert dit in gerechten met pit, naast de grootse liefde voor kaas en wijn-spijs combi’s. Kookt veel en met liefde, maar probeert ook graag leuke restaurants uit. Levensmotto: een dag geen kaas gegeten is een dag niet geleefd.

Deel met vrienden
Scroll naar boven